Ma 2021 június 18. Arnold, Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
39663313593df0cf3ced92e9e65518ea.jpg

Amerikából jelentem LI. - New York Állam a szoláriumok ellen

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hamarosan New York Állam bátor lépésre szánja el magát, elsőként Amerika államai közül. Betiltja a 18 éven aluliak számára a szoláriumok használatát. Az onkológusok, bőrgyógyászok szerint már rég meg kellett volna hozni ezt a döntést.

Az állam területén, többek között Long Island-en is már egy ideje, írásos szülői engedély kell a 18 éven aluliak részére a szoláriumok használatához.

Felmérések szerint egyetlen mesterséges napfürdőzés is akár 75%-kal megnövelheti a rákos elváltozások megjelenésének esélyét.

Jonah Eller-Isaacs, 28 éves, két év küzdelem után a melanómával talán életben marad. "És én még szerencsés vagyok, mert nem volt agyi áttétem. 5 műtéten estem át, 3 teljes kemoterápiás kezelésen, 2 sugárterápián, s ha jól emlékszem, 17 áttételem volt, külső, bőrön megjelenő, illetve a belső szerveken. Nem lepődtem meg, amikor kiderült, hogy bőrrákom van. Gyakori vendég voltam a szoláriumokban gyerekkorom óta."

Kirsty McRae még középiskolás. Egyik szoláriumozás alkalmával bőrének 70%-n megégett. Napokig intenzív osztályon feküdt, lélegeztetésre szorult.

  

Egy másik iskoláslány az arcán szerzett olyan égési sérüléseket a szoláriumban, melyek örök életén át elkísérik.

A melanómás bőrelváltozások száma félelmetes méreteket ölt, főleg a fiatalok körében. Évente 4000 új beteget regisztrálnak az Egyesült Államokban.

"Olyan melanómákkal találkozunk tinédzsereken, amilyenekkel még sosem. - mondja Dr. Arnold Baskies, az American Cancer Society vezetője. - Olyan egyértelmű a kapcsolat a bőrrák és a szolárium között, hogy kétség sem merülhet fel. Az új törvénnyel talán meg lehet védeni a gyerekeket.

A fiatalok képtelenek felmérni a veszélyeket. 15-30 perc a szoláriumban megfelel egy olyan napnak,  melynek teljes 24 óráját a tűző napon töltöttük. Egyetlen szolárium kezelés 75%-kal megnövelheti a melanóma esélyét, ezek a fiatalok pedig hetente háromszor-négyszer használják. A megjelenés, a külső annyira fontos számukra, hogy a szülők sem tudják visszatartani őket. Szükség van a törvényre. A szoláriumok nincsenek szabályozva és ez bűn."

Ezt a bűnt hamarosan nem lehet elkövetni New York Államban. Természetesen a szoláriumok tulajdonosai tiltakoznak és az ésszerű használat mellett állnak ki. Volt szoláriumhasználók azonban a törvényhozatal mellett voksolnak, elmesélve, hogy 16 évesen menő volt szoláriumba járni hetente többször is, felnőtt fejjel azonban belátják, egyáltalán nem volt az, sőt van olyan megszólaló is, aki gusztustalannak tartja ma már az egész szoláriumozási kultúrát.

Jonah blogot is indított, melyben a fiatalokat figyelmezteti, okítja a szolárium veszélyeire, illetve elmeséli a rákkal folytatott küzdelmét. Amikor a híreket olvastam, magam is odakattintottam Jonah blogjára, ahol döbbenten olvastam, hogy a pár nappal ezelőtti internetes forráson talált jóhír már nem érvényes. Jonah szervezetében újabb rákos daganatot találtak június 28-án. Hamarosan újabb műtétre kerül sor. Blogját, melynek címe ]]>Goinstrong,]]> ]]>tt]]> találjátok.

]]>Ezen az oldalon]]> pedig - államonkénti felsorolásban - a szolárium használati szabályok és kikötések találhatóak.

 

 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Jobbegyenes (2048) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Gazdaság (657) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1456) Történelem (14) Tv fotel (65) Heti lámpás (255) Politika (1578) Irodalmi kávéház (504) Mozaik (83) Mondom a magamét (5373) Életmód (1) Tereb (138) Egészség (50) Sport (729) Belföld (6) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>