Ma 2021 január 21. Ágnes napja van. Holnap Vince, Artúr napja lesz.
dbda9f1deac300e8ea2b6e195f224615.jpg

Amerikából jelentem LXXVI. - Búcsúzik a tolaettpapír guriga

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Mit mondott George Costanza a Seinfeld-ben, amikor a barátnőjét akarta elkápráztatni általános bölcsességével?

"Do you realize that toilet paper has not changed in my lifetime? It's just paper on a cardboard roll, that's it. And in ten thousand years, it will still be exactly the same because really, what else can they do?" (Feltűnt, hogy a WC papír semmit sem változott az elmúlt időszakban? Csak egy kartoncsőre feltekercselt papír. Tízezer év múlva is ugyanez lesz, mert őszintén, mi mást lehetne még kitalálni?")

George tévedett!

A környezetvédők örömére, az alkotókedvű anyukák és kreatív pedagógusok bánatára a Kimberley-Clark papírgyártó cég november eleje óta árusítani kezdte a guriga nélküli WC papírt. Az új terméket Amerika keleti partján tesztelik, s amennyiben elnyeri a vásárlók tetszését, az egész országban kapható lesz az új technológiával készült WC papír. Jelenleg a Walmart és Sam's Club üzletekben vásárolható, a Scott Naturals márkanévű termékcsalád új tagjaként.

 

Valóban 100 év óta ez az első igazán nagy változás a WC papírgyártás technológiájában. Az új tekercs közepe nem kerek, de ettől független minden típusú toalettpapír tartóra ráilleszthető. A cég azt ígéri, hogy az utolsó réteg is felhasználható, mert nincs többé ragasztós felület. A különleges tekercselési technikát már használták régebben is, ám csak a nagyáruházakban, irodaházakban, oktatási intézményekben felszerelt toalettpapír tartókba készült nagy tekercseken.

Az ötlet mögött a természetvédelem és a spórolás áll. Az Egyesült Államokban évente 17 milliárd papírtekercs végzi a kukában, a reklám szerint annyi, amennyivel kétszer meg lehetne tölteni az Empire State Building-et. Egymás mellé helyezve a tekercseket a Holdig is el lehetne jutni, meg vissza. Kétszer. 73 millió kilogrammnyi szemét.

A szkeptikusok szerint ez a civilizáció hanyatlását jelenti. Mások azon szomorkodnak, hogy mi lesz az emberiséggel WC papír guriga nélkül, mikor az alapvetően fontos a kézműves szakkörökben, remek komposztnak, a kisállattartók pedig elesnek egy remek ingyen hörcsög, papagáj és kutya játékszertől.

Amennyiben sikeres lesz az új termék, a Kimberley-Clark külföldre is eladja az ötletet és azt tervezi, hogy a konyhai törlőpapíroknál is bevezeti a technológiát.

Nektek tetszik az ötlet? Megvennétek? Ha legközelebb összefutok vele, mi biztosan kipróbáljuk és akkor hozzáteszem a személyes tapasztalatomat is.

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Egészség (50) Gazdaság (656) Életmód (1) Tereb (140) Történelem (14) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Vetítő (37) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1453) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (5048) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (502) Mozi világ (440) Belföld (5) Rejtőzködő magyarország (171) Politika (1571) Sport (729) Jobbegyenes (1948) Heti lámpás (249) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>