Ma 2020 május 30. Janka, Zsanett napja van. Holnap Angéla, Petronella napja lesz.

Kultfilm: Ace Ventura: Állati nyomozoo

RSS

Szöveg méret

Még nincs értékelve

 

Ace Ventura – Állati nyomozoo (1994)

Akadnak olyan filmek, melyeket más főszereplővel elképzelni sem tudnánk. A csavargó figurája örökké Charlie Chapliné marad, Freddy Krueger szerepe teljesen összefonódott Robert Englunddal, ahogy Jack Sparrow kapitány is örökké azonos marad Johnny Depp-pel. Ha Jim Carreyre gondolunk, garantáltan mindenkinek eszébe jut Ace Ventura lehengerlően idióta figurája. Szereted vagy sem, 1994-ben legenda született. (Cikkünk eredetileg a VOX mozimagazin 2007. februári számában jelent meg.)

Tóth Csaba

]]>aceventura02]]>Sztori

Ace Ventura: „Ha nem jövök vissza öt percen belül… akkor várjatok tovább!”

Hópihe egy amerikai futballcsapat szerencsehozó kabalája, és nem mellesleg egy jókora élő delfin, aki azzal okoz nagy kavarodást, hogy pont a sorsdöntő meccs előtt rabolják el medencéjéből. Az eset sürgős kivizsgálására egy igazi specialistát, vagyis Ace Ventura állati nyomozoot kérik fel, aki a maga radikális eszközeivel lép fel a bűnügy megoldása érdekében. A nyomok a csapat egyik korábbi tagja felé vezetnek…

]]>aceventura04]]>A filmről

Ace javában szotyizik, a magok héját szanaszét köpködve az asztalra a tévé előtt ülve.
Melissa Robinson: „Nem kér egy hamutartót?”
Ace Ventura: „Nem dohányzom. Undorító szokás.”

Sokan gondolják úgy, hogy az Ace Ventura – Állati nyomozoo volt Jim Carrey első mozija, holott akkoriban már közel járt az egy tucathoz. Drogos rockert alakított Eastwood egyik Piszkos Harry filmjében, és olyan vígjátékokban szerepelt, mint a Földi lányok csábítók, vagy a Csak egy harapás. Bármilyen kultusza is lett azóta, készítése idején a Warner stúdió nem sok reményt fűzött az Ace Venturához, de alacsony költségvetése (tizenkétmillió dollár) miatt nem vállaltak vele nagy kockázatot. A film esetében abszolút a „jó helyen, jó időben” esete forgott fenn, ráadásul az ismeretlennek számító Jim Carrey gumiarcú humora is újdonságnak számított akkoriban, és a tökéletesen középszerű forgatókönyvet rag]]>aceventura06]]>yogóan tudta ellensúlyozni. Az elsőfilmes Tom Shadyac rendező arra az elhatározásra jutott, hogy Jack Bernstein (Tengerészeti helyszínelők) eredeti ötletéből egy olyan filmet hoz össze, melyben Dr. Dolittle-t film noir környezetbe helyezve megalkotja a legőrültebb nyomozót Clouseau felügyelő óta. A főszereplő abszolút lelkesedéssel vetette be magát, és saját ötleteinek tömkelegével árasztotta el a stábot. A death metal koncertlátogatás ötlete is tőle származott, mivel a Cannibal Corpse zenekar akkoriban Carrey kedvencei közé tartozott. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a jelenet jóval hosszabb volt a moziban látottnál, mivel Ace a színpadra felmerészkedve tombol egy nagyot az együttessel, mielőtt a biztonságiak kivágják őt onnan. A jelenet azonban néhány másikkal (egy bárjelenet, egy telefonbeszélgetés az ]]>aceventura08]]>elmegyógyintézetből, egy csók Melissával és a hippi haver újbóli meglátogatása) egyetemben a vágóasztalon kidobásra került a korhatár betartása és a rövidítés miatt, így csak az amerikai kábeltévékben volt látható egy ideig a teljes változat, ami sajnos az újonnan kiadott szinkronos DVD-verzióról is hiányzik. A női főszerepet eredetileg nem Courteney Coxnak, hanem Jim Carrey későbbi feleségének, Lauren Hollynak szánták, aki nemélt a lehetőséggel. Így került a képbe a későbbi „jóbarát”. Holly egy évvel később, a Dumb és Dumber – Dilibogyókban pótolta mulasztását. A szereposztás egyik legnagyobb érdekessége azonban az volt, hogy a futballista Dan Marinót a futballista Dan Marino alakította.

Filmtörténeti szerep

Ace Ventura: „Rendicseek!”

