Ma 2022 július 05. Emese, Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.
2e6ae63f9ca85c71189fe50e51da4ee7.jpg

Amerikából jelelentem LXXX. - A Cupcake sztori

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A cupcake reneszánszát éli Amerikában, s hogy ehhez mennyi köze van Carrie Bradshawnak, arra hivatalos adatom nincsen, de az biztos, hogy a Sex and the City főszereplője nem egy rózsaszín tortácskát habzsolt be a nagysikerű sorozat egyes epizódjaiban.

A lányok kedvenc péksége, a Magnolia Bakery pedig azóta New York egyik kulthelyévé nőtte ki magát, köszönhetően a sorozatbeli szereplésnek.

A cupcake a Sex and the City 2-ben is kulcsszerepet játszott. Aki látta, biztosan emlékszik arra a jelenetre, amelyben Charlotte cupcake-et gyárt a születésnapi zsúrra, - stílusosan cupcake köténykét visel -, miközben egyik karján kislánya ül, az etetőszékben apró csemetéje üvölt szakadatlan.

Bármennyi köze is legyen a fentemlített sorozatnak a cupcake sikeréhez, az egyszer biztos, cupcake-et enni, venni, készíteni divatos dolog a Tengerentúl. Rengeteg blog csupán cupcake-re szakosdik, (]]>Cupkake Swirl]]>, ]]>Cupcakes Take the Cake]]>, ]]>Hello, Cupcake!]]>, ]]>Cupcake Project]]>)  a legjobb cupcake pékésgeknek New York-ban már listája van, s egy igazán menő helyen vásárolt tortácska akár 10 dollárba is kerülhet.

A legjobb 10 cupcake üzlet a City-ben, a New York Magazine listája alapján. Személyes kedvencem a Baked, érdemes a ]]>honlapjukon]]> is elandalodni egy kicsit. Édes semmittevés.

1. Dessert Club ChikaLicious - 204 East 10th Street New York
2. Batch - 150B West 10th Steet, New York
3. Kyotofu - 705 9th Avenue, New York
4. One Girl Cookies - 68 Dean Street, Brooklyn, NY
5. Two Little Red Hens - 1652 2nd Avenue, New York
6. Baked NYC - 529 Broadway, New York
7. Magnolia Bakery - 401 Bleecker Street, New York
8. Sweet Revenge - 62 Carmine Street, New York
9. Cupcake Cafe - 545 9th Avenue, New York
10. Sugar Sweet Sunshine - 126 Rivington Street, New York

És mi a siker titka? Talán az időtállóság, hiszen az első cupcake recept 1828-ból származik, Eliza Leslie Receipts nevű szakácskönyvéből. A cupcake mai ismeretünk szerint egyszemélyes kis torta, melyet papír-, alumínium-, vagy szilikonformában sütnek, - ezek megjelenése előtt cserépformákban készültek - a tetejére csavart formában kerül a tortakrém, a díszítés, akár egy nagy tortánál, itt sem marad el. Lehet ez cukormáz (frosting), szórócukor és itt csak a fantázia szab határt, hisz a cupcake díszítés ma már szinte művészetnek számít. Bizonyos alkalmakra téma szerint készülnek a cupcake-ek. Például a Twilight széria indulásakor Amerikában menők voltak a "vámpíros" cupcake-ek, de ünnepnapok közeledtével az ünnep elemeit hordozó cupcake-ek töltik be a pékésgek polcait. (Halloween, Karácsony, Húsvét, Szent Patrik-nap, Július 4.)

A cupcake amerikai elnevezés, még az angol területen a fairy cake nevet viseli, arra utalva, hogy olyan apró csemege, melyet egy tündér fogyasztana, ha lakomározni kezdene.

A cupcake két írásvariációját ismerjük, a "cup cake" és a "cupcake" formát. A "cup cake" valóban a cup-ra, csészére utal, vagyis arra, hogy a recept összetevőit cup-pal, csészével  mérik ki. Gyors, időtakarékos megoldás ez. Másnéven 1234 cakes-nek vagy quarter cakes-nek is nevezik őket. 1234 torta - vagyis 1 csésze vaj, 2 csésze cukor, 3 csésze liszt és 4 tojás. Roppant egyszerű, olcsó kis torta, s általában nem is cup-ban sütik, hanem a szokványos tortaformában.

A másik írásmód, a cupcake az, amely valóban az az egyszemélyes, papírformában sütött torta, melynek receptje több összetevőt tartalmaz, mint csészés társa és a variációk száma szinte végtelen. Recepteket találhattok ]]>Sajtkukac]]>-nál magyar nyelven, vagy ]]>ITT]]> angol nyelven.

A legnagyobb baklövés melyet ember véthet egy cupcake shopban, az az, ha hosszas nézelődés után így szól: "Azt a vaníliás muffint kérem!" Erre a cupcake rajongói szerint nincs mentség és feloldozás. A muffin, az muffin, a cupcake, meg cupcake. Na de olyan egyformák, védekezhet a bűnös, s mi ekkor előállunk tudásunk legjavával és közöljük, hogy tessék jobban ránézni, és idehallgatni.

Az igazi cupcake még csak nem is muffinpapírban sül. A cupcake formának van egy kis pereme, ez tartja meg a krémet, a díszítést, a dermedési idő alatt, míg a muffinnak nincs szüksége ilyen peremre.

A muffin soha nem kap cukormázat, s nem kerül a tetejére krém sem. S míg a cupcake-be néha sütünk is lekvárt, vagy krémet, az sosem darabos állagú, míg a muffin esetében, néha az, hisz a rusztikus megjelenés a cél.

S végül jöjjön a végső különbség muffin és cupcake közt. A muffin alaprecept, 2 csésze liszt, 2-4 evőkanál cukor, 2½ teáskanál sütőpor, ½ teáskanál só, 1 tojás, ¼ csésze olaj, vagy vaj és 1 csésze tej. Ha a zsiradék, cukor és tojás arány eléri a dupláját vagy annál is több, már piskótát/cupcake-et sütsz.

Sokan persze ezzel a magyarázattal sem érik be, s csupán azt állítják, a muffin nem más, mint egy csúnya cupcake, vagy egy megzavarodott cupcake, mások pedig azt javasolják, a különbség megállapításához vágjuk a falhoz őket, amelyik nagyobbat csattan, az a muffin.

Akárhogy is van, a cupcake nagyon finom, érdemes megpróbálni az otthoni elkészítést is, hisz egyszerű, könnyű recept, elvéteni sem lehet, s a díszítés pedig külön játék, a siker pedig nem marad el, mert a cupcake-et nemcsak a gyerekek szeretik.

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (15) Sport (729) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Heti lámpás (260) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Politika (1581) Gazdaság (665) Tereb (141) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (513) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2348) Nagyvilág (1465) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (6161) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (8) Életmód (1) Autómánia (61) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>