Ma 2022 június 28. Levente, Irén napja van. Holnap Péter, Pál napja lesz.
9e7f67c3184558cb7889b346ac090a3e.jpg

Amerikából jelentem LXXII. - Roosevelt Island Tramway

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

New York egyik kevésbé ismert nevezetessége a Manhattan-t a Roosevelt Szigettel összekötő libegő, a Roosevelt Island Tramway. 1984-ig, -ekkor nyitották meg a Mississippi felett áthaladó libegőt, New Orleans-ban-, ez volt az egyetlen tömegközlekedésre használt légi gondola Amerikában.

2006-ban csatlakozott a portland-i libegő, háromra emelve az ingázókat szállító gondolák számát az Államokban.

]]>]]>Kilenc hónapos szünet után, november 30-án újraindult a modernizált, teljes mértékben felújított Roosevelt Island Tramway, mely naponta 115 fordulót tesz és 5000 Roosevelt szigeti lakost szállít Manhattan-be és vissza. A libegőnek elkötelezett törzsutasai vannak, akik közül sokan az 1976-os nyitás óta csakis ezzel teszik meg a 940 méteres távolságot a City és lakóhelyük között. Ők semmi esetre sem használnák a metrót és őket az sem tántorítja el, hogy 2006-ban a Tramway cserbenhagyta utasait, akik áramellátási hiba miatt több mint 10 órán keresztül lebegtek 76 méter magasan az East River felett, mire helyreállították a rendszert.

A libegő azóta jól működött, mégis a teljes renoválás mellett döntöttek ez év márciusában. Kicserélték a teljes motorházat, az irányítórendszert, a csörlőket, a biztonsági berendezéseket is szuperbiztossá tették, hogy az 2006-os balesethez hasonló ne következhessen be még egyszer.

A kocsik is átestek a modernizáláson. Több az ülőhely, az ablakok pedig jóval nagyobbak lettek a turisták legnagyobb örömére. Számukra az egyetlen "hátrány", hogy az utazási idő is lerövidült, 4 és fél percről 3 percre. Ennyi idő alatt teszi meg a távolságot a libegő, s ezalatt a pár perc alatt talán a legszebb kilátást biztosítja New York City-re, a szomszédos szigetekre és természetesen az East River-re, mely fölött a Queensboro Bridge mentén áthalad.

Az átalakítás 25 millió dollárba került és két hónapot késett. Ezalatt a 9 hónapos kihagyás alatt a Roosevelt Sziget lakói esküsznek, hogy az egész sziget hangulata megváltozott. Mindenki hiányolta a libegőt, az általa nyújtott kivételes látványt. Sokan nem is értik, hogy lehet a föld alatt közlekedni, amikor itt van a Tramway, ahonnan ilyen gyönyörű kilátás nyílik a világ legmozgalmasabb városára.

 

A libegőt a mozgássérültek is tudják használni, kerékpárokat is fel szabad vinni. A végállomás Manhattan-ben a Tram Plaza, a 60th Street és 2nd Avenue találkozásánál van, melyhez a Lexington Avenue /59th Street metróállomás található a legközelebb.

A Roosevelt Island Tramway ugyan biztonságosabb lett, de ez nem tántorítja el a képregények gonosz karaktereit, hogy ne próbálkozzanak meg újra a libegő eltérítésével, ahogy a Pókember filmben történt, amikor a Zöld Manó arra kényszerítette a Pókembert, hogy válasszon, kit ment meg, Mary Jane-t vagy a libegő utasait. De nem ez volt az első eset, hogy a Tramway szerepelt a mozikban. Sylvester Stallone is akciózott a libegőn, sőt a Leon, a profi című filben is szerepelt. A számítógépes játékoknak is kedvence. A legismertebb a Grand Theft Auto, melyben a képzeletbeli Liberty City gondolájának volt modellje.
 

"A hangulat.-mondja a 64 éves Mr Curry, aki inkább 10 percet gyalogol az otthonától, hogy a libegővel utazzon a City-be, holott a metróállomás pár lépésnyire van a házától- Végtelenül hangulatos így utazni Manhattan-be. Minden alkalommal mosolyt csal az arcomra, pedig évtizedek óta így megy ez. Káprázatos látvány, különösen az este, a világváros fényeivel."

Higgyünk Mr Curry-nek és ha New York-ban járunk, ne hagyjuk ki Roosevelt szigeti libegőt. Még az is lehet, hogy egy nap magam is legyőzöm a magasságiszonyomat és felkerekedek.

Forrás: ]]>New York Times]]>

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Gasztronómia (539) Gazdaság (665) Irodalmi kávéház (513) Mozaik (83) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Heti lámpás (259) Nagyvilág (1465) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Tereb (141) Belföld (7) Vetítő (30) Politika (1581) Történelem (15) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2341) Mondom a magamét (6147) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>