Az Ace Ventura – Állati nyomozoo nem újította meg a komédia műfaját, csak annyiban, hogy a filmtörténet egyik legnagyobb vígjátékszínésze itt léphetett először igazán reflektorfénybe, és ]]>aceventura05]]>bontakoztathatta ki képességeit. Egy csapásra sztárrá vált, gumiarca azóta is legendaszámba megy, és olyan vígjátékok viselik stílusjegyeit, mint a Hanta Boy, A maszk, a Dumb és Dumber – Dilibogyók vagy A minden6ó. Mivel játékát szinte lehetetlen utánozni, így Carrey mozijai azóta is egyedülálló komédiák.

Karrierek

Ace a WC-ből kifelé jövet: „Most aztán be ne menjenek!”
Tom Shadyac rendező azóta is az álomgyár egyik legfoglalkoztatottabb vígjátékdirektora, aki olyan sikerfilmekben vett részt, mint a Bölcsek kövére vagy a Patch Adams, de azóta is Carreyvel aratja a legnagyobb sikereit (Hanta Boy, A minden6ó).
Jim Carrey az Ace Ventura óta Hollywood legkeresettebb vígjátékszínésze, aki a korábban felsorolt mozik mellett drámákban is szerencsét próbált. Bár a kritikák többnyire dicsérik alakításait, de a Truman Show, az Egy makulátlan elme örök ragyogása és az Ember a Holdon ellenére az Oscar eddig elkerülte őt.

]]>aceventura03]]>A zene

A soundtrack album válogatást tartalmaz a filmben hallható olyan betétdalokból, mint a „Hammer Smashed Face” a Cannibal Corpse-tól, a „The Lion Sleeps Tonight” Elton Johntól, a „The Crying Game” Boy George-tól vagy a Mission: Impossible sorozat főcímdala.

A magyar szinkronról

Az Ace Ventura hazai kultuszához erőteljesen hozzájárult a zseniális szinkron is, melyben a többszörös VOXCar™-díjas Kerekes József magyarította a tengerentúli komikust lehengerlő módon, aki – egy-két kivételtől (A kábelbarát, Mindörökké Batman) eltekintve – azóta is Carrey állandó szinkronhangja. Kerekes József magazinunknak elmondta, hogy kisebb negatívuma is származott a sikeres szinkronizálásból, mert azóta gyakran Carreyvel azonosítják, ami drámai munkák esetén néha hátrányt jelent, de ő ezt cseppet se bá]]>aceventura07]]>nja, hiszen Jim Carrey magyarítása azóta is a kedvenc feladatai közé tartozik. „A filmet nem láttam sokszor, de tudom, hogy a nézőknek sokat jelent, hiszen azóta is előfordul, hogy azzal állítanak meg, mondjak nekik valamit a filmből. Általában a »Pancsereek!«-et szokták kérni, vagy valamit a Dumb és Dumberből” – mesélte a színész.

Kulcsmomentumok

– A nyitójelenet, melyben Ace csomagszállítóként látványosan zúz szét és ad át egy csomagot, melyen nagy betűkkel ott virít a „törékeny” szó.
– Ace és Melissa az elegáns partin Hópihét keresik, de cápát találnak, amit még egy látványos, toalettből történő kivonulás is kísér.
– Hurokformáció lassított felvételben és ugyanez visszajátszva.

]]>aceventura09]]>A folytatásról

A hetvenmillió dolláros bevétel bőven elég indokot jelentett a folytatáshoz, melyre csak egy évet kellett várni. A második részben (Ace Ventura – Hív a természet) rendezőcsere történt, és Carreyn kívül egyetlen szereplő sem tűnik fel az első epizódból, ráadásul a cselekmény nem Amerikában, hanem az afrikai dzsungelekben játszódik, ahol a nyomozoo egy ritka óriásdenevért próbál felkutatni. A bevétel a gyengébb színvonal ellenére túlszárnyalta a százmillió dollárt, és bár sokáig pletykáltak egy harmadik részről, a folytatás csak egy rajzfilmsorozat képében érkezett meg. A két film decembertől már magyar szinkronos DVD-n is hozzáférhető, bár sajnos az extrák mindkettőről fájón hiányoznak.

 

A teljes cikk elolvasható itt: ]]>http://www.vox.hu/newvox/?p=17896]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (171) Jobbegyenes (1769) Belföld (5) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Történelem (14) Mondom a magamét (4553) Mozi világ (440) Nagyvilág (1450) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (37) Irodalmi kávéház (486) Politika (1571) Tv fotel (65) Tereb (140) Életmód (1) Autómánia (61) Sport (729) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Gazdaság (651) Heti lámpás (240)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>