Ma 2020 május 30. Janka, Zsanett napja van. Holnap Angéla, Petronella napja lesz.

Kultfilm: Jurassic Park

RSS

Szöveg méret

Még nincs értékelve

 

Jurassic Park (1993)

A számítógéppel készült speciális effektusok ma már az olcsóbb független filmeknek is elengedhetetlen kellékei, de nem volt ez mindig így. Steven Spielberg 1993-ban nem csak azzal csinált filmforradalmat, hogy életre keltette a dinoszauruszokat a nagy vásznon, hanem azáltal is, hogy ezt részben számítógépes speciális effektusok segítségével tette. (Cikkünk eredetileg a VOX mozimagazin 2011. novemberi számában jelent meg.)

Tóth Csaba

]]>jurassicpark01]]>Sztori

Dr. Ian Malcolm: „Isten megteremtette a dinoszauruszt. Isten elpusztította a dinoszauruszt. Isten megteremtette az embert. Az ember elpusztította Istent. Az ember megteremtette a dinoszauruszt…”
Dr. Ellie Sattler: „És a dinoszaurusz megette az embert. A nők uralják a Földet.”

Dr. Grant és Dr. Sattler azért utaznak el egy isten háta mögötti szigetre, hogy a biztosítótársaság kérésére ellenőrizzék egy új élménypark megnyitását. A felfedezőtúra egy szabotőrnek köszönhetően félbeszakad, és ez még nem is lenne gond, ha az új élményparkban nem feltámasztott dinoszauruszok szaladgálnának, köztük egy T-Rexszel és egy csapatnyi velociraptorral.

]]>jurassicpark05]]>A filmről

John Hammond: „Minden nagyobb vidámparkban voltak késések. Amikor az első Disneylandet megnyitották 1956-ban, semmi nem működött.”
Dr. Ian Malcolm: „De John, ha A Karib-tenger kalózai játék tönkremegy, nem eszi meg a látogatókat.”

Minden egy regénnyel kezdődött. 1990-ben adták ki Michael Crichton Őslénypark című regényét, ami óriási bestseller lett és mind a hat nagy hollywoodi stúdió versengett a filmjogokért. Crichton gyakorlatilag tendereztette őket, és minden stúdió küldött hozzá egy rendezőt, aki felvázolta neki az elképzeléseit a projektről. A legenda szerint a Warner Tim Burtont, a Fox pedig ]]>jurassicpark04]]>Joe Dantét küldte hozzá, ám Crichton mégis a Universal ajánlatára csapott le, melyben Steven Spielberg állt a produkció élére. A stáb azt már az elején tudta, hogy ugyan szükségük lesz valódi dzsungelben felvett képsorokra, a technikailag bonyolultabb szcénák miatt sok jelenetet muszáj stúdiókban leforgatniuk, ahol nincsenek kitéve az időjárás kénye-kedvének. Hosszas mérlegelés után Hawaiit választották, ahol sikerült kifogniuk egy óriási hurrikánt, ami a stábot jó időre a hotelbe zárta. Az élelmes stábtagok néhány felvételt azért rögzítettek ebből, amit a film viharjeleneteinél tudtak felhasználni. Az apokaliptikus állapotok ellenére volt, aki az egészből nem is emlékszik semmire: a legenda szerint Richard Attenborough az egész vihart átaludta.
Ugyan már a forgatás előtt felmerült a CGI használatának lehetősége, de Spielberg ekkor még attól félt, hogy a film ettől úgy nézne ki, mint ahogy a Nintendo korabeli játékai. Stan Winston életnagyságú bábjaival és régimódi stop motion trükkökkel akart dolgozni, de amikor az ILM cég mutatott neki néhány tesztfelvételt, meg tudták őt győzni a technológia működéséről. Az ]]>jurassicpark09]]>ILM állítása szerint ha a filmet négy hónappal korábban kezdik forgatni, még nem állt volna rendelkezésre az a fejlettségi szint, ami lehetővé tette a dinók megteremtését. Spielberg végül a vegyes módszer mellett döntött. A százhuszonhét perces játékidőből tizenötben láthatók dinoszauruszok. Ebből kilenc percet Stan Winston bábjaival, hatot pedig az ILM trükkjeivel teremtettek meg.
Winston animatronikus bábjai óriásiak voltak. A színészek maguk is meghökkentek az életnagyságú T-Rex közelében, amit egyszerre több mint egy tucatnyi ember mozgatott. A gond csak az volt, hogy a T-Rex támadás esőben zajlott, de Spielberg ezt az „apróságot” a tervezés fázisában elfelejtette közölni Winstonékkal. A bábu bőre magába szívta a vizet, amitől sokkal nehezebbé és gyakorlatilag irányíthatatlanná vált, alaposan megnehezítve ezzel a mozgatói dolgát. Furcsa módon mégsem ez, hanem egy ma már pofonegyszerűen elintézhető trükk okozta a ]]>jurassicpark02]]>legnagyobb fejtörést az alkotóknak. Nem tudták, hogy a T-Rex érkezését jelző pohárbeli vízfodrozódást hogyan oldják meg, és sok-sok kísérletbe telt, mire rájöttek, hogy egy erősítőre szerelt elektromos gitárral könnyedén lehet produkálni effajta rezgéseket.

