Ma 2022 augusztus 11. Zsuzsanna, Tiborc napja van. Holnap Klára napja lesz.
160be59778c9bd948899e1c89414d454.jpg

Amerikából jelenetem XXIX. - Felnőttképzés-másképp

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az ember holtáig tanul, mondják, de nem mindegy, milyen indíttatásból, milyen lelkiállapotban, főleg azokban az években, amikor már kinőttünk az iskolapadból.

]]>]]>

Szeretnék egy tévhitet eloszlatni, legalábbis más megvilágításba helyezni. Az amerikai gyerekek, fiatalok, általában az amerikaiak nem buták, tudatlanok, csupán életszemléletük más. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy londoni tartózkodásom ideje alatt tanítóként pillanthattam bele az angol oktatási rendszerbe, most pedig az amerikaiba, sógornőm által, aki szintén általános iskolai tanító/gyógypedagógus. Roppant érdekes beszélgetéseket folytatunk az iskolarendszerek különbözőségéről, kerettantervekről, jutalmazási-értékelési rendszerről, iskolai előrehaladásról. Az angol és az amerikai nevelés-oktatás nagyon sokban hasonlít egymásra, de most inkább csak az amerikai mintáról beszélnék. 
Először is el kell felejtenünk a kliséket, melyekre hajlamosak vagyunk azonnal gondolni, ha az amerikai iskolát említik. A szélsőségeket, a deviáns magatartást, sőt az amerikai tinédzserfilmeket is, hiszen ezek is csak különleges, valóságtól elszakadt, filmvászonra kívánkozó, túlzó képet festenek. A helyzet ennél sokkal szimplább. 
Az amerikai gyerekek valóban nem dicsekedhetnek akkora tudásanyaggal, adathalmazzal, mint a magyar gyerekek. Kevesebbet tudnak. De miről is tudnak kevesebbet? Európa történelméről? Való igaz, sőt a felnőttek ismeretei is hiányosak. De gondoljunk csak bele! Akkora országban élnek, melynek területe majdnem egész Európáéval felér. Amikor idekerültem, megfogadtam, legalább az államot megismerem, ahol élek, de hamar beláttam, ez szinte lehetetlen, amikor egyik csücskétől a másikig eljutni autóval másfél napot vesz igénybe. Az amerikai gyerekek elsődleges feladata országuk megismerése, mely nem könnyű feladat. Valljuk be, mi sem tudunk túl sokat Amerika államairól, még a felsorolás szintjén sem.
 
]]>]]>
Kevesbb kémiai képletet tudnak? Rosszabbul számolnak írásban? Bizony igaz. De valljuk be azt is őszintén, én megteszem, azon tényanyag, melyből érettségiztem rég az enyészeté. Szinte semmire sem emlékszem, legyen az matematika, fizika, kémia, sőt hősiesen bevallom, a történelmi évszámokra sem emlékszem pontosan. A tudás, amelyre pályám során szükség volt a gyakorlat során vált készséggé, a hiányokat önerőből pótoltam.
 
Az amerikai oktatás lényege ebben rejlik, az életre, a valós helyzetekre készít fel. Megtanítja a gyerekeket arra, hogyan, s honnan kell az információt begyűjteni. A pedagógusok, a tanulók is tisztában vannak azzal, hogy a világban ma már csak így lehet tájékozódni, hiszen a tudás mérhetetlen, a változás gyors és megállíthatatlan. Ezek a tanulók kérdeznek, bátran, a hibalehetőségtől nem tartva, hiszen tudják, semmilyen hátrányuk nem származik abból, ha butaságot mondanak, vagy kérdeznek. Az oktatás a bíztatáson, megerősítésen alapul, azon az elven, hogy mindenki alkalmas valamire, jó valamiben, s a maga nemében különleges. Bárcsak néha éreztették volna ezt velem iskolai pályafutásom során.
 
