Ma 2020 március 31. Árpád napja van. Holnap Hugó napja lesz.
271074b811c31cf015464245a71b2e50.jpg

Amerikából jelentem LXIV. - A tetovált lány titka avagy menő a sárkányos tetkó

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hollywood fiatal színésznői mindenesetre mind ilyet szeretnének. Ellen Page, Keira Knightley, Carrey Mulligan, Natalie Portman, Kristen Stewart, Mia Wasikowska, egytől egyik.

Na jó, ez nem valami új hollywood-i sztárbolondéria, s nem is igazi tetkó, hanem az évtized női főszerepe, a Sárkányos Lány tartja őket lázban, a Stieg Larsson könyvtirlógiájából készülő filmben.

A rossznyelvek szerint Hollywood-ban a színésznők az Atkins-diéta óta nem forgattak könyvet ekkora lelkesedéssel. Néhányan a felsorolt fiatal tehetségek közül odáig mentek, hogy párnázott ajtókon (ágyakon) dörömböljenek. Mi ez a nagy felindulás, Hölgyeim?

 
A harc a főszerepért, a tetovált, piercinges, kemény megjelenésű és viselkedésű, biszexuális, feminista Lisbeth Salander megformálásáért dúl a hollywood-i álomgyárban, kinek szerepét a szakma a legjobban megírt női karakternek tartja a Bárányok hallgatnak Clarice Starling-je óta. Vajon a fent említett színésznők közül ki lesz képes megformálni ezt az összetett karaktert? A hollywood-i sminkmesterek mindenre képesek, de a személyiség mélységét ki lesz képes hozni úgy, hogy a könyv egyre növekvő rajongótábora képes legyen elfogadni a filmvásznon megjelenő arcot?

 
]]>]]>

 
A válasz jelenleg, valószínűleg egyikük sem, mivel a film készítői szeretnének ismeretlen nevekkel, arcokkal dolgozni, hisz Lisbeth karaktere annyira eredeti, annyira merész, hogy semmi esetre sem szeretnék hollywood-i pletykákkal, lesifotósokkal kapcsolatba hozni.

 
Ugyanez érvényes a férfi főszerepre is, Mikael Blomkvist megformálójára, mely szerepért Brad Pitt, George Clooney, Johnny Depp, Jared Harris, Ben Kingsley, Liam Neeson, Max Von Sydow, Stellan Skarsgard, és Mads Mikkelson is sorban áll.

 
De mi is A tetovált lány titka? Az azonos című könyv és az ebből készülő film az első Stieg Larsson Millenium trilógia sorozatából, melyet már tavaly óta magyarul is lehet olvasni.

 
]]>]]>

 

 
]]>]]>
Stieg Larsson (1954. augusztus 15. – 9 2004. november 9.) svéd iró, újságíró volt, kinek neve ma már összeforr a Millenium trilógiával, melyet 2010. márciusáig 40 orsázgban, 25 millió példányban adtak el. Larsson élete és halála csupa titok. A trilógia első kötetét halála után adták ki, így már nem élvezhette a világsikert és önéletrajzát is csak szeletkékből, ismerősök, munkatársak, családtagok emlékezéseiből állíthatjuk össze.

 
Larsson eredetileg baloldali politikai aktivista volt, újságíró, fényképész és a legnagyobb svéd sci-fi klub elnöke. Politikai nézeteire, újságírói tapasztalataira építve megalapította a Sweedish Expo Foundation-t, mely a fiatalok körében egyre inkább teret nyerő szélsőjobboldali megmozdulások, rasszista kirohanások hátterét nyomozta. Az alapítvány magazinjának megjelenése után, állandó halálos fenyegetések között élt. Álmatlan éjszakáin fantáziája tovább szárnyalt és nekikezdett az eredetileg 10 kötetesre tervezett Millenium könyvsorozatnak.

 
Halála, akárcsak élete, titokzatos volt, s a különféle összeesküvés-elméletek a mai napig állítják, az 50 éves író halála nem volt természetes halál.

