Ma 2022 október 01. Malvin napja van. Holnap Petra napja lesz.
d3cee7c9da4cb56d617ee872027b53b4.jpg

Amerikából jelentem LXII. - Miért kerek Amerikában minden kilincs?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A kérdés elgondolkoztatott és kutattam is egy kicsit. Érdekes, hogy az ajtók, zárak, kilincsek történelméről nem olvasható túl sok az interneten.

Az ajtó például az emberiséghez tartozik, valahogy úgy, mint a tűzhasználat. Olyan, mintha a kezdetektől fogva velünk lenne. Tudjuk, hogy valaki rájött, hogyan szítson tüzet, de hogy ki volt, nem tudni. Nem tudjuk azt sem, vajon véletlen volt-e az, hogy a hús sütésére rájöttünk. S ott vannak még százával azok a kérdések, melyekre sosem tudjuk meg a választ. Vajon ki jött rá, hogy a tojásfehérjét habbá lehet verni? Ugyanígy a tejszínt is. Miért kezdte az első ember egyáltalán verni a tojásfehérjét? No, de ne szakadjak el ennyire a kilincs témától.

Hogy ki találta fel az ajtót, a zárat, a kilincset, nem tudjuk, csak azt, hogy különösen a zárak és ajtókilincsek mentek át hosszas fejlődésen, míg a mai formájukat elérték. A Bibliában is olvashatunk kapuk, mezőgazdasági épületek zárásáról, de ezek általában kővel, fával való elbarikádozást jelentettek. Később elkészültek az első lakatok, először fából, majd fémből. Eleinte csak a gazdagoknak volt érdmes bármit is elzárni, ők azonban nem foglalkoztak ezzel, felfogadták a kulcsárt, a chamberlain-t, aki őrizte az értékes kulcsokat.

A lakatok eleinte nagyon drágák voltak Európában és Amerikában egyaránt, ezért az emberek egyszerűbb megoldásokhoz folyamodtak. Megjelentek a reteszek. Az ajtóba lyukat vágtak, ebbe került a bőrszíj, vagy erős kötél, melynek meghúzásával az ajtó elé rögzített fa- vagy fémrúd felemelkedett és bebocsátást kapott a látogató. A mai napig él az ősi mondás angol nyelvterületen, 'the latch-string's out'/'felhúzva a retesz', vagyis Isten hozott, lépj be.

A kilincsek ezeknek a reteszeknek a mechanikájára készültek, de hogy pontosan ki készítette az elsőt, nem tudni. Egy bizonyos, a kilincs gombos változatának jelenlegi formája viszonylag új találmány, s egy amerikai nevéhez, bizonyos Osbourn Dorsey-hoz fűződik. Dorsey afro-amerikai fiatalember volt, s találmányát 1878-ban szabadalmaztatta. Nagy valószínűséggel emiatt lett népszerűbb ez a fajta kilincs Amerikában, s maradt is napjainkig.

A másik ok esztétikai. A kilincsgombok nagyon hamar elterjedtek Amerika szerte és a gombfelület művészi lehetőséget rejtett az ügyeskezű iparosok számára. Üvegből, fából, rézből készültek a drága, faragott, festett, ma már antiknak számító kilincsgombok. Amerikában a kilincsgomboknak gyűjtői, kiállításai vannak, egy-egy értékes darab az 1800-as évek végéből vagy az 1900-as évek elejéből, az árveréseken nagy pénzekért kel el. A kilincsgombgyűjtőknek honlapjaik, közösségeik, összejöveteleik vannak.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy Amerikában nem használnak kilincset. A kilincsgomb erős, biztos fogást, koordinált mozgást igényel, ezért az idősek és a gyerekek nehezebben nyitják ezeket az ajtókat. Vagyis bizonyos szempontból nagyon is jó az amerikaiak ragaszkodása a gombos verzióhoz, hisz megoldja az anyukák egyik legnagyobb problémáját, meg a kutya-macska tulajdonosokét is. Azonban azokon a helyeken, ahol idősek, mozgássérültek laknak, marad a kilincs. Kilincset használnak nyilvános, közösségi helyeken is. (vasút, posta, éttermek, kórházak, színházak, mozik...)

A kilincsgomboknak legalább három fajtája van. Bejárati ajtókra a kulcslyukkal ellátottak, fürdőszoba, mellékhelyiség ajtókra a belülről gombnyomással záródó biztonsági kilincsek, míg általános használatra az egyszerű elforgatással nyitható-csukható modellek kerülnek felszerelésre. A kerek, gömb alakot a legnehezebb működtetni, míg az ovális formájú kilincsgombokkal a gyerekek is könnyebben boldogulnak.

Az édeasnyák egyik nagy aggodalma az ajtók becsapódása és az ebből fakadó sérülések. Egy talpraesett amerikai kétgyermekes anyuka nemrégiben díjat nyert találmányával, mely megakadályozza a kilincsgombos ajtók becsapódását. Ezek a helyes, állatfigurás ajtótámaszok a gyerekek kedvencei is. Persze kilincses ajtóknál ugyanúgy működnek.

S nem is Amerikában lennénk, ha nem lennének kilincsgomb játékok a házi kedvenceknek is.


 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Mozi világ (440) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Politika (1581) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Sport (729) Nagyvilág (1464) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Történelem (15) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2430) Irodalmi kávéház (514) Vetítő (30) Gazdaság (667) Mondom a magamét (6342) Heti lámpás (260) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Belföld (8) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (142) Kultúra (6) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>