Ma 2021 május 17. Paszkál napja van. Holnap Erik, Alexandra napja lesz.
660f4c1baf5a8526f7abb1da37b93543.jpg

Amerikából jelentem L. - Túlexponálva - a CT veszélyei

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A CT vitathatatlanul életeket ment, ám az amerikai onkológusok aggodalmukat fejezték ki a CT-használat drasztikus emelkedése és az ebből fakadó komoly mellékhatások  miatt. Csak az elmúlt évben 70 millió komputertomográf vizsgálatot hajtottak végre az Egyesült Államokban, kétszer annyit, mint az előző évben, s ebből 23 millió teljesen felesleges volt.

Alexandria Cody-nek kisebb autóbalesete volt. Szerencsére nem sérült meg komolyabban, ám a biztonsági öv mentén még napok múlva is fájlalta a mellkasát,  mely levegővételnél kifejezetten zavaró volt. Elment a háziorvosához, aki fizikális vizsgálat után röntgenre küldte. A felvétel kimutatta, hogy megzúzta az egyik bordáját. A röntgenorvos biztosította, hogy semmi baja nem lesz, egy-két hét, s nyoma sem marad a sérülésnek. Háziorvosa azonban a diagnózis láttán azonnal CT-re küldte az asszonyt. Alex-nek nem volt biztosítása, férje nemrég vesztette el az állását, ezért nem szívesen fizetett volna a vizsgálatért, de az orvos olyan ijesztően festette le a lehetséges veszélyeket, hogy végül beadta a derekát. Egy CT vizsgálat és 788 dollárral később Alexandria megtudta, hogy a röntgenorvosnak igaza volt, csupán megzúzta magát. Dühösen ment vissza az orvosához az eredménnyel és kérdezte, valóban szükséges volt-e a CT-vizsgálat,  melynek költségeit hónapokig nem tudja visszafizetni. A háziorvos csupán annyit mondott: "Biztos, ami biztos, én nem kockáztatom a pereskedést."

Senki nem kérdőjelezi a CT technológia fontosságát, mely a szövetekről, csontokról olyan nagyfelbontású háromdimenziós felvételeket készít, melyen akár a rizsszem nagyságú elváltozások is láthatóak, sem a tényt, hogy segítségével életek menthetőek. A komputertomográf nemcsak a rosszindulatú elváltozásokat mutatja ki, de a fizikális sérüléseket is, nemcsak a diagnózis felállításában, de a gyógymód megtervezésében is útmutató. Az utóbbi időben azonban az amerikai orvosok túl gyorsan és gyakran meggonodlatlanul rendelnek el CT vizsgálatokat, megfeledkezve a tényről, hogy hatalmas sugárzásnak teszik ki a pácienst.

Tájékoztatásul és összehasonlításul a röntgensugárzások mértéke:

1 feji CT=30 mellkas röntgen

1 mellkas CT=119 mellkas röntgen

1 felsőtest CT=234 mellkas röntgen

Howard P. Foreman MD., a Yale Egyetem Diagnosztikai Radiológia professzora hozzáteszi: "A pácienseknek tudatában kell lenniük a CT előnyeivel, de ugyanennyire a hátrányaival, a káros mellékhatásokkal is. Az orvosok jelen pillanatban túlságosan támaszkodnak a CT vizsgálatok eredményeire, mint orvostudományi, mint etikai szempontból. Az elvégzett vizsgálatok egyharmada, hanem a fele felesleges. A betegeknek tudniuk kell, milyen hátrányai vannak a gyakori komputertomográf vizsgálatnak."

"Mivel a CT berendezés a test körül forogva készít keresztmetszeti képeket, sokkal nagyobb sugárzásnak teszi ki a szervezetet, mint egy átlagos röntgenfelvétel." - magyarázza David Brenner Ph.D., a Columbia Egyetem Radiológia-Biofizikai Intézetének professzora, aki úttörője a CT hátrányait feltáró kutatócsoportnak. "Természetesen mindenki másképp reagál a röntgensugarakra, a tűréshatár minden embernél más és más, mint ahogy a CT-k által kibocsátott röntgensugarak erőssége is gépenként, intézményenként változó. Az életünk során kapott  röntgensugárzások azonban összeadódnak, így a kockázat minden alkalommal  nagyobb és egy idő után már alacsonyabb besugárzás is rákhoz vezethet. 10-20 év múlva meg fog emelkedni a daganatos beteg száma és ebben a CT vizsgálatok drasztikus növekedése a felelős." - mondja Rita Redberg MD., a Kaliforniai Egyetem kardiológus professzora.