]]>]]>
S ami kimarad? Az bizony kimarad, viszont azt tapasztalom, hogy az emberek nyitottak, rengeteget kérdeznek, kíváncsiak. Társaságban (sajnos) hamar a figyelem középpontja leszek, mert se vége, se hossza a kérdéseknek, történelemről, politikáról, természetesen a szocializmusról. "Igaz az?", "tényleg úgy van?", s ha nem, "akkor hogy?".
Ezen hosszas bevezető után a felnőttképzésről. A felnőttoktatás, különösen az átképzés hazánkban sajnos keserű mellékízzel párosul, a munkanélküliség, a leépítés rémével. Amerikában is megvannak ennek a keretei, de tudnunk kell azt is, hogy amint az oktatásban, az életben, a munkahelyeken sem feltétlen a diploma, a papír számít, hanem a tudás, a gyakorlati megvalósítás. Természetesen ez alól kivételt képeznek az olyan pozíciók, mint orvos, jogász, pedagógus, stb. melyek előképzettség nélkül nem tölthetők be. Máshová azonban minden előzetes iskolai képesítés nélkül felvesznek, feltéve, ha részt veszel a munkára felkészítő pár napos képzésen, valóban dolgozni akarsz, s a rádbízott feladatot megfelelően végzed el. Ilyen foglalkozások a különböző bolti eladók, felszolgálók, bizonyos adminisztrátori teendők, postai kisegítők és mindazok az álláshelyek, melyek az amerikai mentalitás szerint nem igényelnek több évig tartó oktatást. 
 
A felnőttképzében is az alapelv érvényesül: az élet, a valós helyzetek számítanak, ezekre kell mindenkit a lehető legjobban felkészíteni. Néhány napja hozzánk is megérkezett a megye felnőttképzési központjának ezévi választéka. A hagyományos képzéseken kívül (gépírás, számítástechnikai alapok, idegennyelvek) a következő meglepő kurzusokkal találkoztam. Csupán néhány a több tucatból.
 
]]>]]> 
 
Munkainterjú alapok: Legyen a legjobb a sok jó közt! Tanulja meg idegességét magabiztossággá alakítani! A tanfolyamon gyakorolhatja, hogyan kell az interjúkérdésekre megfelelő stílusban válaszolni, életrajzot írni, hiszen ez egyenes út egy jó álláshoz. Az első benyomás a munkáltató részéről a legfontosabb, ehhez is segítséget nyújtunk beszélgetések által, kiadványok tanulmányozásával. Modellinterjúk során készségei egyre jobbak lesznek.
 
Oktatás befektetési alapok: Ön már megtalálta hivatását, gyermekei még nem. Tanulja meg, hogyan tudja felsőoktatásukat megalapozni szellemi és anyagi téren. Ismerkedjen meg az állami és a magán lehetőségekkel. Meghívott szakértő elemzi Önöknek a következő évtized oktatási lehetőségeit és az igényeket, melyek ismeretében gyermekeinek segítséget tud nyújtani a helyes választásban. 
 
Adófizetési alapok: Megrettenti az adóbevallás? Megtanítjuk a helyes kitöltésre, a hibák elkerülésére, s még abban is segítséget kap, hogyan fizessen kevesebbet. Külön kitérünk az adólevonás, a nyugdíj lehetőségekre, kórházi ellátásból, jótékonyságból levonható tételekre is. A tanfolyam után Ön is elvégezheti mások adóbevallását. 
 
Válási tanácsadó: Sajnos szükségünk van a szakképzett tanácsadókra a válások számának megnövekedése miatt. A tanfolyam magában foglalja ezeket a témákat: válófelek vagyonmegosztása, gyermekelhelyezés, láthatási kérdések.
 
Idősek, nyugdíjbavonulók jogai: A képzés során a résztvevők bepillantást nyernek a nyugdíj előtt állók pénzügyi, jogi orvoslásának alapjaiba. Olyan kérédsekre keressük a választ, mely nyugdíjtervek felelnek meg adott esetekben. Mit kell tenni, hogy a nyugdíj valóban elegendő legyen a megélhetéshez. Kihez kell fordulni, mit kell tenni egy hosszasabb időskori betegség esetén. Mi történik, ha házastársunk eltávozik.
 
S még néhány, a felsorolás szintjén:
 
E-bay forgalmazási alapismeretek, mivel a jövő az online vásárlásé.
Szinkronszinész képzés különeges hanggal, hangszínnel, tónussal, vagy csupán valamilyen különleges hangképzési technikával megáldott jelentkezőknek.
Adósságrendezési tanácsadó képzés, mely alkalmassá tesz, hogy anyagilag bajbajutott ügyfeleinknek segítséget tudjunk nyújtani a válságból való kilábalásra, az újrakezdésre.
Állatelsősegély oktatás


 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Sport (729) Életmód (1) Kultúra (6) Gazdaság (667) Tereb (141) Történelem (15) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Belföld (8) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2380) Autómánia (61) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (6236) Vetítő (30) Heti lámpás (260) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (513) Nagyvilág (1464) Politika (1581) Egészség (50) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>