Ma 2021 május 14. Bonifác napja van. Holnap Zsófia, Szonja napja lesz.
fca12618729fd15485006910793cf6f1.jpg

Amerikából jelentem LXVI. - The Flinstones vs Romhányi

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

1960. szeptember 30-án vetítették a The Flinstones első epizódját az amerikai ABC televízión. A magyar közönség nem igazán tudja, de a siker annak köszönhető, hogy a The Flinstones egy másik, roppant sikeres komédiasorozat, a The Honeymooners rajzfilmes utánzata.

The Honneymooners-t 1952 és 1954 között vetítették, mely négy szereplőre, a brooklyn-i házaspárra, Ralph-ra és Alice-re, meg a baráti házaspárra, Ed-re és Trixi-re építkezett. Ralph buszsofőr. Keveset keres, nagy a szája, állandóan morcos, zsörtölődik, leginkább enni szeret és Alice-t, meg a barátait dühíteni. Ed bohókás, filingrán, vidám természet. A lányok emancipáltak, ám ennek ellenére mindent megtesznek, hogy párjukat mindenben kiszolgálják. A Flinstones család az ő kalandjaikat, bolondozásukat eleveníti fel, kőkorszaki környezetben. Ralph és Ed/Fred és Barney. A nagydrab morc, meg a pici vidám. Alice és Trixie/Wilma és Betty, a szőke és a barna csini háziasszonyok - a tökéletes recept a sikerhez.

A The Honneymooners szellemi atyja, főszereplője és sztárja, Jackie Gleason nem volt különösebben elragadtatva, hogy a történetet, a szereplők jellemvonásait, karakterét, de még a hangokat is a megkérdezése nélkül nyúlták le. Ügyvédei biztosították, hogy sima ügyről van szó. Fred egy pillanat alatt eltűntethető lett volna a képernyőről plágium címén, ám Gleason nem élt a lehetőséggel. Ki merné felvállanni, hogy miatta veszítsék el gyerekkek, családok milliói a kedvencüket, a két kőkorszaki szakit.

Ami a hangokat illeti, valóban történtek változások, de sajna ezek nem a magyar szöveg miatt történtek, hanem jóval prózaibb és szomorúbb okok miatt. A második évadban a Barney-nak hangot kölcsönző színészt, Mel Blancet majdnem halálos autóbaleset érte, így egy darabig más vette át a szerepét. Fred eredeti hangjától, Alan Reed-től 1977-ben bekövetkezett halála miatt kellett elköszönnie a nézőknek. Mel Blanc 1989-ben követte az örök kőkorszaki mezőkre. Így a hangok folyamatosan cserélődtek, de arról, hogy a szövegkönyvben változás történt volna, illetve új felvételek készültek volna a magyar szövegre, egyetlen hivatalos forrás sem utal.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a csodálatos, Romhányi József-féle fordításnak nem jutott el a híre Hollywood-ba. Valamennyi a The Flinstones pályafutását, Föld körüli útját és sikereit bemutató hivatalos anyag megemlíti a magyar változat egyedülállóan különleges voltát. A teljes szöveg rímpárokba szedése azt a célt is szolgálta, hogy a fekete-fehér televíziózás idején jobban felkeltse és megtartsa a nézők figyelmét.

A The Flinstones Trvia oldalon egy magyar illetőségű olvasó írta be a történetet arról, hogy az ABC kiadó megvásárolta a jogokat a magyar szövegre és több különböző nyelvre fordítva újra felvette az anyagot. Ennek valóságára nem sikerült se a Wikipédia szerekesztőinek, se nekem utánajárni, mivel se az ABC, se a The Flinstones hivatalos oldala nem tesz említést általuk felvett különböző anyanyelvű soundtrack-ekről. A 30-nál is több nyelvre való fordítás igaz, de valamennyi ország a saját fordítóját, szövegkönyvét használta. Esetleg, ha valakinek sikerülne ezt az ABC-Magyar Televízió kapcsolatot hivatalosan bizonyítania, akkor egy városi legendával kevesebb és egy sikertörténettel több lenne a csodálatos magyar nyelv számláján.

 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Politika (1578) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Mozi világ (440) Heti lámpás (255) Belföld (6) Flag gondolja (33) Kultúra (6) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Gazdaság (657) Egészség (50) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (504) Nagyvilág (1454) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Tereb (138) Jobbegyenes (2025) Autómánia (61) Történelem (14) Mondom a magamét (5292) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>