Ma 2020 május 30. Janka, Zsanett napja van. Holnap Angéla, Petronella napja lesz.

Kultfilm: Gyalog galopp

RSS

Szöveg méret

Még nincs értékelve

 

Gyalog galopp (1974)

Ló nélkül ügető lovagok, végtagok nélkül küzdő útonálló, szirénázó rendőrautó, rajzfilmalakban támadó sárkány, szívrohamban kipurcanó animátor, vérengző nyúl, transzvesztita herceg, nimfomán ápolónők. A Monty Python csoport most Blu-Rayen is megjelenő első igazi mozifilmjében csak egy szabály volt: hogy nincs szabály. (Cikkünk eredetileg a VOX mozimagazin 2012. márciusi számában jelent meg.)

Nagy István

]]>gyaloggalopp04]]>Sztori

A mocsárkastély királya: „Fiam, egy szép napon ez mind a tiéd lesz!”
Herbert herceg: „A függöny?!”

Artúr király útnak indul, és maga mellé gyűjti a kerekasztal lovagjait, akiknek különböző próbatételeken kell átesniük. Útközben Isten szól hozzájuk, hogy meg kell találniuk a Szent Kelyhet, és ezután mindent egy lapra feltéve próbálják megtalálni a titokzatos kincset. Útjukat különféle abszurd akadályok nehezítik, melyek között akadnak szörnyetegek, ádáz lovagok és fenevadnak hitt kisállat is. Egy szétszakadást újabb egymásra találás követ, és Artúrék – különböző messzi és veszélyes vidékeket megjárva, számtalan ártalmas és ártalmatlan ellenfelet legyőzve – elérkeznek a Halál Hídjához, amelyet már megfogyatkozva lépnek át, hogy aztán a maradék brancs a film végén már egyáltalán nem meglepő módon egy rabomobilban végezze.

]]>gyaloggalopp03]]>A filmről

Artúr: „Camelot!”
Galahad: „Camelot!”
Lancelot: „Camelot!”
Patsy: „Csak egy makett.”

A Monty Python csoport Repülő cirkusz című tévésorozata akkora sikert aratott, hogy a tagok úgy döntöttek, belevágnak egy játékfilmbe is. Mivel egy korábbi jeleneteikre épülő szkeccsfilmjük megbukott a moziban, a stúdiók hallani sem akartak az ötletről, főleg, amikor megtudták, hogy a rendezést a csoport két Terryje, Gilliam és Jones akarta magára vállalni. ]]>gyaloggalopp05]]>Végül egy nevetségesen kis összeget, 200000 fontot sikerült összekaparniuk, azt is többnyire olyan zenekaroktól, mint a Pink Floyd és a Led Zeppelin, akik a Pythonok nagy rajongói voltak.
A forgatást rengeteg nehézség kísérte, elsőként az a rendelkezés, amely megtiltotta, hogy a stáb az állami tulajdonban lévő brit kastélyokban forgasson. Végül egy magántulajdonban lévő várat, a Skóciában található Doune Castle-t bérelték ki a célra, mert a külső és a belső jeleneteknek is maximálisan megfelelt. A főszerepet alakító Graham Chapman épp alkoholizmusa csúcsán járt, és mivel tisztán akarta játszani a királyt, folyamatosan súlyos elvonási tünetekkel küzdött, olyannyira, hogy állandóan elfelejtette a szövegét, és gyakorlott hegymászóként sem bírt a Halálhídon végigmenni. A két Terry egy ideig felváltva irányította a munkálatokat, de a többiek egy idő után megunták a technikai apróságokkal pepecselő Gilliamet, és a színészeket jobban és emberségesebben veze]]>gyaloggalopp06]]>tő Joneshoz kezdtek ragaszkodni, ami újabb feszültségeket szült. A költségvetés csak egy páncélinget engedélyezett, úgyhogy a többiek mind fémnek álcázott gyapjúruhát viseltek, ami a folyamatos esőben rendkívül kellemetlen módon ázott át, és a forgatási nap végén a stáb tagjai egymással versenyezve rohantak vissza a szállodába, hátha van még meleg víz (általában nem volt). Lovakra szintén nem volt pénz, innen is jött a gyalog galopp ötlete, és amúgy is lusták lettek volna megtanulni lovagolni.

