Ma 2021 október 25. Blanka, Bianka napja van. Holnap Dömötör napja lesz.
8919311c5c4790176c87063f55f93567.jpg

Amerikából jelentem CXXXIII. - A Világvége hangjai (?)

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az éterből jelentkező,  furcsa, megmagyarázhatatlan hangok már egy ideje velünk vannak, de a múlt év vége felé egyre többször lehetett hallani a médiában erről a különleges jelenségről.

Az elmúlt hetekben pedig kifejezetten felforrósodott a téma, különösen a Világvége 'hívei', a konspirációs elméletek rajongói és a kétkedők körében egyaránt. Sokan úgy vélik, nem más ez, mint világméretű csalás, beugratás. A téma akkor kezdett érdekessé válni számomra, amikor már nem csupán a konspirációs elméletek, UFO-kutatók oldalai, de a Discovery honlapja, a CNN és a helyi TV csatornák is beszélni kezdtek a jelenségről és videókkal, hangfelvételekkel támasztották alá, nem csupán beugratás áldozatai lettek több ezren, a világ számos pontján.

Miről is van szó pontosan? Az emberek a világ különböző pontjain, egymástól teljesen eltérő körülmények között, rejtélyes hangokat hallanak. Gyakran csupán egy-egy személy jelzi a különleges eseményt, ám a legtöbb esetben a környéken lakók százai, ezrei hallják a hangokat, sok esetben az egész város tapasztalja a jelenséget. A hangok semmihez sem hasonlíthatóak, gyakran ijesztő, búgásra, zúgásra hasonlítanak, míg mások gyakran a levegő rezonálását, esetenként kisebb földrengéshez hasonló földmozgásokat is észlelnek. A beszámolók szerint a hang az 'égből' jön, 'mindenhonnan' , vagyis keletkezésnek helyét, forrását nem lehet behatárolni. Az emberek egy része úgy érzékeli, hogy pontosan a feje fölött hallható, míg mások ugyanezt úgy élik meg, mintha pontosan a lábuk alól, a föld mélyéről jönne a hang. A leírások legtöbbször az 'ijesztő', 'hátborzongató', illetve az 'ipari' és 'mechanikus' szavakat tartalmazzák. A legtöbb esetben a zaj erőssége növekszik, eléri a csúcspontot, majd elhal vagy esetenként hangszínt vált. Ilyenkor fémes, fúvós zenekarra emlékeztető hangokat lehet hallani. Ezt sokan éteri hangként jellemzik, mintha harsonák szólnának a levegőben.

A jelenséget legtöbbször éjjel, hajnalban vagy naplementekor, de gyakran fényes nappal is észlelték, a világ szinte minden pontján. Az első hírek Szibériából és az Egyesült Államokból származnak. Ma már tudunk csehországi, skandináviai, kanadai, ausztráliai, de budapesti esetekről is. A statikus, búgó, hümmögő hang bizonyos helyeken állandósult. Ezen városok lakói állandó háttérzajként élik meg a jelenséget, míg a legtöbb helyen a hang csupán egyszer hallható vagy vissza-visszatérő jelenség. Sok esetben az állatok, különösen a kutyák reagálnak erősen a hangokra.

Miután megtekintettük a videókat, már 'csak' két dolgunk van, eldönteni, hogy hamisítványokról, világméretű csalásról van-e szó vagy autentikusak felvételeket hallhatunk. A másik pedig, ha a hangok valódiak, mi okozhatja őket.

Valódi vagy csalás? Természetesen a mai technika birtokában már szinte semmiben sem vagyunk biztosak, mégis meg kell próbálnunk logikusan gondolkodni. Természetesen a 2012-t övező világvége hangulat a szkeptikusokban azonnal megszólaltatja a vészharangokat, mondván csak félelemkeltésről van szó, míg a világvégében hívők ezeket a hangokat egyértelműen előjeleknek vélik. A keresztények a Bibliából pontosan tudják idézni az idevonatkozó sorokat. Az isteni seregek érkezését mindenki által hallható fények és hangok kísérik, köztük az angyalok harsonái, kürtjei, a négy égtáj felől zúgnak. Az UFO hívők szerint az idegenek bocsátják ki a hangokat, talán már a teljes földi inváziót szervezik. És akkor még a HAARP-ot nem is említettem. (Erről kicsit később.)

Ezek csupán természetesen feltételezések, a tényeknél maradva azonban be kell látnunk, elég kicsi a világ méretű csalás esélye. Először is, az összes videó amatőr felvétel, a világ számos pontjáról, különböző fiókokból feltöltve. Amennyiben egy ember vagy csoport hozná létre ezeket a videókat, akkor szinte egész nap csak ezeket a hamisított videókat kellene gyártaniuk, hisz csak a You Tube-on több száz található. S mi értelme lenne egyáltalán? Masszív tömeghisztéria? Az első videót követte a többi? Természetesen mindig lesznek hamisítványok, koppintott, manipulált videók, de valamennyi az lenne?