 
]]>]]>
Larsson földi javait a svéd szocialista pártra hagyta egy 1977-es végrendelet alapján, melynek azonban nem voltak szemtanúi, így a svéd törvények szerint nem érvényes. Hagyatéka bátyjára, és apjára szállt, teljesen kisemmizve ezzel élettársát, Eva Gabrielsson, akivel hosszú évekig élt együtt. A pár nem házasodhatott össze, mivel szintén törvény Svédországban, hogy az új házasok kötelesek lakcímüket nyilvánosan elérhetővé tenni. Ez azonban egy fenyegetések alatt élő oknyomozó számára egyenlő lett volna az öngyilkossággal.

 
Steig Larsson sajnos az elővigyázatosság ellenére is hamar eltávozott ebből a világból. 2004. november 9-én Stieg az irodájába igyekezett, de elromlott a lift, így gyalog tette meg a hét emeletet. A lépcsősor tetején masszív szívrohamot kapott és azonnal meghalt. Igaz, kemény dohányos volt, az alkoholt sem vetette meg, felmenői között volt szívbeteg, az egészséges táplálkozást is csak hírmondóból ismerte, mégis sokan a mai napig úgy hiszik, bűncselekmény áldozata lett.

 
]]>]]>
Halálakor három kötetet fejezett be a sorozatból és úgy hírlik, a negyedik is kiadható állapotban van, bár ekörül viták folynak Eva Gabrielsson-nal. Az első kötetet 2005-ben adták ki, svédül a Férfiak, akik gyűlölik a nőket címet viselte. A könyv nagy port kavart. Szókimondó, bátor stílusa, az erőszak, kifejezetten a nők ellen elkövetett erőszak ábrázolása, a főhős és a főhősnő vad kapcsolata, közös oknyomozásuk stílusa sokakban ellenérzéseket keltett. Az első könyv középpontjában egy 40 évvel ezelőtti bűneset áll, melynek megoldása során Mikael Blomkvist összetalálkozik a sárkánytetkós heckerrel, Lisbeth Salander-rel, kivel remek párost alakítanak. S ahogy Stieg való életbeli nyomozásai során, a könyvben is sok köztiszteletben álló politikusról, közéleti szereplőről derül ki, hogy a magánéletben brutálisak, korruptak.

 
 
]]>]]>
A második kötet A lány, aki a tűzzel játszik, míg a harmadik A kártyavár összedől címet viseli. Utóbbit Amerikában ezév májusában adták ki.

 
A trilógiából már készült nagysikerű svéd filmsorozat és most Hollywood is kivetette a hálóját a történetre. A könyv rajongói tele vannak aggodalommal. Vajon a történet marad-e Svédországban, vagy Amerikába költözik? Vajon Hollywood tompítani óhajtja-e a durvább, erőszakos jeleneteket? És Brad Pitt nem túl jóképű a pocakos, átlagos külsejű Mikael szerepére? És ki lesz Lisbeth? Az európai filmek amerikai remake-je általában katasztrófa szokott lenni, ám ebben az esetben David Fincher áll a kamerák mögött. Az a Fincher, akit a Harcosok klubjából, a Zodiac-ból, a Hetedikből, a Játsz/mából, a Benjamin Button-ból ismerünk. Ő még nem okozott csalódást.

 
]]>]]>

 
Miközben még egyszer ellenőriztem cikkem adatainak helyességét, új hírre bukkantam. Ropogósan friss a hír: a mai nap folyamán a Sony stúdió tárgyalásokat kezdett Daniel Craig-gel Mikael Blomkvist szerepére.
 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Vetítő (37) Irodalmi kávéház (484) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (171) Tereb (139) Belföld (5) Nagyvilág (1449) Titkok és talányok (12) Politika (1571) Mondom a magamét (4414) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Gazdaság (645) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (1723) Heti lámpás (239) Gasztronómia (539) Kultúra (5) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Egészség (50) Szépségápolás (15) Sport (729) Történelem (14)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>