A számadatok ijesztőek. A Nemzeti Rákkutató Központ munkatársai kimutatták, hogy hamarosan évente 15 000 amerikai hal majd meg daganatos betegségben, melynek előidézője a CT vizsgálatok gyakorisága. A kutatást 2007-ben végezték, azóta azonban a komputertomográfiás vizsgálatok száma megduplázódott.

Az előzőekben említettük, hogy mindenki másképp reagál a röntgenbesugárzásra, tanulmányok pedig bizonyították, hogy a gyermekek és a nők sokkal érzékenyebbek, mint a felnőttek illetve a férfiak. Nők esetében a mell szövetei kifejezetten sebezhetőek. CT vizsgálatok során a szomszédos szervek is nagy sugárzásnak vannak kitéve. Egy feji CT esetében a pajzsmirigy kap magas dózist, mely szerv amúgyis érzékeny a sugárzásra, szív CT esetében a tüdő és a mellek károsodhatnak.

A CT okozta elváltozások esélye nagyon kicsi, amennyiben életünk során csupán néhány alkalommal esünk át rajta, de az utóbbi időben a vizsdálatok száma durván megnőtt. Amennyiben egy középkorú, krónikus betegségben (Crohn betegség, vesekő) szenvedő páciens esetét tekintjük, a CT vizsgálatok száma több tucat is lehet néhány év leforgása alatt.

Kim Curran 46 éves, krónikus asztmában szenved. Az éves felülvizsgálat során készített mellkas röntgenfelvételen egy foltot találtak a tüdején. Nagy volt a riadalom. Az elmúlt öt évben 9 CT vizsgálatot végeztek el rajta, míg végül a folt magától eltűnt. Ekkor az orvosok megállapították, valószínű valamilyen előző tüdőgyulladásból, vagy fertőzésből maradhatott vissza és ennyi idő kellett, hogy felszívódjon. Kim azonban ezalatt az idő alatt nemcsak lelki stressznek, de felesleges röntgensugárzásnak volt kitéve.

Mivel a CT érzékenyebb minden más vizsgálatnál, így gyakran megesik, hogy olyan elváltozások, gyakran olyan apró eltérések kerülnek felszínre, melyekről a páciensnek fogalma sem volt. A legtöbb ilyen elváltozás, apró ciszta, kő nem igényel semmilyen orvosi beavatkozást, a kezelőorvos mégis kötelességének érzi a teljeskörű kivizsgálást. A beteget további vizsgálatok alá vetik, biopsziára, gyakran műtétre is sor kerül. A mintavételnek, a műtéteknek, bármilyen rutin beavatkozások legyenek is,  ezernyi kockázatuk van. Az esetek többségében felesleges lelki és fizikai tortúrán mennek keresztül a páciensek, míg végül valóban kialakul bennük a betegségtudat.

Carol Smith atlantai beszédterapeuta az irodájuk falán látott egy hírdetést, mely aktív és volt dohányosokat hívott ingyen CT vizsgálatra. Carol és férje évek óta nem dohányoznak, de Carol úgy gondolta, jó lenne fizikálisan is megbizonyosodni, hogy mindketten egészségesek és nem csupán annak érzik magukat. Legnagyobb döbbenetére foltot találtak a tüdején, melyet azonnal kivizsgáltak. "Halálra ijedtem én is, a családom is. Mindent úgy tettem, ahogy az orvosom mondta. Befeküdtem a kórházba, ahol műtéti úton vettek szövetmintát tőlem. A rutinműtét nem sikerült jól. Az egyik gyógyszerre allergiás lettem, és súlyos légzési nehézség lépett fel nálam. Napokig intenzív osztályon feküdtem. Közben kiderült, az elváltozás jóindulatú. Valószínű, a hosszú évek dohányzásának egyik lerakódása látszott a felvételen. Nagyon lassan gyógyultam. Miután hazaengedtek még hosszú ideig szükségem volt az oxygénre és a mai napig, 8 év telt el azóta, nem tudom teljesen felemelni a bal karom, mert a mintavétel során elvágtak egy izomköteget. Azt mondták, évente CT-re kell mennem ellenőrzésre. Megtagadtam."