Filmtörténeti szerep

Tim:”Ott!”
Artúr: „Hol? A nyúlon túl?”
Tim: „Nem, a nyúl az!”
Artúr: „Vén hülye buzeráns!”]]>gyaloggalopp07]]>

A Python csoport a tévésztárság után ezúttal már a filmsztárságot is megízlelte, ugyanis a film kiugró siker lett a mozikban, és nem csak hazájukban, hanem az Egyesült Államokban, Európában és a világ több más részén is. A film mondatai ma már mindennapjaink részét képezik, és nem csoda, ha az akkor már feloszlott Beatles tagjai és a nem sokkal később az élők sorából távozó Elvis Presley is Python-rajongónak nevezte magát. Ha nincs a Gyalog galopp, akkor valószínűleg nincs Airplane és Csupasz pisztoly, Picasso kalandjai, Hullajó és persze Magyar vándor. Maga a film pedig a színdarabként is folytatta hódító útját, nálunk a Vígszínházban volt sokáig műsoron, nem beszélve a Megyeri Gyalog galopp című interpretációról, de játszották nálunk Eric Idle saját musicaljét, a Spamalotot is (és akkor Galla Miklós munkásságáról még nem is beszéltünk)

Karrierek

Eric Idle a Gyalog galop]]>gyaloggalopp10]]>p forgatásán egy fárasztó interjú közben csak úgy poénból nyilatkozta azt, hogy a következő filmjük a Bibliáról fog szólni, és akkor még nem tudta, hogy igazat mond. Az 1979-ben bemutatott Brian élete sokak (és saját maguk) szerint a Python főműve, melyre témája miatt ugyan nehéz volt pénzt szerezni, de a forgatókönyvírással, a forgatással és az immáron gyógyult alkoholistaként ismét főszerepet játszó Chapmannel mindenki elégedett volt. Ezután már csak egy filmet csináltak együtt, a többnyire különálló szkeccsekre épülő Élet értelmét, és ugyan néha felbukkannak egymás filmjeiben, Chapman 1989-es halála után a Monty Python lényegében feloszlott.

Kulcsmomentumok

– Artúrt és lovagjait francia várbitorlók inzultálják, ráadásul különböző jószágokat dobálnak rájuk a vár tetejéről.
– Az ámokfutó Lancelot mindenkit és mindent lekaszabol a mocsárkastélyban, még egy falivirágnak sem kegyelmez.
]]>gyaloggalopp13]]>- A vérengző szörnyetegről kiderül, hogy egy nyúl, amiről kiderül, hogy tényleg egy vérengző szörnyeteg.

A film sorsa

Az akkori viszonyokhoz képest egész „hamar”, három év késéssel mutatták be a Gyalog galoppot Magyarországon. Ahogy a filmet az emberi kultúra csúcsának nevező Galla Miklós is megjegyezte, a szinkronnak számos erénye van, de több félrefordítás van benne, mint egy egész évadnyi Jóbarátokban. Az egyik legnagyobb mellényúlás a film egyik alapgegje, ugyanis a lódobogást nem tökkel, hanem kókuszdióval utánozzák, aminek az volt a lényege, hogy Nagy-Britanniában természetesen nem őshonos a kókusz. A 2000-es évek eleje óta nálunk is hozzá lehet férni az eredeti változathoz egy jó kis kétlemezes DVD-kiadás formájában, melyet most megfejel a még pazarabb Blu-Ray változat.

 

A teljes cikk elolvasható itt: ]]>http://www.vox.hu/newvox/?p=17779]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (4553) Tereb (140) Politika (1571) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Egészség (50) Nagyvilág (1450) Életmód (1) Heti lámpás (240) Vetítő (37) Rejtőzködő magyarország (171) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (5) Flag gondolja (33) Történelem (14) Mozaik (83) Sport (729) Gazdaság (651) Jobbegyenes (1769) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (486) Autómánia (61) Tv fotel (65) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>