Ma 2022 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
b5bc1e13c1ed4e2bc0b45ef5b8d1bf44.jpg

Amerikából jelentem CXLI. - Gold Coast - Aranypart

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Long Island északi partjainak, Great Neck-től  Huntington-ig terjedő, 16 mérföldes szakasza kapta ezt az előkelő nevet, még a 19. század végén, amikor az Európából épp átköltöző és a már New Yorkban meggazdagodott telepesek felfedezték ennek a környéknek a természeti szépségét és vad építkezésbe kezdtek.

Nyári rezidenciák, európai stílusú kastélyok kezdtek kiemelkedni a földből és hamarosan megjelentek az olyan nagyhírű családok is a telekvásárlók közt, mint a Vanderbilt-ek, Roosevelt-ek, Whitney-k, Charles Pratt, J. P. Morgan és  F. W. Woolworth. Long Island északi része lett a közélet "ki-kicsodája", az elegancia és előkelőség mércéje. Az építtetők között voltak az Aranykor (The Gildred Age) iparmágnásai. Aranykornak az amerikai történelemnek a Polgárháború utáni szakaszát nevezzük (1865-1901), melyre az ipar és a gazdaság nagyütemű fejlődése volt jellemző. Ekkor alakult ki az államokra kiterjedő  fuvarozás, távközlés, és a vállalkozási forma lett az üzleti élet domináns formája. A korszakot Mark Twain és Charles Dudley Warner 1873-as könyve, a The Gilded Age: A Tale of Today (Az Aranykor) írja le a leghitelesebben.


Az itt felépült kastélyok vagyonról, pazar életszemléletről, az "old money", a régi pénz illatáról mesélnek.

Számunkra a legközelebbi képet erről a környékről és életformáról F. Scott Fitzgerald 1925-ben megjelent novellája, a The Great Gatsby (A Nagy Gatsby) festi. Az amerikai regényíró legnagyobb sikerű és legtökéletesebb műve a Long island-i gazdagok életéről, meghiusúlt álmokról, az eszményeket anyagi sikerre és hatalomra váltó élet reménytelen ürességéről, az ismeretlenség homályából felbukkanó, rejtélyes múltú, álomvilágban élő milliomos, Jay Gatsby tragikus végű történetéről szól. "Az okos és jóképű Jay Gatsby alacsony sorból, nem egészen tisztességes úton küzdötte föl magát a hatalmasok közé. Mégsem boldog, mert szakított a régi, nagy szerelmével. Gatsby a vagyonát arra használja, hogy megbecsülést vívjon ki magának a felső tízezer tagjai között. Ezért vásárolt házat Long Island-en, ezért rendez minden adandó alkalommal egzotikus partikat. Az egyik ilyen összejövetelen találkozik Daisyvel. A nő nyomban megtetszik neki, elhatározza, hogy megszerzi magának. Sikerrel jár, csakhogy Daisy férjes asszony..."

A kúriák, paloták nagy részét sajnos a Nagy Világválság idején lerombolták, de szerencsére számos épületet az utolsókig küzdő családok fenntartottak. Ezeket a válság után New York államnak adományozták. A kastélyokat rendbehozták, a kertek, parkok, tavak újjáéledtek és környék kedvenc pihenőhelyei lettek. A kastélyok múzeumoknak adnak otthont, a kertekben családi, közösségi programokat, esküvőket tartanak. Az egyik leghíresebb Gold Coast kastélynak, az Oheka Kastélynak nemrégiben Bill Clinton volt a vendége, maga is egy esküvő meghívottjaként.

Néhány kastélyt a felsoroltak közül már volt szerencsém meglátogatni, azok történetéhez link vezet, a többi még felfedezés alatt áll.

]]>Old Westbury Gardens]]>, Oheka Castle, Eagle’s Nest - Vanderbilt Museum, ]]>Planting Fields - Coe Hall]]>, Mill Neck Manor House, Sands Point Preserve, Chelsea Mansion, Glen Cove Mansion, Hillwood Mansion, ]]>Coindre Hall Castle]]>

 Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1465) Mozaik (83) Tereb (141) Mozi világ (440) Történelem (15) Szépségápolás (15) Egészség (50) Heti lámpás (259) Autómánia (61) Gazdaság (664) Belföld (6) Jobbegyenes (2312) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Politika (1581) Kultúra (6) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Irodalmi kávéház (513) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (6080)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>