Ma 2021 május 11. Ferenc napja van. Holnap Pongrác napja lesz.
2c4e3fd7dd69e1c4d0d84f897293c9d8.jpg

Amerikából jelenetem 2.0 - A L.I.S.A. projekt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Manhattan Little Italy (Kis Olaszország) negyede elsősorban klasszikus olasz éttermeiről, tökéletes kapucsínójáról és hamisítatlan mediterrán hangulatáról nevezetes.

Az utóbbi években a turisták és a gasztronómia szerelemesein kívül a street art (utcafestészet) művelőinek és kedvelőinek elsődleges célpontjává nőtte ki magát, köszönhetően a L.I.S.A. (Little Italy Street Art) projektnek. A L.I.S.A. projekt a stílusok széles skáláján mozogva hozta létre New York City egyetlen freskó kerületét.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A L.I.S.A. projekt a New York Comedy Festivalnak köszönheti a létrejöttét. Wayne Rada, producerként, a Fesztivál alapításának évfordulójára neves grafikusokat, a street art nagyágyúit szerződtette, azzal az elgondolással, hogy a rangos alkalomra ütős falfestményekkel köszöntsék a résztvevőket.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

„Mindez 2012. októberében kezdődött. – emlékezik Wayne Rada, a L.I.S.A. alapítója és művészeti vezetője. – A város már a Sandy hurrikánra készülődött. A falfestményre 9 óránk maradt, mielőtt Sandy brutálisan lecsapott a városra. A hurrikán hatalmas pusztítást hagyott hátra. Mikor visszaállt az áramszolgáltatás, az éttermek és kávéházak tulajdonosai visszatértek rothadó ételtől bűzlő üzleteikbe, hogy felmérjék a károkat. Meglepve tapasztalták, hogy a katasztrófa turizmus fényképészei a Fesztivál festményét, a Temper Tot-ot (Dühös Gyerek) fotózzák.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]> ]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

Az idős, babonás lakók eleinte ferde szemmel néztek a csúnyácska, méregtől tomboló kis srácra. Sokan állították, hogy a festmény, rendetlen, széltől szaggatott ruhája egyenesen vonzotta a hurrikánt Little Italy-ba. Az ellentábor hamar lecsendesedett, miután néhány hónap leforgása alatt a festmény 2 millió Instagram megosztást kapott és a turisták özönleni kezdtek. A megnövekedett forgalom segített a Sandy által megtépázott éttermek és kávézók forgalmának visszaállításában. Az elkövetkező hónapokban újabb és újabb festmény került a falakra. Eleinte volt vita, kiabálás, de végül beigazolódott, hogy a város, a turisták, a művészvilág szereti a munkáinkat. Felfigyelt ránk a sajtó, a TV és hivatalosan is létrejött a Little Italy Street Art program.”

A közismertség meghozta az áhított lehetőséget, Tristan Eaton, világhírű, Los Angeles-i festő és játék tervező személyében.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>  ]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

Az első közös alkotás, az Audrey Hepburn portré, azonnal belopta magát a rajongók szívébe. Az alkotás tökéletes példa a vegyes technika alkalmazására. A festmény létrehozása során az alkotó a klasszikus ecset mellett, stencilezett és használta a graffitik készítése során kedvelt festékszórót is. A festmény az erős kontrasztokra épít. A fekete-fehér alap a vörös téglákon, illetve az arcot övező, harsány minták a figyelemfelkeltést célozták meg. Audrey festményét a Caffé Roma kávéház mellett, a Mulberry és Broome sarkán találhatjuk.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A Liberty nevet viselő, második Eaton festmény még az előzőnél is monumentálisabb. A Szabadság-szobor ihlette alkotás a Cha Cha’s Cafe és Bar falán, a Mulberry Streeten található. A Liberty több, mint a Statue of Liberty falfestmény változata. A történethez hozzátartozik, hogy az első vázlatot az alkotó jelenléte nélkül mutatták meg a kávézó falán osztozó templom vezetőségének, akik azonnal elutasították, mivel a tervek erősen sátánista hatást keltettek. Eaton jelenlétében, az újra bemutatásra került tervek ellenszavazat nélkül elfogadásra kerültek.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]> ]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

“A Mulberry Street Manhattan egyik legforgalmasabb utcája. Büszke vagyok rá, hogy itt alkothattam. – meséli Eaton – Azt akartam, hogy a festmény ikonikus legyen és reprezentálja mindazt, amit Amerika jelent. A kép rétegei, az amerikai álmot, az amerikai életstílust jelképezik és nem utolsó sorban a kettősséget. Amerika nem mindenki számára váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ezt is elrejtettem a képben.”

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A Little Italy lakók szívének legkedvesebb alkotás a Cursum Perficio, az Utazásom vége címet viseli és Beau Stanon alkotása. “Különlegeset akartam adni a környék lakóinak. A kép a bevándorlókhoz szól és a hosszú utat szimbolizálja, melyet valamennyien megtettek Olaszország és New York között. A festményen látható századfordulós hajóhoz a Staten Island-i hajótemetőben gyűjtöttem anyagot.”

Az alkotás szabad kezes ecsettechnikával készült, két nap alatt. A kép az Italian Food Center falán, a Mulberry Street 161-es szám alatt található. 

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]> ]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

“Annak ellenére, hogy a művészetek valamennyi ága megtalálható a klasszikus olasz kultúrában, az utcafestészet egy tradicionális olasz negyedben merész vállalkozásnak indult. – vallja Rada, a projekt alapítója és kurátora. – A kezdetleges nehézségek ellenére is megérte. A Little Italy Street Art projekt népszerűbb, mint valaha. Célunk továbbra is magas színvonalú freskók létrehozása, illetve a terjeszkedés. A missziónk az utcafestők és az utcafestészet színes skálájának felhozatala a történelmi Mulberry Street-re, a Broome és Canal Street közti területre. Szeretnénk bátorítani a New York-iakat és a turistákat, hogy jöjjenek, készítsenek képeket, majd élvezzék a helyi ételeket, kávét. Mi lehetne olaszabb, mint a jó étel és a rangos művészet élvezete?”

Tinkmara - ]]>http://tinkmara.com/ ]]>- A Flag Polgári Magazin partnere

Tinkmara New Yorkban él. Blogját 2009-ben kezdte írni, mely ego blogból vált helyiérték bloggá. A leírás szerint: Érdekes helyek, hírek, tények, képek és események a Tengerentúlról. Hírek a tudomány, technika, művészetek világából. Amerikai szokások, ünnepek, mentalitás, hitek-tévhitek, mítoszok és hétköznapok magyar szemmel. A Tengerentúlról jelentem 2010-ben elnyerte a HVG által szervezett Goldenblog verseny első helyezését helyiérték kategóriában.

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1454) Politika (1578) Életmód (1) Tereb (140) Kultúra (6) Történelem (14) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Vetítő (37) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (6) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Irodalmi kávéház (505) Gazdaság (657) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (171) Sport (729) Egészség (50) Autómánia (61) Mondom a magamét (5287) Heti lámpás (254) Jobbegyenes (2022)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>