Ma 2021 április 17. Rudolf napja van. Holnap Andrea, Ilma napja lesz.
69cf422b9b8eab29673c3bf64d87d4e3.jpg

Amerikából jelentem LIV. - Egy igazi amerikai találmány, a Band-Aid

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Josephine Dickson jó felesége volt Mr. Dickson-nak. Térült-fordult a konyhában, sütött-főzött, ellátta a ház körüli teendőket is. Josephine-nek azonban akadt egy kis hibája. Az átlagosnál is ügyetlenebb volt. Szerencsére ez nem az ételek minőségében, vagy a hímzések kuszaságában mutatkozott meg.

Szegény Jo vágásokkal, zúzódásokkal volt tele. Hol répának nézte az ujját, hol ollóval metélt bele a tenyerébe. Vele mindig történt valami. Ilyenkor Earle Dickson, jó férjhez méltóan, szaladt a házipatikával és ellátta több sebből vérző élete párját. Earle-t azonban aggasztotta, hogy mi történik kétbalkezes feleségével, ha ő esetleg nincs otthon. Csak nem ülhet egész nap gyolccsal a keze körül! Ki kellett találni valamit, amivel az asszony önállóan is el tudta látni kisebb-nagyobb háztáji sérüléseit. Valamit, amit nem kell megcsomózni, ami egy kézzel is felhelyezhető.

Dickson-ék ekkortájt, Highland Park, New Jersey-ben laktak és Earle a Johnson & Johnson cégnek dolgozott, így nem volt nehéz hozzájutnia néhány alapanyaghoz. Fogott egy kis ragasztószalagot, meg gézt és hamarosan elkészült az első ragtapasz. Feleségét ismerve, készített még jónéhányat. Ezek ott vártak rendben, rajtrakész a fiókban. Felhelyezésükhöz nem kellett két ember, és Josephine nagy örömmel használta őket.

Mr Dickson-ba azonban nemcsak ötletesség, de talpraesettség és üzleti érzék is szorult. Megmutatta a prototípust a cég vezetőjének, aki menten megvásárolta tőle az ötletet, s megkezdődött a Band-Aid gyári előállítása. 1920-at mutattak a naptárak. Mondanunk sem kell, - nem is lenne amerikai történet, ha nem így lenne -, Mr Dickson gazdag ember lett, később a Johnson & Johnson cég alelnöke.

Mint minden annyi mást, a Band-Aid-et is a háború tette világhírűvé és nélkülözhetetlenné. Az első ragtapaszokat kézzel gyártották. Ezek nem voltak túl népszerűek, mert szélesek (kb 7cm) és túl hosszúak voltak, ám 1924-ben áttértek a gépi gyártásra, s megjelentek az első piros kis tapaszok. 1938-ban már steril géz került a tapasz alá. A II. Világháború idején több millió darabot szállítottak a frontokra és a hadikórházakba.

Aztán elvonultak a háborús felhők és a békeévek a Johnson & Johnson céget is vidámabb ötletekre sarkallták. 1951-ben áttértek a műanyagtapasz készítésére és megjelentek a mintás Band-Aid-ek is. Fiúknak a képregényhősök, Superman, Spider-Man, SpongeBob, Batman, kislányoknak Barbie, meg Mickey-egér.

Természetesen ennél komolyabb változások is történtek a technológiában. Az évek folyamán sorra jöttek az új ötletek. Orvosteam-ek csatlakoztak a fejlesztő munkához. Elkészültek a vízhatlan változatok, az antibakteriális tapaszok 1997-ben, a gyógyulást gyorsító, és az égési sérülésekre felhelyezhető tapaszok, az úgy nevezett Burn-Aid-ek,  melyek különleges sebgyógyító folyadékkal vannak átitatva. Rengeteg méret, forma kapható. A ragtapaszok rugalmasak, könnyűek. Szinte nem létezik olyan háztartás a világon, ahol ne lenne Band-Aid a házipatikában.

Egy valami maradt, amit az amerikaiak "ouch-faktornak" hívnak, vagyis az bizsergető, hirtelen kis fájdalom, ami a tapasz lerántásával jár. Hát volna értelme enélkül?

Végezetül egy kis ínyencség. Részlet a Vöröskereszt 1921-es kiadványából:

]]>]]>“Suppose you have a cut on your finger. Cut a piece of Band-Aid from the strip, pull off the face-cloth and put the bandage over the wound. That’s all there is to it. The bandage will stay right where you place it without tying. Can you imagine anything handier for the household or shop?” [THE RED CROSS MESSENGER, Vo. XIII, No. 6, 1921, p. 378]

A ragtapaszok a gyűjtők kedvencei is. A Johnson & Johnson cég azonban ezekért az ötletekért nem vállal felelősséget, hisz nem náluk készülnek a vadabbnál vadabb bibitapaszok, s ki tudja mennyire sterilek, mégis érdemes egy pillantást vetni rájuk. Az emberi hülyeségnek valljuk be, nincs határa.

 

 

 

 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (14) Flag gondolja (33) Kultúra (6) Heti lámpás (254) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (171) Sport (729) Nagyvilág (1454) Egészség (50) Vetítő (37) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Politika (1578) Tereb (140) Mondom a magamét (5229) Autómánia (61) Jobbegyenes (2008) Belföld (6) Irodalmi kávéház (505) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (657)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>