Ma 2021 augusztus 04. Domonkos, Dominika napja van. Holnap Krisztina napja lesz.
5386ee08f87b773f0aa132396c0f13f3.jpg

Amerikából jelentem CXXII. - Virginia Dare és Az Elveszett Kolónia

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Virginia Dare több mint 400 éve született, de alakja mindörökre az amerikai folklór része, mítoszok és legendák rejtélyes szereplője. Személye minden népcsoportnak mást és  mást jelent.

De ki is Virginia, ez az 1587. augusztus 18-án született leányzó, kinek életéről szinte semmit sem tudunk, még halálának idejét sem, mégis úgy tekintünk rá, mint az amerikai történelem egyik kulcsfigurájára?

Virginia Dare az első fehér gyermek, aki Észak-amerikai földön született, bevándorló angol szülők gyermekeként. Édesanyja Eleanor White Dare, Westminster, londoni születésű, míg édesapja, a szintén londoni származású Ananias Dare csempe- és téglarakó munkás volt.

A házaspár, Eleanor édesapjával együtt, tagja volt annak a Sir Walter Raleigh által finanszírozott és szervezett expedíciónak, melyet maga I. Erzsébet angol királynő szorgalmazott és amelynek célja angol kolóniák létrehozása volt az Újvilágban. Az expedíciót Ralph Lane és Richard Grenville vezette, s a kolónia kormányzója maga Eleanor édesapja, John White volt. Az általa vezetett krónikából tudunk Virginia születéséről. A 117 fős angol társaság 1587. július 22-én ért partot Roanoke Szigetén, a mai Észak-Karolina területén.

]]>]]>John White nemcsak a kolónia vezetője, de művészember is volt. Vízfestményei a Roanoke Szigetről és a körneyző tájról, az ott élő amerikai őslakosokról, azok hétköznapjairól, éltekörülményeiről felmérhetetlenül fontos információkat és emlékeket hordoznak a történészek és a ma élő ember számára. Remek alkotásait a British Museum-ban lehet megtekinteni.

 

 

]]>]]>

A kolónia nehéz körülmények között élt, egy ideig még tető sem volt a fejük felett, élelmiszer-, és gyógyszertartalékaik pedig hamarosan kifogytak s az 1587-es év vége előtt úgy döntöttek, visszaküldik a kormányzót Angliába, kérjen segítséget, utánpótlást a királynőtől. John White elköszönt népétől és hátrahagyva őket, köztük 16 nőt és újszülött kisunokáját, Virginiát, útrakelt, hogy segítséget hozzon.

Azonban a sors, a történelem nem volt kegyes az első bevándorlókhoz. Anglia épp háborúban állt Spanyolországgal, így minden hajó ott szolgált a királynő zászlaja alatt, s a kormányzó három évig nem tudott visszatérni Amerikába. Amikor 1590 nyarán újra kikötött Roanoke partjainál a kolónia hűlt helyét találta. Az egész társaság nyomtalanul eltűnt.

Azért nem teljesen nyomtalanul tűntek el, mert John White hamarosan megtalálta a 'CRO' betűket egy fába vésve, illetve a 'CROATOAN' nevet az erőd egyik oszlopán. Croatoan egy közeli sziget neve (ma Hatteras Island), illetve az egyik szomszédos bennszülött indián törzs neve volt. A kolónia, még White angliai útja előtt beszélgetett arról, hogy más helyre kell költözniük, de döntés nem született. Abban állapodtak meg, hogy ha visszatérte előtt ez megtörténne, üzenetet hagynak. Abban az esetben, ha a költözés erőszak hatására következne be, akkor egy máltai kereszt  is szerepel az üzenet mellett. White nem talált keresztet.

]]>]]>

A rossz időjárásra való tekintettel nem követhette őket a közeli szigetre, így sajnos rossz hírrel tért vissza Plymouth-ba, 1590. október 24-én. Elkísérte őt egy amerikai indián is, aki Bideford-ban telepedett le, az első indiánok egyikeként európai földön.