Amennyiben feltétlen a tudományos magyarázatok hívei vagyunk, íme néhány lehetőség. Néhány héttel ezelőtt Malajziai Kota Samarahan nevű városban hallották a búgó hangokat, két napon keresztül, éjjel-nappal. Az ijedt lakosok felborzolt idegeit a Tudomány- és Technikai Miniszter nyugtatta meg, miszerint csak a helyi olajfinomító tisztította a berendezéseket. A lakosok nagy része megnyugodott, míg mások nem vették be a magyarázatot, hisz ilyen esetekben előre szokták értesíteni a lakosságot.

A kanadai Windsor lakói 2011 nyara óta szenvednek az alacsony frekvenciájú zaj miatt, mely olyannyira megzavarja a város életét (éjjel gyakran aludni sem lehet tőle), hogy Kanada Miniszterelnöke nyomozást indított a rejtély megfejtésére. Annyit sikerült elérnie, hogy nagyjából beazonosították a hang eredetét, mely egy közeli szigetről érkezik. A sziget a kanadai határon túl, Michiganban található, ám a zaj forrását a tudósok sem találják.

 

Az angliai Durham megye Woodland nevű kisvárosa 2011 tavasza óta szenved az úgynevezett 'The Hum'-tól, vagyis a morajlástól. A meghatározhatatlan zaj általában éjfél körül kezdődik és hajnali 4-ig tart, ébren tartva a 300 fős kisváros sok-sok lakóját. A városnak még a közelében nincs se gyár, se bánya, se semmilyen erőmű. A tudósok teljesen értetlenül állnak az események előtt. A lakók eleinte azt hitték, az elektromos berendezések okozzák a zajt. Kollektívan ki is kapcsoltak minden berendezést, a zaj akkor is hallatszott. "Elzárt kisváros vagyunk. Itt nincs forgalom. - mondja az egyik helyi lakos. - A zaj mégis olyan erős, hogy gyakran be kell fogni a fülünk, s mikor végre véget ér, szinte egész nap ott visszhangzik a fülünkben. Gyakran a levegő is vibrál, reszketnek a bútorok." Magyarázat a mai napig sincs, még csak ötlet sem.

Ugyanígy nem  találnak magyarázatot a tudósok a Connecticuti kis város, East Haddarn rejtélyére sem. A városban az idők kezdete óta hallani különös hangokat, morajlásokat, kisebb robbanásokhoz hasonló hanghatásokat. Az őslakosok úgy hitték, ezek a hangok az Istenek haragját hivatottak jelezni. A modern ember tudományos választ vár, de bizony sok esetben nem kap még félhivatalosat sem. Így van ez East Haddarn esetében is. A tudósok úgy hiszik, a zajokat gyakori mikróföldrengések okozzák, ám hogy ez máshol miért nem hallható, csupán ebben a városban, erre nincs logikus magyarázat.

Sokakat az a felvétel győzött meg a jelenség valódi voltáról, melyet milliók láttak, hallottak élőben egy baseball mérkőzés közben. A játékosok, a nézők, a közvetítő sportriporter szintén megdöbbenve jellemezte az ismeretlen hangot.

Tudósok egy csoportja úgy gondolja, ezek természetes háttérzajok, melyeket néha meghallunk, néha nem. Elvégre a földnek nincs olyan pontja, ahol teljes lenne a csend. Még a sivatagban is hatalmas a zaj, holott azt hinnénk, a néma homok vesz minket körül. Ám a hatalmas mennyiségű homok mozgása hanghullámokat idéz elő, s ezek néha úgy felerősödnek a levegőben, hogy egymás szavát sem lehet hallani. Aztán hirtelen újra csend borul a sivatagra. Ugyanez igaz a föld mélyén zajló tektonikus mozgásokra is. A földrengéseket is legtöbbször mély, búgó hang előzi meg. (A Virginia-i és Colorado-i földrengést is hasonló hangok előzték meg. Erre is egy későbbi bejegyzésben térek vissza.) Nem is beszélve a hatalmas óceánok hangjairól.

Mindenki maga dönti el, mit hisz, mit gondol erről a különös jelenségről. Egyet azonban el kell fogadnunk. Olyan jelenségről van szó, melyet a Föld szinte minden pontján észleltek az utóbbi hetekben, különös gyakorisággal. Egyértelmű, minden egyes esetre alkalmazható magyarázat nincs. A hangok, az emberek által észleltek azonban nagyon is hasonlóak. Ti mit gondoltok? Durva csalás sorozat vagy valóban az Apokalipszis előhangjait halljuk? S ha valóban igaz, hogy a Világegyetemben nem vagyunk egyedül, lehet, hogy mégis csak az idegenek gerjesztik a hangokat? Vagy maradjunk annál, hogy az elevenen élő, lélegző Föld hangjait halljuk, csupán az érzékeink túlfeszítettek? Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre.

 Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (5656) Gazdaság (662) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1463) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Politika (1578) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (138) Egészség (50) Heti lámpás (255) Belföld (6) Történelem (14) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (506) Életmód (1) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2133) Sport (729) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>