Ma 2021 május 17. Paszkál napja van. Holnap Erik, Alexandra napja lesz.
eeb7671dfd4de79ceef6a65af4a52d07.jpg

Amerikából jelentem LXXVIII. - Age- friendly, New York City

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

New York City gyors, sosem nyugvó, hömpölygő város. A sok fiatal, a rengeteg túrista, a mindig siető emberek városa. A metropolisz, amely tényleg soha nem alszik.

Az a jellegzetes éjszakai Manhattan-zaj Long Island-ig elhallatszik és ha nagyon fülel az ember, a hajnali csendben még a taxik tülkölését is hallani véli.

Az ember fiatalos lendülete, tempós járása egy idő után lelassul, hisz ez a természet rendje, s hiába él a City-ben, már nem képes felvenni a versenyt a fiatal lábakkal. Mi legyen hát? Költözzön vidékre? De hát egész életében városlakó volt, azt se tudja, hogyan kell egy házat rendbentartani, főleg nem idős fejjel. Marad a város, marad a küzdelem a gyorsan pirosra váltó lámpákkal, a lassú haladóra rádudáló autókkal, a türelmetlen gyalogosokkal, akik nem győzik kivárni, míg beszáll a metrókocsiba.

New York City azonban nem hagyja cserben idősödő lakóit, sőt a város vezetése olyan változásokat kezdeményez, melyek megkönnyítik a hétköznapokat ebben a dinamikus városban.

Hét hónappal ezelőtt kezdődött, amikor  a legnagyobb veszélyforrást, a gyalogos közlekedést tették biztonságosabbá azzal, hogy másodperceket adtak a gyalogosátkelők zöld jelzéséhez. Majd beindult a Bevásárló járat. Iskolabuszok, mialatt a gyerekek az iskolában vannak, több fordulóval felveszik az időseket, akik előzetesen jelentkeznek a buszlistára, s elviszik a szupermarketekbe bevásárolni, majd otthon leteszik őket, ahogy a gyerekeket is házhoz szállítják.

A város vezetőségét a jóindulat és gazdasági stratégiák is vezérelik a változások bevezetésére. A 'baby boom generáció' (kifejezés magyarázat ]]>itt]]>) most ér nyugdíjas korba és ez több millió amerikait jelent.

"New York biztonságosabb, barátságosabb város lesz. - mondja Linda I. Gibbs, New York Egészség- és Humánpolitikai Hivatalának Igazgatóhelyettese  - A City-nek rengeteg gyönyörű parkja van, kulturális lehetőségei kifogyhatatlanok. Az idősek akár itt is letelepedhetnek nyugdíjba vonulás után és ez nekünk gazdaságilag is nagyon jó lenne."

New York nem az egyetlen nagyváros, amely megpróbálkozik az 'age-friendly' (életkorbarát) környezet kialakításával, Portland és Cleveland már a nyomában van, de valljuk be, Manhattan-nél mozgalmasabb város alig van világszerte, így a feladat nem könnyű, de meg kell lépni. Annál is inkább, mivel a Várostervezési Osztály népességelőrejelzése szerint 20 éven belül ugyanannyi kisiskolás lesz a City-ben, mint nyugdíjas. A város lakóinak 15%-a, mely hatalmas változás az 50-es évekhez képest, amikor 2:1-hez volt az arány a gyerekek javára. 2030-ra New Yorkban a 65 év felettiek száma - köszönhetően a II. Világháború utáni 'baby boom időszaknak', a növekvő átlagéletkornak és a csökkenő születésszámoknak - eléri a 1.35 milliót, mely 44%-os növekedés 2000-hez képest.

Az idősek által képviselt gazdasági erő tetemes és ez a 2030-as állapot azt jelenti, hogy a lakosság 1/3-a 50 év feletti lesz. Ők uralják az ország gazdaságának, és kereskedelemének felét. A City nagy fába vágja a fejszéjét, ha a várost barátságossá akarja tenni azon vidékiek számára, akik az Upper East Side és Brooklyn Heights környékét célozzák meg nyugdíj utáni letelepedésre.

A bűnözési arány már 20 év óta csökkenőben van Manhattan-ben, a város hatalmas parkokat épített a már meglévők mellé, és a 311 system (később mesélek róla - ügyintéző gyorsvonal, nem segélyhívásra) is élhetőbbé tette New York City-t.

