Ma 2021 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
e802b59706bb9a6852e760374b079d67.jpg

Amerikából jelentem CVI. - Az utolsó misszió avagy hogyan tovább NASA?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az 'utolsó útjára indult' kifejezés szinte mindig magában hordozza a szomorúságot, a veszteséget, a visszavonhatatlant. Nem volt ez másképp 2011. július 8-án, pénteken sem, amikor a Atlantis űrsikló utolsó küldetésére indult a Kennedy Űrállomásról.

Azonban a szomorúság könnyei ebben az esetben büszkeséggel, meghatottsággal társultak. Véget ért egy 30 éves korszak az amerikai űrhajózás életében. A kilövést élőben kísérő több tízezres tömegben sokan elsírták magukat. Közülük többen harminc évvel ezelőtt is itt álltak és ezzel a szentimentális pillanattal a saját fiatalságukat is elsiratták, de még az irányítótoronyban dolgozó, máskor faarcot viselő technikusok, mérnökök is elérzékenyültek. Ez az utolsó, 135. kilövés. Az utolsó esély, hogy lássunk amerikai űrsiklót a csillagos égboltra pillantva.

]]>]]>]]>]]>

A tömegben érdekes történetekkel találkoztak a tudósítók. Egy 80 év körüli hölgy könnyes szemmel meséli, hogy ez volt élete vágya. Látni egy űrhajót, ahogy elhagyja a Földet és eltűnik a felhők fölött. Egy másik középkorú férfi New York-ból érkezett és mint mondja, kicsit elszámolta magát. Nem gondolta volna, hogy több száz kilométeres körzetben sem kap szállodai szobát, így fogta magát és vett egy sátrat, egy matracot és pár csomag tortilla chips-et. Így táborozott le, várva a kilövést. A harmadik nézelődő csak így szólt: "Egyet ki lehet pipálni a bakancs-listámról."

Az Atlantis négy fős személyzete 12 napot tölt Föld körüli pályán és a küldetés célja az, hogy feltöltsék az International Space Station-t. Az Atlantis egy évre elegendő élelmet szállított az ISS-re és rengeteg eszközt hoz haza. Feladatukat hétfőre elvégezték és keddre virradóra már el is hagyták a Nemzetközi Űrállomást. Amennyiben minden a számítások szerint zajlik, az űrhajó amerikai idő szerint csütörtök reggel leszáll. És hogyan tovább? Az Atlantis múzeumi darab lesz. Csatlakozik társaihoz, a Discovery-hez és az Endeavour-höz.

]]>]]>]]>]]>

Véget ért egy korszak, nemcsak Amerika történelmében, de az emberiség történelmében is, hisz az űrsiklók korszaka közelebb hozta a nemzeteket, a tudósvilágot legalábbis. Az Atlantis oroszlánrészt vállalt a Nemzetközi Űrállomás létrehozásában, mely programban 16 ország vesz részt. "Az Atlantis szállította fel az amerikai Destiny modult, az európai Columbust, a Quest zsilipet, illetve a vázszerkezet és az energiahálózat főbb részeit. Tavaly pedig felvitte a Rasszvet orosz modult. Az Atlantis végezte el a Hubble Űrteleszkóp utolsó szervizelését is. Az öt űrsétát felölelő misszió során megjavították az ikonikus obszervatóriumot és új tudományos készülékekkel szerelték fel." * A Nemzetközi Űrállomás felépült, ideje továbblépni.

]]>]]>]]>]]>

Új program indul, új típusú űrrepülőgépek kifejlesztésén dolgoznak a tudósok. A NASA költségvetése az állami háztartás 1%-a, így nem lehetett egyszerre a régi űrprogramot is fenntartani és egy újat előkészíteni. Ez a válasz azoknak, akik szerint egy űrhajót legalább meg kellett volna tartani, mert így viszont az amerikai űrhajósok kénytelenek az orosz űrrepülőgépeket igénybe venni. Mennyiért? 63 millió dollár egy ülés az orosz hajón. A NASA most arra vár, hogy a magánkézben levő kereskedelmi űrutazási cégek elkészüljenek az új típusú járművekkel. Ez három-négy év, azonban a köztes időben marad a NASA számára a külföldi segítség.

A magáncégek közül, a SpaceX és az Orbital máris szerződésben áll a NASA-val, mely eszközök, ellátmány ISS-re juttatására vonatkozik. A SpaceX és alapítója, Elon Musk (egyben a PayPal társalapítója) az, aki szeretné az amerikai űrhajósokat az űrállomásra vinni, amikor eljön az ideje. A céggel a NASA 1,9 milliárd dolláros szerződést kötött, amelynek értelmében 15-szor használják a SpaceX Dragon nevű űrhajóját.

