Ma 2021 május 06. Ivett, Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
d498aa822acaf71c2febe215b29a40c5.jpg

Amerikából jelenetem 2.0 - DUMBO

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az 1970-es évek óta Brooklyn egyik legdivatosabb és legikonikusabb környéke a DUMBO, vagyis Down Under the Manhattan Bridge Overpass (a Manhattan híd felüljárója alatt).

A DUMBO a Manhattan híd és a Brooklyn híd közötti, illetve a Manhattan hídtól keletre, a Vinegar Hill-ig terjedő – New York-i léptékkel mérve -, apró terület.

Az 1800-as évek végén ez a kerület még Fulton Landing-ként szerepelt a térképeken. Nevét a Fulton kikötőről és kompról kapta, mely a Brooklyn híd felépülése előtt összekötötte Manhattannal. A környék elsődlegesen ipari negyed volt, raktárépületekkel és gyárakkal. A legismertebb a Brillo súrolószivacs gyár és a Washington Street-en található Robert Gair épület, ahol az első kartonpapír ívet gyártották. Ma ez az épület (55 Washington Street, New York, NY 11201) ad otthont az iparművészek és kiskereskedők által közkedvelt, brooklyni alapítású webáruháznak, az Etsy-nek.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

Az 1970-es évek végére a negyed elvesztette ipari jellegét. Az elhagyott gyár és raktárépületek azonban tökéletesen megfeleltek az alkotóművészeknek és kiállítóterem tulajdonosoknak, akik tágas, napsütéses, tetőtéri lakásokra vadásztak, viszonylag alacsony áron. A környék hihetetlen gyorsasággal vált népszerű művésznegyeddé.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A DUMBO elnevezés 1978-ban szivárgott a köztudatba. Az akkori művésztelep tulajdonosok úgy gondolták, hogy a kissé bugyuta névválasztás elijeszti majd a városfejlesztőket. Tévedtek. A név csak tovább erősítette a környék vonzerejét.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A 20. század elejére, a manhattani lakásárak emelkedésével a DUMBO bérleti díjai is egyre magasabbak lettek. Mára ez a kicsiny, csupán 25 háztömbnyi környék, ikonikus látnivalóinak, gazdag programválasztékának, pezsgő életritmusának köszönhetően, nemcsak az ingatlanközvetítők, de a turisták kedvenc célállomása is lett.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A DUMBO-t legkönnyebben az NYCS F jelzésű metróval lehet megközelíteni. A York Street állomáson kiszállva máris a Manhattan híd felüljárója alatt találjuk magunkat. A metróállomásról kilépve művészi színvonalú graffiti alkotásokba botlunk.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A Jay Street-ről rövid sétával a Water Street-re jutunk, ahol a Manhattan híd felüljárójának oszloppillérei láthatóak, melyről a környék a nevét kapta. A masszív, kőboltív alatt állva, szinte a csontjainkig hat a felüljárón dübörgő metró zaja. A hangzavar fülsiketítő és egyszerre karizmatikus. Talpunk alatt az évszázados gránitkő burkolat és a Jay Street-i vasútvonal sínmaradványai emlékeztetnek minket arra, hogy ez a környék egykor tehervagonokat fogadott és gyárak százait látta el alapanyaggal.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A Washington Street-en haladva, jobb kéz felől – a hídon túl -, az Empire State Building épületét láthatjuk. Sétánk során a környéken mindenfelé zajos építkezésekbe botlunk. Társasházak sorai épülnek. A negyed jelenleg rendezetlen hatást kelt az egymást érő építkezések miatt, de a fejlődés megállíthatatlan.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]> ]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A Water Street-en továbbhaladva elénk tárul a várva várt kép. Képeslapokon ugyan ezerszer láttuk már, személyesen mégis egészen más. Számomra életre szóló élmény volt. A Brooklyn híd és a Manhattan híd hatalmas, kecses íve az East River felett, a túlparton fekvő Manhattan felhőkarcolóinak látványa feledhetetlen. Készüljünk fel arra, hogy képek tucatját készítjük majd, minden lehetséges szögből és irányból.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

Miután túljutunk az elénk táruló látvány okozta első döbbeneten, megkezdhetjük a környék felfedezését.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]> ]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A DUMBO eredeti központja a Fulton kikötő volt, mely 1642-ben indította meg a hajóforgalmat Manhattan és Brooklyn között. A mólón, a lakatokon kívül, szánjunk egy percet a korlátba nyomtatott Walt Whitman idézetnek is.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>  ]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

