Ma 2021 augusztus 04. Domonkos, Dominika napja van. Holnap Krisztina napja lesz.
b950b2b16fc76cc034710694823f7e21.jpg

Amerikából jelentem LXXV. - A Microsoft nem kedveli a rokkantakat!?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ilyen és ehhez hasonló kirohanásoktól hangosak egy ideje az XBox-os fórumok, 'gamer site-ok' és a sajtó. Kiderült, hogy a Microsoft legújabb, mozgásérzékelő kontrollerje, a Kinect nem ismeri fel a tolókocsiban ülő emberi testet (sem*), az érzékelő nem képes letapogatni, így egyáltalán nem működik.

A felháborodott cikkek akkor kezdtek megjelenni az újságokban, amikor Susanna Martini, cerebrális bénulásban szenvedő washingtoni lakos Karácsonyra az XBox-jához Kinect-et kapott a családjától, ám hamar kiderült, hogy a tolókocsiban ülő asszonyt a rendszer nem ismeri fel.

"Annyira izgatott voltam. Alig vártam, hogy férjemmel, meg a 3 éves kisgyermekünkkel együtt játszhassak. Hamar kiderült azonban, hogy a Kinect számára nem létezem. Teljesen láthatatlan vagyok és ez nagy csalódás."

Azt rebesgetik, hogy a Cerebral Palsy Egyesület fontolgatja, hogy bíróságra viszi az ügyet, mivel a Microsoft sehol sem jelezte, hogy a gép alkalmatlan arra, hogy tolókocsiba kényszerült mozgássérültek is használhassák. Ez nagy hiányosság és hiba volt a cég részéről, állítják.

A Microsoft képviselői szerint teljesen egyértelmű, hogy a Kinect első generációját a teljes test "letapogatására" tervezték. A játékok célja pedig, hogy "felállítsák" a fotelekből az XBox játékosokat és rengeteg mozgásra motiválják, így egyértelmű, hogy a játékok nem használhatóak ülő helyzetben. A cég azt is hozzátette, hogy hamarosan forgalomba kerülnek olyan játékok is, melyeket már lehet ülő helyzetben is játszani.

A Microsoft-ot amúgy sem kedvelő újságírók egyszerűen csak így fogalmaztak, "a Microsoft utálja a kripliket", míg mások szerint a Celebral Palsy Egyesület túlzásba esik, ha bíróságra viszi az ügyet, mert ezzel az erővel akármelyik sportcipőket forgalmazó céget beperelhetnék, hisz senki nem írja rá a cipőkre, hogy mozgássérültek nem fogják tudni megfelelően használni. Egyesek szerint a Microsoft valóban kissé figyelmetlen volt a mozgássérültekkel szemben, mások szerint ez butaság, hisz ez a játék a szabad mozgásról szól és punktum, a mozgásukban korlátozottak ebből kimaradnak, ha tetszik, ha nem.

]]>]]>

*A Kinect-nek gondjai vannak a sötét bőrszínű játékosokkal is, szóltak a hírek még novemberben. A Game Spot két színes bőrű játéktesztelőjénél is megbukott a rendszer. Természetesen ekkor arról szóltak a híradások, hogy nem kicsit rasszista a Microsoft. A cég képviselői cáfolták, hogy hibás lenne a kontroller, s minden használónak azt javasolták, hogy törekedjen a tökéletes fényviszonyok biztosítására abban a helyiségben, ahol játszani kívánnak. A Game Spot tesztelői ezután ugyanazzal a két játékossal kipróbáltak más lehetőségeket is. Kiderült, ha a színes bőrű játékos világos felsőt visel, akkor a gépnek nincs gondja a letapogatással, viszont sötét viseletben jobb fényviszonyok mellett is nehézségek támadtak. A probléma csak az arc felismerését érinti, a test letapogatását nem, így azok esetében, ahol gondok akadnak az arc felismerésével, a játékok ettől még működnek, csupán bizonyos funkcióktól esik el a használó. A tolókocsiban ülők esetében egyáltalán nem funkcionál a Kinect.

Ahogy mondani szoktam, ez is Amerika. A bírósági perek országa, ahol mindent mindenre rá kell írni pontosan, mintha teljesen idióta lenne a felhasználó, különben az első adandó alkalommal valaki szaladni fog pereskedéssel fenyegetve.

Ti mit gondoltok? Játszottatok már Kinect-tel? És mi a véleményetek az esetről?

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Forrás: ]]>Your Gamer Cards]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (505) Mondom a magamét (5474) Politika (1578) Történelem (14) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Sport (729) Jobbegyenes (2085) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (660) Egészség (50) Belföld (6) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Mozi világ (440) Heti lámpás (255) Tereb (138) Nagyvilág (1456) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>