Ma 2020 november 29. Taksony napja van. Holnap András, Andor napja lesz.
1ae9905624607a030b458f68da9ff89c.jpg

Amerikából jelentem CXVII. - Az önkiszolgáló kassza

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az önkiszolgáló kassza (self checkout) minden nagyobb szupermarketben megtalálható, kettő-három legalább, az üzlet méretének megfelelően.

Az első ilyen kasszákat Clifton Park, New Yorkban, a Price Chopper Supermarkets üzletlánc alkalmazta 1992-ben. A rendszert Dr. Howard Schneider dolgozta ki a Optimal Robotics-nál, aki az önkiszolgáló kasszákat robotoknak nevezte és  mesterséges intelligenciával látta el őket. A cég azóta nevet változtatott, a feltaláló új helyen dolgozik, a gépek licenszét is eladták, viszont az ötlet, a kivitelezés a 90-es évek óta nem sokat változott.

Az önkiszolgáló kasszáknak nagy volt a sikere és hamarosan a legtöbb üzletlánc alkalmazni kezdte őket, nemcsak az USA-ban, de Kanadában, Ausztráliában és Angliában is.

]]>]]>]]>]]>

A self-checkout használata során a vásárló önállóan húzza le a kódokat és a gyümülcsöket, zöldségeket manuálisan, - egy érintőtáblán kiválasztva a fajtát -, méri le. Az árucikkeket ezután beleteszi a bevásárlószatyrokba, melyek a kassza mérlegére kerülnek. A gép azonnal jelzi, ha az árucikk, melyet a szatyorba helyezünk, nem felel meg a lehúzott kódnak (súly és szín alapján dolgozik a robot), s a vásárlás addig nem folytatódhat, amíg a megfelelő árucikket nem helyeztük a szatyrunkba.

Az önkiszolgáló kasszáknál mindig dolgozik egy eladó, aki abban segít, ha véletlenül valamelyik kód nem működik, ha a gép meghibásodik, kifogy a szalag, ha olyan árucikket veszünk, mely életkorhoz kötött, s ha egyéb technikai nehézségek lépnének fel.

]]>]]>]]>]]>

A kassza használata roppant gyors, főleg, ha már van rutinunk abban, hogy bizonyos termékeken hol található a kód. Amennyiben minden árut lehúztunk és a szatyrokba helyeztünk, megnyomjuk a 'vásárlás vége' gombot, s a gép ekkor felszólít minket a fizetésre. Számlánkat kiegyenlíthetjük készpénzzel, mivel van bankjegy leolvasó és pénzérme  bedobó is. Fizethetünk bankkártyával, de étkezési- vagy ajándékutalvánnyal is. Felhasználhatjuk a kuponjainkat is, mivel ezeken is van vonalkód. A számítógép rákérdez, hogy van-e bármilyen árengedményünk, kuponunk. Fizetés után a gép kinyomtatja a számlát és ekkor leemelhetjük teli szatyrainkat. Fizetés előtt természetesen nem, mert ez azonnal vészjelet küld a felvigyázó személyzetnek.

]]>]]>]]>]]>

Az önkiszolgáló kassza sok szempontból praktikus. Kisebb szupermarketekben este 10 után már csak ezek működnek, munkaerőt megspórolva. Különösen nagy segítség ezen kasszák léte, amikor az üzletben sokan vannak és már nem lehet több kasszát nyitni. Egy eladó 4-5 automata kasszára is tud felügyelni egyszerre. Néhány vásárló számára lelki okokból kifejezetten jó, hogy nem kell senkivel sem kommunikálniuk a vásárlás során, sokan pedig az anonimitást és az önállóságot kedvelik ebben a rendszerben.

]]>]]>]]>]]>

Persze néhány hátránya is van az önkiszolgáló rendszernek. Akik nem használták még, vagy kevesebb a gyakorlatuk, elég lassan haladnak és több figyelmet igényelnek. A régi típusú kasszák, melyek nincsenek erős futószalaggal ellátva, nem alkalmasak környezetbarát csomagolások, - papírszatyor, fonott kosarak, dobozok -, használatára. A mérleg szokott még galibát okozni, amennyiben a kalibrálás elállítódik.

A leggyakoribb ellenérv az önkiszolgáló kassza ellen, hogy a személyes jelleg, az emberi kommunikáció iktatódik ki általuk a vásárlási folyamatból. Azonban a vásárlók, szeretik ezt a megoldást gyorsasága miatt és nem utolsó sorban a bizalom, az önállóság érzése sokat jelent a ma emberének.

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Sport (729) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Belföld (5) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Tereb (140) Gazdaság (655) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (4937) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Életmód (1) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (492) Rejtőzködő magyarország (171) Nagyvilág (1452) Történelem (14) Politika (1571) Vetítő (37) Heti lámpás (246) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (1907)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>