Ma 2021 március 02. Lujza napja van. Holnap Kornélia napja lesz.
463cc568682614971335d2912f36aee9.jpg

Amerikából jelentem CXXII. - Rasszista Halloween

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mióta világ a világ, az ember szeretett jelmezt ölteni, más bőrébe bújni. Az idegen tollak erőt, bátorságot kölcsönöztek viselőjüknek. Az ősember állatok bőrébe bújt, hogy erőt nyerjen a vadászatra, a busók ijesztő maszkjai a telet hivatottak elijeszteni, míg a táltosok, druidák, pogány papok maszkjai, jelmezei természet feletti erőt képviseltek.

Gyerekek és felnőttek egyaránt élvezik a maszkabálokat, farsangi mulatságokat, amikor pár órára egészen mások lehetnek, mint akik valójában. Az angolszász országok Halloween hagyományának is alapvető és közkedvelt eleme a beöltözés. Halloween éjszakáján a hagyomány szerint ijesztő figuráknak kell öltözni, hisz csak így lehet kivédeni az alvilág, a másvilág lényeinek támadását. Szellemek és zombik, ijesztőbbnél ijesztőbb alakok, a lényeg csupán annyi, hogy egy éjszakára legyünk mások.

Emlékszem, az iskolai farsangokon is minden második kisgyerek cowboy, indián, gésa vagy holland lány volt fapapuccsal. Az utóbbi években ezek a típusú, 'nemzetiségi' sztereotípia jelmezek egyre népszerűbbek lettek itt, Amerikában is, Halloween jelmezek formájában. Az Ohio-i Egyetem Students Teaching About Racism in Society - S*T*A*R*S (Egyetemisták Tanítanak A Rasszizmusról) csoport tagjai nemtetszésüket fejezték ki a gyorsan terjedő és roppant népszerű új szokással kapcsolatban. Kampányuk elnevezése: 'We're a culture, not a costume' -  'Nem kosztüm, kultúra vagyunk'.

"Halloween környékén egyre több rasszista, egyenesen és nyíltan bántó jelmezzel találkozunk. Kezdődött a Kohl's áruház 'Ghetto Fab' (Menő Gettó) parókájával, melyet elég gyorsan eltüntettek a polcokról, miután felháborodott vásárlók telefonjainak ezrei, Facebook-os petíciók árasztották el az áruházlánc vezetőségét. Hatalmas felháborodást keltett a Target áruházakban vásárolható 'Illegal Alien' (Illegális Bevándorló) jelmez is, mely narancssárga ruhából, földönkívüli maszkból és egy 'zöld' zöldkártya táblából állt. A mi kampányunk nemcsak ezek ellen a sarkos sztereotípiák ellen szól, de minden olyan jelmez ellen, amely az adott kultúrát felszínesen általánosítja, negatív, pozitív vagy semleges elképzeléseket és előítéleteket sugall." - nyilatkozta a S*T*A*R*S szóvivője.

]]>]]>]]>]]>

A csoport plakátjain az egyetem külföldi hallgatói láthatóak. Egy muszlim fiatalember, kezében egy fehér fiú jelmezes képe, melyen a fiú gutrát visel, mellére bombákat kötöttek. Az öltözet az arab terrorista nevet viseli. A második képen egy mexikói egyetemista egy fehér fiú jelmezes képével, aki mexikói kalapban lovagol egy csacsin. A következő képen japán lány egy gésának öltözött fehér lány képét tartja.

"Kampányunk célja, felhívni a fiatalok figyelmét. A mókából, ártatlanul választott jelmezek másoknak fájdalmat okoznak, okot adnak az amúgy is erős rasszizmus terjedésének, felesleges feszültséget keltenek nemcsak az egyetem falai között. A probléma megoldására az egyetlen lehetőség a megbeszélés, a vita, a figyelemfelkeltés."

A kampány eljutott valamennyi amerikai egyetemre és a fogadtatás a legtöbb esetben kifejezetten pozitív, ám akadnak ellenséges hangok is a kommentek között. Többen úgy érzik, felesleges érzékenykedés az egész, hisz valamennyi nemzet tipizálható, valamennyi ország rendelkezik jellegzetes jegyekkel, népviseleti elemekkel.

"Azonban senki nem botránkozik meg a holland lány jelmezén, se a tiroli jódlis jelmezen, míg az arab terrorista, a mexikói poncsós, a raszta hajú, korommal feketére mázolt fehér arc kifejezetten sértő. Úgy érzem, azok a jelmezek, melyek a már amúgy is erősen kitaszított népréteget ábrázolják sokkal mélyebben bántóak." -  nyilatkozta egy másik S*T*A*R*S tag.

]]>]]>]]>]]>]]>]]>

A kampány egyik ellenzője szerint az emberekből elveszett a humor, az önirónia. A nevezett, a plakátokon ábrázolt kisebbségek túlérzékenyek és ez nem más, mint mártíromság részükről. "Én ír-olasz származású amerikai vagyok. Engem két felől is támadhatnának. Az ír italos, meg a gengszter-maffiózó olasz. Nem érdekel, röhögök rajta. Nem kéne ezt ilyen komolyan venni."

"A kampány jót akar, de nagy ügyet csinál a semmiből - mondja Jelani Cobb, az egyetem afrikai kultúrák professzora. Egy-egy ilyen jelmez nem egy nemzetet jelképez, hanem pontosan azt szimbolizálja, amit Halloween képvisel. Másnak lenni, nevetni, elijeszteni az emberiségben félelmet keltő sötétséget. Egyetlen amerikai sem sértődik meg a kövér, McDonalds-ot zabáló Sam jelmezén. A legkönnyebben úgy lehet elejét venni az ilyen félreértéseknek, ha nem tápláljuk, hanem nevetünk rajtuk. Most aztán sokszorosan úgy érezzük, sértőek ezek a jelmezek, holott valójában, a kampány előtt a legtöbb ember fejében ez meg sem fordult. És hol a határ? Ha a gésa jelmez rasszista, akkor a szamuráj és a ninja is az? Mi van a fűszoknyával? Könyörgöm, Halloween a móka, a nevetés napja. Félre a komolykodással és élvezzük, hogy nevethetünk magunkon és másokon."

Ti mit gondoltok? Van a kampánynak létjogosultsága vagy Cobb professzor véleménye hordozza az igazságot? Mi a véleményetek a szóban forgó jelmezekről? Hol a határ? Vagy farsangkor Halloween-kor, a jelmezek világában nincs határ? Mi magyarok sértődünk, ha csupán a gulyással azonosítanak minket? Elgondolkodtató. Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Happy Halloween!

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (1971) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (657) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1454) Történelem (14) Belföld (6) Irodalmi kávéház (505) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Tereb (140) Mondom a magamét (5135) Életmód (1) Tv fotel (65) Heti lámpás (252) Egészség (50) Politika (1576) Rejtőzködő magyarország (171) Sport (729) Autómánia (61) Vetítő (37) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>