Ma 2020 február 24. Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
3dc34f42b2a9bd76e8eff39e7f1178b2.jpg

Amerikából jelentem CXXXIX. - Reborners, avagy egy furcsa hobbi

Flag

Szöveg méret

1
Átlag: 1 (1 szavazat)

Ugyan az első "reborn" babák az 1990-es évek végén készültek, az élethű babák körülötti őrület az utóbbi egy-két évben teljesedett ki Amerikában. Az úgynevezett "reborn dolls", "újjászületett babák" a megtévesztésig hasonlítanak igazi kis társaikhoz.

A babák kézzel készülnek, egyedi eljárással. Készítőik mesterműként kezelik minden egyes alkotásukat, melyeket húzós árért (gyakran több ezer dollár) lehet megvásárolni az eBay-en keresztül. A babákat tudatosan nem neveztem játékbabáknak, mivel a célközönség semmi esetre sem az óvodás-, kisiskolás korosztály, hanem a 40 év feletti hölgyek.

Természetesen a babakészítés és babagyűjtés több százéves hagyomány világszerte, a "reborn doll" gyűjtés és készítés azonban egészen más irányt vett az utóbbi években,  mely a családtagokat, pszichológusokat is aggodalommal tölti el.

Az első babákat "valódi" játékbaba gyűjtők kedvéért készítették, akik arra ösztönözték a mestereket, hogy a lehető legélethűbb babákat állítsák elő. A felkérés annyira sikeresnek bizonyult, hogy a valósághű babák nagyon hamar egy másik réteg érdeklődését is felkeltették. Nevezetesen azon nők figyelmét, akik nem játékgyűjtő szenvedélyből, hanem jóval inkább terápiás célzattal vásárolják a babákat.

A babák a legtöbb esetben valóban a megtévesztésig hasonlítanak az igazi újszülöttekre. (Több olyan esetet is jelentettek, ahol a rendőrségnek kellett beavatkoznia. Csak egyetlen példa. Az autóban hagyott játékbabához felháborodott szomszédok hívták a mentőket, rendőrséget, majd előállították az "édesanyát", akinek bizony időbe tellett, mire kimagyarázta magát. A megtévesztő hasonlóság gyakran komikus eseteket is produkál.) Készítésükhöz hosszú időre, rengeteg türelemre és pénzre van szükség, nem véletlen a magas vételár. A cél, megközelíteni a tökéletes hasonlóságot. A babák bőre különleges eljárással készül, minden egyes kis ér látható.

Az orrlyukak, a fül, a körmök, a szemek anatómiai pontossággal készülnek. A babák súlya megfelel az adott korosztály súlyának, a test belsejében elhelyezett fűtőszálak gondoskodnak a test melegéről, apró mechanika biztosítja a mellkas süllyedését, emelkedését, s ugyanilyen finom műszer felelős a hangokért, a szívdobogásért, az apró csecsemő gügyögésért. A fejbe súlyt helyeznek, így a babák fejét a tulajdonosnak ugyanúgy támogatnia kell, mintha élő csecsemőt tartana a kezében. A koraszülöttek inkubátorral érkeznek. Majd nem utolsó sorban ott van az arckifejezés, mely különös figyelmet kap a készítés során.

Mint már említettem, a vásárlók szinte kizárólagosan hölgyek, a 40 év feletti korosztályból. A vevőknek csupán kis rétege gyűjti a babákat hobbi szinten, a legtöbben csupán egy-két babát vásárolnak, s pontosan úgy kezelik őket, mintha valódi csecsemők lennének. A babakészítők keményen rádolgoznak a vásárlói igényekre, így a babák vásárlása az örökbefogadási eljárást kopírozza. A lelőhelyeket nem boltnak, hanem "nursery"-nek, óvodának hívják. A babák örökbefogadási nyilatkozattal és születési anyakönyvi kivonattal érkeznek. A "reborner mamák" legtöbben az első pillanattól kezdve igaziként kezelik a babákat. Fürdetik, etetik, pelenkázzák őket, babakocsiban sétálni viszik. Egyre többen jelennek meg babáikkal a játszótereken, babás közösségi eseményeken.