]]>]]>]]>]]>

Aztán ott van a Virgin Galactic cég, Richard Branson Űrutazási Irodája. Ez már az a jövő, amely húsz évvel ezelőtt még sci-fi volt. Űrutazás. Kikapcsolódás az űrben. A sétaűrhajókázás korszaka. Branson honlapján már elő lehet jegyezni az űrsétát, potom 200 ezer dollárét, 20 ezer dollár letéttel. A cég valamennyi földrészen  rendelkezik irodával, így bárhonnan lefoglalhatjuk a helyünket. A repülés  másfél órás lesz, ebből négy perc csupán az űrutazás, az is csak orbitális pályán, vagyis épphogy elhagyva a földi gravitációt. Jelenleg körül-belül 400-an fizettek elő az utazásra. Az első űrtúrista csapat a tervek szerint másfél év múlva indul.

]]>]]>]]>]]>

És mit tervez a NASA? Emberes űrutazást. Vége a Föld körüli pályán keringésnek. A cél: előre, kifelé a Világűrbe. Azonban minden hirtelen olyan messzinek és elérhetetlennek tűnik. Először egy Föld közeli aszteroida, majd a emberes utazás a Marsra. Mikor? 20 éven belül semmiképp. Az amerikai kongresszus is megvitatta a NASA sorsát. A szenátorok azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy konkrét célok, belátható időpontok nélkül a NASA elveszti erejét, belföldön, külföldön egyaránt. Az emberek határidőket várnak, izgulni akarnak, látni akarják a fejlődést, az előrelépést. Sokan úgy gondolják, hatalmas pénzpocsékolás egy gazdaságilag amúgy is labilis helyzetben ilyenre költeni a pénzt. Mások szerint feladni a NASA terveit megrongálná az USA-ról kialkotott képet. Vagyis azt a képet, mely egy tudományosan fejlett, kísérletező, fejlesztő, kihívásokra nyitott országot ábrázol.

]]>]]>]]>]]>

Hogy mi lesz a NASA-val, az függ természetesen attól is, hogy a következő években ki lesz az Egyesült Államok elnöke. Sokan úgy tartják, Obama lassítja a NASA munkáját és a magánszektort favorizálja az űrkutatás jövőjében. 2010-ben leállította Constellation Programot, "mely keretén belül a hordozórakéták és az űreszközök új generációját tervezték kifejleszteni, valamint emberes űrrepüléseket terveztek több közeli égitest felfedezésére." A Marsra utazáshoz azonban még nem elegendő a tudás és technológia. Marad a várakozás.

És mi lesz az űrhajósokkal? Átképzik magukat, magáncégekkel repülnek, az emlékirataikat írják. Az utolsó kilenc ember már tudta, hogy átmeneti periódusban lesz űrhajós, ők már okosabban terveztek. Az igazán fiatalok, akik 2009-ben végeztek, szerencsések. Ezek az űrhajósok tudják, ha lesz emberes utazás a világűrbe, ők lesznek az elsők.

Addig is, én csak mélázok. Ilyen sorokat olvasok. 'Meg kell hódítanunk a Világűrt." "Ki kell lépnünk az orbitális pályáról." "Ki kell fejlesztenünk az űrbéli sugárzások elleni védelmet." De hisz már megtettük! 40(!) évvel ezelőtt. Miért nem használjuk a már megszerzett tudást? Miért nem térünk vissza a Holdra? Miért okoz most ez ekkora problémát? A 60-as években, amikor nem voltak számítógépek és csúcstechnológia, megoldottuk. Ma miért nem megy? Csak pénzkérdés az egész? Vagy mégiscsak az összeesküvés-elméletek rajongóinak van igaza?  (Akit ez a vonal érdekel, két éve írtam róla. Link ]]>ITT]]>.)

Kedden este utoljára csatlakozott le az Atlantis a Nemzetközi Űrállomásról. "Biztonságos hazatérést! Élvezzétek az utolsó két napot az Atlantis-on!" - köszönt el az Űrállomás vezetője. "Hihetetlen utazás volt." - válaszolt Christopher Ferguson űrhajós kapitány. Az Atlantis, mintegy utolsó szalutálásként, még egyszer körbe repülte az Űrállomást és soha nem látott szögekből készített még néhány felvételt.

]]>]]>]]>]]>

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Segédanyag: ]]>NASA Science News]]>, ]]>CNN NASA Topic]]>, *Wikipédia ]]>Atlantis ]]>címszó

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1463) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (5736) Kultúra (6) Vetítő (30) Egészség (50) Tv fotel (65) Politika (1578) Jobbegyenes (2164) Gasztronómia (539) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (662) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (508) Heti lámpás (255) Belföld (6) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Sport (729) Tereb (138) Történelem (14) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>