Ma 2021 április 17. Rudolf napja van. Holnap Andrea, Ilma napja lesz.
28eda7c3d88a00fe1b3bcb9c2aed6265.jpg

Amerikából jelentem CXVI. - Az amerikai elnök és a tollak

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az amerikai elnökök több tollat használnak kifejezetten fontos, vagy történelmi  eseménynek számító dokumentumok, törvények aláírásahoz. Ez nem szabály, de hagyomány Washingtonban.

A több toll használata egészen Franklin Roosevelt-ig vezet vissza, s azóta is az Egyesült Államok kormányának frivol szokása. Ésszerű magyarázata egészen egyszerű. A toll, mellyel történelmet írnak, maga is történelmi jelentőségű tárggyá válik.

Minél több tollat használ az elnök az aláíráshoz, annál több tollat tud elajándékozni azoknak, akik részt vettek az aláírásra kerülő törvény létrehozásában, elfogadtatásában, a törvényjavaslat törvényi szintre emelésének hosszadalmas procedúrájában. A tollakat a Fehér Ház gravíroztatja és azok tulajdonába kerül emléktárgyként, akik az adott törvény kulcsszereplői, illetve támogatói. Amikor Lyndon Johnson aláírta a Polgárjogi Törvényt (Civil Rights Act) 1964-ben, több mint 75 tollat használt és egyiket azonnal átnyújtotta Martin Luther King Jr-nak.

1996-ban, Clinton elnök négy tollat használt a Line-Item Veto törvény aláírásához, mely kimondja, az elnök a törvényjavaslatok bizonyos szekcióit is vétózhathatja, nem csupán a teljes beadványt. A négy tollat azoknak adományozta, akik a leginkább értékelték volna ennek a törvénynek a bevezetését a maguk idejében, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan és George H.W. Bush.

De hogy lehet ennyi tollal aláírni? Nem lesz az írás szakadozott, remegős? És mi van, ha az elnök kifogy a betűkből? Nos, ez az elnökök egyik házi feladata. Obama elnök nevetve meséli, mennyi időt töltött otthon a gyakorlással, mielőtt az első történelmi jelentőségű iratot aláírta. Kennedy elnöknek könnyű volt a dolga, mert amikor sok tollat kellett elajándékzonia, bevetettte a középső nevét, a Fitzgerald-ot, ami mindig megmentette a helyzetet. Mások különféle cikornyákat helyeznek el a nevük alá, ha szüleik nem adtak kellően hosszú középső nevet.

A tollak a büszke tulajdonosok otthonaiban tekinthetők meg, a többi pedig múzeumba kerül. Néha fel-feltűnnek már elfeledett tollak, mint 2008-ban, amikor John McCain kampányában azt ígérte, ugyanazt a tollat fogja használni, amit valaha Reagan elnök adományzott neki.

]]>]]>]]>]]>

Mivel a több tollal aláírás nem szabály, van olyan elnök is, aki nem követi a hagyományt. George W. Bush például az egy tollas aláírás híve volt, ajándékba pedig nem hasnzált tollakat adományozott. Hogy hová került az a bizonyos toll, amellyel aláírta az adott törvényt? Szemtanúk szerint a zsebébe vándorolt minden alkalommal...

2010. március 23-án Barack Obama elnök 22 tollal írta alá a nagy vihart kavart egészségügyi törvényt, s mivel hivatalos aláírása nem tartalmazza középső nevét, a Hussein-t, bizony nem kis fejtörést jelenthetett neki a 22 tollváltás.

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1454) Heti lámpás (254) Vetítő (37) Egészség (50) Mozaik (83) Történelem (14) Sport (729) Tv fotel (65) Mondom a magamét (5229) Rejtőzködő magyarország (171) Gazdaság (657) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (505) Életmód (1) Belföld (6) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2008) Mozi világ (440) Politika (1578) Tereb (140)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>