Most azonban egyszerűbb, de kézzelfoghatóbb változásokra van szükség. A városvezetés eddig 30 gyűlést szervezett a városlakó idősek meghívásával, igényeik meghallgatásával. Jelenleg East Harlem-ben és az Upper West Side-on tartják megbeszélő összejöveteleiket.

Ms. Gibbs a találkozók egyik vezetője maga is a 'baby boom korszak' gyermeke. "Az egész koncepció szerencsére nem a betegségekről, az elmúlásról, annak tragédiájáról szól, jóval inkább az idősek erejéről, a City-hez való hűségéről.  - mondja.  - Az idősek kezdeményezései között egyszerű dolgok szerepelnek, de ezek adják az alapot egy jobb, könnyebb időskorhoz, melyet érdemes teljes szépségében élvezni. Mit szeretnének az idősebb lakosaink?

Azt, hogy könnyebben lehessen átkelni az utcán, hogy a helyi patikában leülhessenek egy percet, kaphassanak egy pohár hideg vizet és használhassák a mosdót. Szeretnék, ha jobb lenne a csatornázás, mivel a pocsolyákat átugrálni nem könnyű járókerettel, bottal. Szeretnék, ha a Fairway Szupemarketekben is lenne Personal Shopper (erről is később részletesebben - személyes segítség az akciós, olcsóbb áruk felfedezésére a boltokban), hisz ez a szolgáltatás már nemcsak a gazdagok kiváltsága. Mások több nyilvános mosdót szeretnének, míg sokan arra panaszkodnak, magányosak és nincs elég hely az időseknek baráti kapcsolatok létrehozásához."

A cél az, hogy az üzleteket is rávegyék, érdemes az idősek felé is nyitni. Apróságokról van szó, melyek a világot jelentik ennek a generációnak. A kezdeményezésben résztvevő üzletek, éttermek, boltok matricát kapnának, 'age-friendly' felirattal. Itt kényelmesebb székek, padok is lennének, jobb világítás, a menü nagyobb betűkkel szedve, olcsó akciók a nyugdíjasok részére és megannyi más lehetőség.

Néhányan azonban attól tartanak, az ötlet csak a 'boomer generációt' érinti majd, akik legtöbben irodai alkalmazottak voltak a Cityben és elhanyagolja azokat, akik egy régebbi generáció tagjai, és esetleg sokkal szegényebb körülmények között élnek, ám a kezdeményezők megnyugtatják őket, nem elvenni akarnak, hanem a már meglévő alapokra építeni, amilyen az idősek buszjárata, illetve az idősek régóta jól működő klubjai.

A New York Egyetem Közszolgálati Szakának tanulóit máris felkérték, állítsanak fel egy standard-ot a City utcáinak felmérésére. A cél a kátyútlanítás, az aszfalthibák javítása, hisz ezek a hepehupák az idősek egyik legnagyobb ellenségei a City-ben.

Egy olyan városban, mint New York City, ahol minden a sebességről, a gyorsaságról szól, a gyalogos zöld jelzések meghosszabbítása hatalmas előrehaladásnak számít, különösen egy olyan helyen, mint a Broadway és 72. Utca kereszteződése, ahol nemrég 4 másodperccel lett hosszabb a gyalogos átkelés ideje.

A város vezetői már a művészekkel is egyezkednek, helyet és lehetőséget adnak számukra a bemutatkozásra, annak fejében, hogy művészeti órákat tartanak az idősek klubjában. Azt azonban be kell ismerni, az idősek klubja nem mindenkinek való. Van aki elvből nem szívesen jár öregek közé, de a szupermarket, a diner, egy kényelmes útmenti pad mindenki számára vonzó.

Az ember azért él New Yorkban, mert semmihez sem fogható -  pulzáló élet, energia, lehetőségek bőséges tárháza, s talán lassan egy kényelmesebb, szelídebb, barátságosabb város is lesz, amely minden korosztály igényét kielégíti mindamellett, hogy megmarad hatalmas, zsongó, sosem nyugvó metropolisznak.
 

A The ]]>New York Times]]> nyomán.

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (504) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2028) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (657) Kultúra (6) Mozaik (83) Mondom a magamét (5297) Belföld (6) Nagyvilág (1455) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Politika (1578) Flag gondolja (33) Történelem (14) Sport (729) Heti lámpás (255) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Egészség (50) Tereb (138) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>