Ma 2021 május 17. Paszkál napja van. Holnap Erik, Alexandra napja lesz.
4b857392510c1720bbe94221cc014c4b.jpg

Amerikából jelentem LXXIII. - Bagel

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A bagel roppant kedvelt pékáru Amerikában, különösen New York környékén. A bagel shop-ok egymást érik és nincs reggeli bagel nélkül. Rengeteg ízben kapható, általában hatosával veszik az emberek és krémsajttal fogyasztják. Pirítósnak, de szendvicsnek is népszerű.

A bagel tésztája tömör, kissé rágós, külseje fényes, barna, ropogós, közepén lyukkal, mely nemcsak a masszív tészta jobb átsülését biztosítja, de egyben a szállítást, a tárolást is megkönnyíti, mivel a lyukon keresztül átvezetett madzagra fűzve jut el egyik helyről a másikra a pékáru. Frissen a legfinomabb, de piritósnak napok múlva is élvezhető. Jól tűri a fagyasztást is, így az általunk vásároltat is lefagyaszthatjuk, de a boltokban gyárilag is kapható fagysztott bagel, ám semmi sem finomabb, mint a friss bagel illata.A bagel több száz évre visszatekintő pékáru, s nemcsak Amerikában, de Kanadában, Angliában is népszerű, különösen a zsidók lakta városokban. Innen ered a New York környéki nagy népszerűség is.

A legendával ellentétben, nem azért kengyel formájú, mert tisztelgés Jan Sobieski, lengyel király előtt, aki a törökök ellen győzedelmeskedett 1683-ban. Az első bagelt jóval előbb készítették Krakkó-ban, a bublik mintájára, melyet a keresztények fogyasztottak a böjt idején. A lengyel zsidó családok ezt a pékárut készítették szombat esténként, a Sabbath lezárultakor. Sütni a Sabbath ideje alatt nem szabad, a bagelt viszont naplemente után nagyon hamar el lehetett készíteni.A bagel nevének eredete szinte meghatározhatatlan, mert lengyel, német, angol jegyeket is hordoz magán. Azt viszont tudjuk, hogy már a 19. század közepén készítettek bagelt Londonban, a Brick Lane környékén. Amerikába a bevándorló zsidók hozták magukkal a receptet, s a bagelt először New York City-ben sütötték, a Bagel Bakers Local 338 egyesület zászlaja alatt, mely évtizedekig őrizte a receptet, a készítés jogait, illetve engedélyezte a további bagel pékségek nyitását városszerte.

Észak-Amerikában akkor vált igazán népszerűvé, amikor két bagel pék, Harry Lender és Florence Sender a kézi készítés helyett bevezette a gépesítést és a fagyasztott verziót a 20. század közepén.

A bagel azóta már a Világűrt is megjárta, Gregory Chamitoff asztronautával, aki 18 mákszemmel szórt bagelt vitt magával 2008-ban a nemzetközi űrállomásra.A bagel búzalisztből készül, só, víz, élesztő alappal, de általában valamilyen édesítőszer, cukor, maláta szirup, méz is kerül bele. A szivacsos, tömör tésztát magas gluténtartalmű liszttel érik el. A receptváltozatok vajat és esetleg tojást is említenek. A bagel készítésének két különleges lépése is van. Az egyik a megdagasztott tészta lassú, visoznylag alacsony hőmérsékleten való pihentetése, mely különösen kedvezett a zsidó szokásoknak. A háziasszonyok elkészítették a tésztát és Sabbath végéin hagyták pihenni, majd csak ezután következett a sütés. A másik pedig a sütés előtti pár másodperces forró vízben fürösztés.

A modern időkben a tradícióra kevésbé adó pékségekben elmarad a főzés, helyette gőzölést alkalmaznak. Ez időt, munkát spórol, hisz a bagelek maradhatnak azon a sütőlemezen, amelyen a pihenés óráit töltötték, nem kell őket kétszer mozgatni. Az eredmény azonban kissé más, rugalmasabb, foszlósabb állag.Amerikában kétfajta tradícionális változat terjedt el, a Montreal-style bagel és a New York City-style bagel. A montreáli típus malátát és cukrot tartalmaz, só nélkül készül, mézzel édesített vízben fő. A közepén található lyuk nagyobb, a külseje ropogósabb, édesebb. Leggyakrabban szezámmaggal, mákkal szórják meg a tetejét. A New yorki bagel sóval készül, maláta is van benne, édesítetlen vízben fő, a lyuk kisebb, a tésztája tömörebb, külseje puhább. Rengeteg ízben, variációban készül. A legkedveltebbek, a mákkal szórt, a szezámmagos, a nagyszemű sóval szórt, fahéjas-mazsolás, áfonyás, hagymás, teljes kiőrlésű, tojásos, és az úgy nevezett "minden", mely sóval, szezámmaggal,  mákkal szórt, de sokan szeretik a sima változatot is.

A New yorki bagel tökéletes a pékségekben, ám ha valaki ki akarja próbálni az otthoni változatot, vagy Magyarországon is szeretné élvezni ezt a különleges pékárut, a receptet ]]>Limara Pékségében]]> megtalálja.

A bagel lehet, hogy nem szerelem első látásra, de ha fellobban a tűz, hosszú kapcsolat lesz belőle, melynek legfeljebb a mérleg mutatója vethet véget, hisz egy bagel krémsajjtal majd 500 kalória. Ám ki tudna ellenállni a ropogós friss bagel és a selymes sajtkrém párosának!? Na, én biztosan nem. ;)

 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Irodalmi kávéház (504) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Életmód (1) Gazdaság (657) Tereb (138) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Autómánia (61) Belföld (6) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1455) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (255) Történelem (14) Mondom a magamét (5297) Politika (1578) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2028) Egészség (50) Sport (729) Kultúra (6) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>