A kutatócsoport arra a feltételezésre jutott, miután azt tapasztalta, hogy manapság nemcsak onkológus doktorok rendelőjében lehet CT berendezést találni, de ortopédus, kardiológus orvosok is igényelték a műszert, nyereségvágy lehet a megnövekedett vizsgálati számok hátterében.

Másfelől gyakran a betegek kérik a CT vizsgálatokat, hisz a modern orvostudomány a megelőzésre épít. A páciensek úgy érzik, minél gyakrabban kérnek teljeskörű CT vizsgálatot, annál nagyobb az esélye, hogy az elváltozásokat kezdeti stádiumban kapják el. Viszont nem tudnak arról, hogy az évi kétszeri CT-vel maguk okozzák a bajt, mely máskülönben elkerülhető lenne. Egy Holland felmérés azt is bebizonyította, hogy az esetek 50%-ban a CT semmilyen elváltozást nem mutat ki, viszont a műtéttel járó mintavételek 44%-ában komplikációk lépnek fel, és a páciensek 5%-a elhalálozik. Ezt elfelejtik közölni a betegekkel.

A Smith házaspár esetének hátterében is gazdasági és nem orvosi érdekek húzódtak. 1999-ben indult az a program, mely a dohányzók és nem dohányzók körében egyaránt, CT vizsgálatot népszerűsített a daganatos elváltozások korai felimerésére. A projekt ellenzői hamar felismerték a kampány mögöttes tartalmát. A CT vizsgálatok rengeteg olyan eltérést kimutattak, melyek soha nem okoztak volna panaszt a páciensnek, a számadatok, melyeket azonban így mutattak ki, túlságosan optimista képet festettek a tüdőrák túlélési arányairól. Nemsokára kiderült, a háttérben a cigarettagyárak állnak, akiknek nagyonis érdeke, hogy kiderüljön, a dohányzás valójában nem okoz halált.

A szív CT vizsgálatok megnövekedését ugyanígy nem indokolja semmi, hisz az orvostudomány mai állása szerint infarktus akkor alakul ki, ha az érfallerakódásból egy rög a véráramba jut és elzárja a vérellátást. Azt hogy ez mikor következik be, a CT nem tudja megállapítani. Az erek állapotáról viszont más vizsgálatokkal is tökéletes képet lehet kapni.

Néhány adat az amerikai Egészségügyi Minisztérium felméréséből. A múlt év során 375 páciens kapott a megengedettnél 8-szor nagyobb sugárdózist agyi CT vizsgálat során. A houston-i Rákkutatók Kongresszusán elhangzott, hogy bizonyos kórházakban egyáltalán nem szabályozzák a CT berendezéseket kezelő személyzet felkészültségét.

Ugyanezen Kongresszuson még egyszer kihangsúlyozták, a CT, mint diagnosztikai vizsgálat elengedhetetlen. Életeket ment, néküle a daganatos betegségek kezelése napjainkban már elképzelhetetlen lenne. Ám külön kérték az orvostársadalmat, csak akkor alkalmazzák, ha meggyőződtek arról, az eredmény előreviszi a beteg kezelését. A pácienseknek pedig azt javasolták, legyenek felkészültek és amennyiben az orvos CT vizsgálatot ír elő számukra, kérjék ki másik orvos véleményét, járjanak utána a mellékhatásoknak, alternatív lehetőségeknek és csak akkor vállalják a beavatkozást, ha teljesen meggyőződtek róla, hogy a vizsgálat elkerülhetetlen.

Források: ]]>USNews]]>, ]]>MedicineNet]]>, ]]>The New York Times]]>, ]]>CNN]]>

 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Vetítő (30) Életmód (1) Történelem (14) Politika (1578) Tereb (138) Flag gondolja (33) Gazdaság (657) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (504) Nagyvilág (1455) Mozaik (83) Jobbegyenes (2028) Egészség (50) Mozi világ (440) Belföld (6) Titkok és talányok (12) Sport (729) Mondom a magamét (5297) Kultúra (6) Heti lámpás (255) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>