Filmtörténeti szerep

Ugyan a Jurassic Park mérföldkőnek bizonyult a trükkfilmek gyártásában, de az első film, ami modern CGI technológiát használt, nem ez volt, hanem Cameron Terminátor 2-je, ám ettől az érdemei még elvitathatatlanok. A két film sikere valóságos hollywoodi áradatot indított el a trükkfilmek területén, ami máig nem ért véget.
Spielbergék a tudatos merchandise termékekkel is új szintre léptek. A filmbéli Jurassic Park shopban található összes terméket megvásárolhatóvá tették a valóságban is, így már a filmben ]]>jurassicpark11]]>reklámozhatták őket. Amúgy a sztori nem tett mást, mint a Frankenstein és a Dr. Moreau szigete sztoriját hasznosította újra, de Spielberg mindig is mestere volt annak, hogy a sokszor látott dolgokat is képes volt új színben feltüntetni.

Karrierek

John Hammond: „Nem spóroltam semmin.”

A nyolcvanas évek sikerkorszaka után a Jurassic Parkkal eljött Spielberg második aranykora, amit azzal tetőzött be, hogy az utómunkálatok idején elkezdte forgatni a Schindler listáját, amivel megnyerte a rég áhított Oscarjait. Azóta is sikeres rendező, de ezeket a magasságokat már nem tudta megközelíteni.
]]>jurassicpark13]]>Sam Neill szerepe ugyan sokban hajazott Indiana Jonesra, a szereposztók a siker után sem látták meg benne az új Harrison Fordot. Egy-két főszerep (Az őrület torkában, Halálhajó) után újra a karakterszínészek között találta magát, ahol azóta is megbízhatóan teljesít.
Jeff Goldblum nem egy sztáralkat. Ugyan voltak próbálkozások (A függetlenség napja), hogy sztárrá tegyék, de ő mindig megmaradt különcnek, aki kissé furcsa figurák eljátszására specializálta magát.

Kulcsmomentumok

– Vízfodrozódás az autóban található pohár tetején.
– A T-Rex a toalettről táplálkozik.
– Velociraptorok a konyhában.

]]>jurassicpark06]]>A film sorsa

A film alig hatvanhárommillió dollárba került, mégis kilencszáztizennégymilliót kasszírozott világszerte, amivel akkor megszerezte „a világ legsikeresebb filmje” kitüntető címét, amivel négy évig, a Titanic felbukkanásáig büszkélkedhetett. Nálunk is hatalmas sikerrel vetítették a mozik, rengeteg fogyott a DVD-ből, készült két folytatása és október végétől mindhárom rész megjelenik díszdobozban, Blu-rayen, sok-sok érdekes extrával.

 

A teljes cikk elolvasható itt: ]]>http://www.vox.hu/newvox/?p=17913]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (140) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1450) Gazdaság (651) Életmód (1) Vetítő (37) Szépségápolás (15) Politika (1571) Jobbegyenes (1769) Heti lámpás (240) Történelem (14) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (486) Belföld (5) Mondom a magamét (4553) Sport (729) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Kultúra (6) Egészség (50) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (171)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>