A történészek, a régészek, a következő angol telepesek is keresték Az Elveszett Kolónia nyomát, több-kevesebb sikerrel. Hamarosan a misztérium iránt érdeklődők is beleszerettek a témába, s egyik teória követte a másikat.

A hipotézisek között szerepel a tény, hogy valóban elköltöztek a közeli szigetre és beleolvadtak a helyi indián törzs szokásaiba, életébe. Tény, - a mai napig is tart a kutatás a leszármazottak után -, hogy az Észak-karolinai indiánok között sok az angol nevekhez hasonló családnév, s erre a tényre alapozva indították 2005-ben Az Elveszett Kolónia DNS projektek, melynek célja, hogy genetikusan bizonyítsák a kapcsolatot.

Sajnos azonban az a lehetőség is előfordulhat, hogy a kolónia úgy döntött, - miután hiába várták a kormányzó visszatértét -,  visszahajóznak Angliába, ám az úton a tengerbe vesztek valamennyien. Ugyanígy lehetséges, hogy kannibálok áldozatául estek.

Lehet, egy nap megtudjuk az igazságot, de nagyon valószínű, hogy nem, ám Virginia Dare legendája túlélt mindenkit Az Elveszett Kolóniából. Könyvek, novellák, újságcikkek, filmek és TV műsorok százai foglalkoznak legendájával. A legtöbb esetben Virginia bátor, kalandokban bővelkedő életet él, találkozik az indián hercegnővel, Pocahontas-szal. Az egyik regényben ő maga Pocahontas édesanyja. Egy romantikusabb verzió szerint a fehér telepeslány beleszeret egy indián harcosba, ám a törzsfőnök fehér őzzé változtatja, s amikor szerelme levadássza, karjaiban, még halála előtt, visszaváltozik gyönyörűséges leánnyá.

Virginia neve és legendája túristahívogató is. Nevét városok, hidak, utak viselik. Születésének évfordulójára Észak-Karolinában ünnepségsorozattal emlékeznek. Virginia nevét árucikkek is viselik, mint például a Virginia Dare vaníliás termékek, borok és dohányáruk. Virginia az egészség, a természetesség jelképe, míg főleg a déli államokban, alakja maga a misztérium. Az újrakezdést, a bátorságot, a reményt, a tisztaságot szimbolizálja. Észak-Karolinában az állam szimbóluma, s annak jelképe, hogy Amerika, különösen ez a terület, mindig is magán fogja viselni az európai jelleget.

]]>]]>]]>]]>]]>]]>

Ezt a tendenciát szélsőséges politikai csoportok a saját érdekeiknek megfelelően használták ki. Virginiára hivatkzott az az 1920-as ellenzék is, aki a feketék, különösen a fekete nők szavazati jogát óhajtotta lehetetlenné tenni. Más szélsőségesek az állam "fehér" voltát akarták biztosítani Virginia nevében. Más csoportok feministának kiáltják ki Virginia-t, s az ő nevében, illetve emlékére próbálják javaslataikat elfogadtatni.

Virginia és Az Elveszett Kolónia története nem vész a történelem homályába. Születésének 350. évfordulójára bélyeget adott ki a US Post. Paul Green Pulitzer-díjas író pedig színművet írt, a The Lost Colony (Az elveszett kölónia)  címmel, melyet szabadtéri előadásként mutatnak be a Waterside Theater-ben, a Fort Raleigh National Historic Site-on (a Raleigh Erőd Nemzeti Park színházában) Roanoke Szigetén minden nyáron, 1937 óta. A II. Világháború idején ugyan kimaradt egy-két év, ám a zenés, táncos, prózai mű a mai napig túristák és amerikaiak ezreit vonzza. Olyanokét, akik érdeklődnek a történelemnek ezen időszaka, az első telepesek életének, kultúrájának, mítoszokkal teli világa iránt.

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2085) Szépségápolás (15) Politika (1578) Sport (729) Mozaik (83) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (660) Heti lámpás (255) Nagyvilág (1456) Életmód (1) Tereb (138) Belföld (6) Mondom a magamét (5474) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (505) Mozi világ (440) Történelem (14) Gasztronómia (539) Egészség (50) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>