Ma 2022 január 28. Károly, Karola napja van. Holnap Adél napja lesz.
cd925beee2973a55b3a8a9c3f909efcd.jpg

Amerikából jelentem LXXXV. - Szent Patrik Napja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Március 17-én mindenki ír. - szól az amerikai mondás, vagyis Szent Patrik napja mindenkinek szól, legyen ír származású vagy sem. A móka, a vidámság mindenkinek jár.

Szent Patrikot ünnepeljük március 17-én, ahogy az írek nevezik Lá Fhéile Pádraig napja van. Szent Patrik Írország védőszentje, kinek ünnepe a 17. század elején vált hivatalossá. Eleinte természetesen vallásos ünnep volt, ám az évszázadok során szekularizálódott és egyre inkább a világi vidámságra terelődött a hangsúly.

Szent Patrik napját nemcsak Írországban, de minden olyan országban megünneplik, ahol ír diaszpóra található, így az USA-ban különösen jelentős ünnepnapnak számít, annak ellenére, hogy nem számít nemzeti ünnepnek, sem állami, sem szövetségi szinten.

Miért ünnepelik Amerikában, kérdezte az egyik olvasóm. A számok magukért beszélnek. Csupán 1830 és 1914 között 5 millió ír költözött Amerikába és a 21. század elején a felmérések szerint 40 millió amerikai vallotta elsődlegesen ír származásúnak magát és családját.

Amerikában Szent Patrik napját először Bostonban ünnepelték, protestáns szokások szerint, s a lényeg az óhaza előtti tiszteletadás volt. New Yorkban 1762. március 17-én gyűltek össze először a Manhattan-i írek John Marshall lakásán és ez így történt évről-évre, egészen 1766-ig, amikor ír katonák először tartottak parádét a város utcáin. Az évek során újabb és újabb ír közösségek jöttek létre New Yorkban és valamennyien csatlakoztak a parádéhoz, mely egyre nagyobb, népszerűbb és figyelemfelkeltőbb lett.

 

1991 óta március az Ír-Amerikai Örökség Hónapja az Államokban. Írek és nem írek egyaránt megünneplik ezt a jeles napot. A bárok és éttermek hatalmas forgalmat bonyolítanak és egyesek szerint Szent Patrik napja csak jó ürügy arra, hogy sokan a sárga földig leigyák magukat. Mindenesetre ezen a napon több alkohol fogy, mint bármelyik nagy ünnepnapon, Szilvesztert is beleértve. Az emberek ezen a napon valami zöldet viselnek, háromlevelű lóherével díszítik a házaikat, irodáikat, a gyerekek zöld kalapokat viselnek, vacsorára corn beef és káposzta van, no meg a híres ír szódakenyér. (]]>Recept ]]>Limara barátnőmnél)

New York City-ben a Ötödik Sugárúton halad a hatalmas Szent Patrik napi parádé, melyről azt mondják, kihagyhatatlan, életre szóló élmény. Sokan minden egyes évben részt vesznek a felvonuláson, másoknak egyszer is elég, mert nehezen viselik a tömeget, az ivást, a hangzavart. A parádén csak gyalog lehet részt venni. Nincsenek feldíszített autók, járművek. Átlagosan 150 ezer ember vonul fel évente. Az időjárás nem igazán kedvez a Szent Patrik napi parádénak, mert a március általában hűvös, télies New Yorkban, viszont a szállások még olcsók és viszonylag könnyen lehet találni megfelelő helyet a Cityben.

Játszotok velem? Két kérdésem is lenne.

1. Mitől különleges a Szent Patrik napi ünneplés Chicago-ban?

2. Miért a zöld szín szimbolizálja ezt a napot és mi köze van az íreknek a háromlevelű lóheréhez? Mit jelképez?

A válaszokat várom a kommentekben és egy ír áldással köszönök el tőletek a mai napra:

May your blessings outnumber

The shamrocks that grow,

And may trouble avoid you

Wherever you go.

(Érjen több áldás, mint amennyi háromlevelű lóhere csak terem a földön. A gondok, bajok kerüljenek el, akármerre is jársz.)

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (256) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Történelem (14) Szépségápolás (15) Tereb (140) Jobbegyenes (2206) Gazdaság (664) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (509) Mondom a magamét (5847) Vetítő (30) Egészség (50) Politika (1579) Belföld (6) Flag gondolja (33) Életmód (1) Nagyvilág (1464) Mozi világ (440) Sport (729) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>