Nem messze ettől a ponttól érte komp baleset a Brooklyn híd tervezőjét,  John Roebling-et, miközben az általa tervezett híd leendő építési területét szemlélte. Roebling vérmérgezésben halt meg, miután lábujjait amputálni kellett. A híd építését és átadásának évét további baljós események árnyékolták be, de ez mit sem von le a híd építészeti értékéből.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

Gótikus boltíveivel, finom huzalozásával a Brooklyn híd az 1883-as avatás idején a világ leghosszabb függőhídja volt. Messze megelőzve korát, igazi mérnöki csodának számított. Közvetlen szomszédját, a Manhattan hidat 1909-ben avatták, miután a kerületek közti forgalom egyre csak növekedett.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A DUMBO központi látványosságának mára már nem a Fulton Kikötő, hanem a 34 hektáros Brooklyn Bridge Park (Brooklyn Híd Park) számít. A Park építése 2008-ban kezdődött és a mai napig tart. A Park hat, használaton kívüli mólót használ fel különböző tematika szerint. A Pier 1 (1-es móló) a Fulton Kompállomás közvetlen szomszédságában található és 2010 márciusában nyílt. A Pier 1-en található az East River Ferry (East River Komp) kikötője és innen indulnak a New York Water Taxi (New York Vízi Taxi) hajói is.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

Ugyanitt található Granite Prospect is (Gránit Kilátó), mely a turisták egyik kedvenc úti célja. A padokon, köveken ülve, csodálatos látvány tárul elénk. Jobbunkon a Brooklyn – Manhattan hídpáros, előttünk Manhattan sziluettje az Empire State Buildinggel és a One World Trade Centerrel, balra, a távolban pedig a Statue of Liberty. Amennyiben lehetséges, feltétlen térjünk vissza naplemente után, amikor felgyúlnak a metropolis esti fényei.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A Fulton Ferry közvetlen közelében található a Jane’s Carousel (Jane Körhintája). Az antik körhintát a Philadelphia Toboggan Company gyártotta 1922-ben és a Walentas házaspár, Jane és David újította fel és ajándékozta a parknak. A csodaszép, klasszikus, 3 soros körhinta, 48 faragott lóval és 2 hintóval várja a látogatókat. A körhinta pavilonjának üvegablakain át csodálatos látvány tárul elénk.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A Tudományos Világfesztivál keretében a 1-es mólón “landolt” az Európai Űrkutatási Hivatal által útjára bocsátott Rosetta űrhajó célállomásának, a Churyumov-Gerasimenko üstökösnek  1/1,000 arányú másolata.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

Half Story Mountain szobor, a Brooklyn híd tövében, Grayson Cox, New York-i művész alkotása. A szobor tökéletes példája a művészetek keresztezésének. A hegyre emlékeztető alkotás egyben Corbusier hatását is magán hordozza. A szobor-fotel egyszemélyes élményt nyújt a benne elhelyezkedő vendégnek, aki meditálva szemlélheti a park látványosságait. 

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A Brooklyn Bridge Park teljes kiépülése és a környező társasház program további lökést ad majd a környéknek, mely már így is a filmesek és divatfotósok, valamint a turisták paradicsoma. A DUMBO az év valamennyi évszakában vonzó látványosság. Amennyiben a művészetek szerelmesei vagyunk, látogatásunkat tervezzük szeptember 24-26. közé. Ekkor részt vehetünk az évente megrendezésre kerülő DUMBO Művészeti Fesztiválon.

Tinkmara - ]]>http://tinkmara.com/ ]]>- A Flag Polgári Magazin partnere

Tinkmara New Yorkban él. Blogját 2009-ben kezdte írni, mely ego blogból vált helyiérték bloggá. A leírás szerint: Érdekes helyek, hírek, tények, képek és események a Tengerentúlról. Hírek a tudomány, technika, művészetek világából. Amerikai szokások, ünnepek, mentalitás, hitek-tévhitek, mítoszok és hétköznapok magyar szemmel. A Tengerentúlról jelentem 2010-ben elnyerte a HVG által szervezett Goldenblog verseny első helyezését helyiérték kategóriában.

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (14) Sport (729) Jobbegyenes (2019) Mondom a magamét (5278) Tv fotel (65) Életmód (1) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (505) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Gazdaság (657) Egészség (50) Mozi világ (440) Nagyvilág (1454) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Politika (1578) Tereb (140) Belföld (6) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (171) Heti lámpás (254) Vetítő (37) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>