A felmérések szerint a vásárlók szinte valamennyien átestek valamilyen gyermekkel kapcsolatos traumán. Sokan olyan nők, akik nem hozhattak világra gyermeket egészségügyi állapotuk miatt, esetleg több vetélésen estek át vagy elvesztették gyermeküket. Mások az "üres fészek" szindrómában szenvednek, vagyis felnőtt gyermeküket akarják pótolni azzal, hogy visszafordítják az időt, újra átélve és tartósítva a múltbéli eseményeket. A pszichológiai tanulmányok azt is kimutatták, hogy ezek a babák, a fizikai hasonlóság miatt, szinte a megtévesztésig hasonló érzelmeket választanak ki a nőkből, a tudatalatti szintjén legalábbis. Ugyanazon hormonok jelennek meg a nők szervezetében, mint amikor igazi babát tartanak a karjukban. A boldogság hormonok felelősek a kellemes, biztonságos érzésért, s egyben azért is, hogy ezek a nők érzelmi kötődést mutatnak a babák iránt, pontosan úgy, mint a valódi édesanyák. A pszichológusok ezen hölgyek viselkedését az "ölelés terápiával" hozzák összefüggésbe, vagyis a valósághű "reborn babák" terápiás célzattal is használhatóak, azonban nem lehet tudni, milyen kötődés alakul ki, illetve mennyire módosul a tudat ezáltal. Sajnos több esetben a nők teljesen megfeledkeztek arról, hogy nem valódi babák mamái. Életüket, napirendjüket a baba "étkezéséhez, alvás-ébredés" ritmusához alakították, a "gyermekkel" való foglalatoskodás az egyetlen elfoglaltságuk, teljesen kivonva őket a társadalmi érintkezésből. S egyben ebben rejlik ennek a furcsa hobbinak a kettős megítélése is, mivel a pszichológusok másik csoportja egyáltalán nem találja veszélyesnek a valósághű babákat.

Nagy szerepet szánnának ezeknek a babáknak gyászoló családok esetében. Ugyanígy sokat segíthetnek idősebb nőknek is, fenntartva bennük az anyaság ösztönét, a felelősséget, a fiatalos lendületet. Több kórházban sikeresen használják őket Alzheimer kórban szenvedő nők terápiájában. Ugyanígy autisztikus nők esetében is jó eredményeket érnek el velük.

S hogyan értékeli a babákat és tulajdonosaikat a közvélemény? A legtöbb esetben a babákat hátborzongatónak, gyakran félelmetesnek, néha zombi-szerűnek tartják, míg az "anyukákat" csodabogaraknak, esetleg bolondnak titulálják. A babák árusítását a boltok, a megtévesztő hasonlóság miatt elutasították, így marad az internetes vásárlás, illetve a kiállítások. A televízióban egyre gyakrabban lehet hallani erről a furcsa "hobbiról". A babakészítőknek összejöveteleik, továbbképzéseik vannak, míg a babáknak és rajongóiknak magazinjuk, honlapjaik, fórumaik működnek. Európában, Ausztráliában szintén sokan vásárolják a "reborn" babákat.

Ti mit gondoltok erről a furcsa rajongásról? Ártalmatlan hobbi, akár a szalvétagyűjtés? Rengetegen kutyát, cicát tartanak hasonló becsben, szinte pót-gyermekként kezelve. Ez mennyiben más? Valóban lehet sikeres terápia része? Önmegtévesztés csupán? Bizonyos szinten lelki betegség? A megkérdezett nők egyike így fejezte be a vele készített interjút: "Bárhogy is nézzük, nekünk szükségünk van a babákra és lássuk be, senkit nem bántunk meg vele."

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Autómánia (61) Mozi világ (440) Jobbegyenes (1692) Életmód (1) Történelem (13) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Flag gondolja (33) Irodalmi kávéház (479) Mozaik (42) Tv fotel (65) Belföld (5) Kultúra (4) Heti lámpás (233) Mondom a magamét (4332) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1571) Gazdaság (638) Tereb (139) Rejtőzködő magyarország (171) Vetítő (37) Egészség (50) Nagyvilág (1446)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>