Ma 2019 december 08. Mária napja van. Holnap Natália napja lesz.

Az aszfalt királyai

RSS

Szöveg méret

Még nincs értékelve

 

2019.11.14. (Ford v Ferrari) Az Oscar-díjas Matt Damon és Christian Bale a főszereplői az igaz történet alapján készült filmnek, melyben a látnoki erővel bíró autótervező, Carroll Shelby (Damon) és a vakmerő, brit születésű autóversenyző, Ken Miles (Bale) együtt küzdenek meg a vállalati beavatkozással, a fizika törvényeivel és saját démonjaikkal, hogy megépíthessenek egy forradalmi versenyautót a Ford Motor Companynek, amivel legyőzhetik Enzo Ferrari autóit az 1966-os Le Mans-i 24 órás versenyen.

KRITIKA

Nagy a vita az autóversenyt kedvelő körökben, hogy vajon melyik a tökéletes film, amely hűen visszaadta ezt a viszonylag zárt világot.

Csákvári Géza

]]>fordvferrari01]]>Sokan Steve McQueen kedvenc projektjét tartják a megismételhetetlen csodának: az 1971-ben bemutatott Le Mans überdokumentarizmusba hajló dráma volt, amelyben olykor még a dialógusokról is elfeledkeztek a hitelesség oltárán. A nehézkes forgatás kapcsán számos furcsa sztorit szülő produkció így vagy úgy, de kultmű lett, ebből a pozíciójából csak a 2013-ben bemutatott Hajsza a győzelemért taszította le, amely James Hunt és Niki Lauda párharcát mutatta be.
]]>Az aszfalt királyai]]>ban James Mangold rendező-producer az utóbbi receptet kissé lenyúlva lép be az autós-mozgóképes versenybe, ám egyúttal emeli is a tétet. Egyrészt az alkotása nem kisebb feladatot vállal, minthogy bemutassa a Ford és a Ferrari gyárak egymásnak feszülését (az amerikai piacon Ford v Ferrari címen jött ki), illetve utána megy annak a futamnak, amikor 1966-ban Le Mans-ban, a világ egyetlen 24 órás autóversenyén az amerikai gyártó képes volt felvenni a versenyt olasz riválisával (és milyen érdekes, a film a brit piacon már Le Mans ’66 címmel jött ki). Ugyanakkor keresett – és persze talált – egy izgalmas emberi drámát Carroll Shelby (Matt Damon) 1959-es Le Mans-győztes és autótervező, valamint legjobb pilótája, az egykori brit háborús veterán, Ken Miles (Christian Bale) barátságában és egymás iránt tanúsított szakmai respektjükben. A legszebb az egészben, hogy az egész úgy függ össze, hogy egy ]]>fordvferrari02]]>hollywoodi nagy sztori és egy kamaradráma is „kijött” belőle. Méghozzá erőfeszítések nélkül.
A cselekménybe akkor kapcsolódunk be, amikor Henry Ford II (Tracy Letts) és a mellette álló menedzserek kitalálják: a sok, általuk által gyártott népautó népszerűsége azért csökken, mert a Ford nem győztes márka, mint a Ferrari. Mivel az olasz cég épp csődben van 1963-ban, az amerikaiak megpróbálják az egészet felvásárolni. Ám Enzo Ferrari (Remo Girone) büszkeségét, a Scuderiát, azaz a versenyistállójukat nem akarja átengedni, inkább megalázza Fordot, és inkább a Fiatnak adja el a cégét. Erre az amerikai kapitalista annyira berág, hogy nem érdekli, mennyibe kerül, de olyan versenyautót építtet, amivel tettekkel tud visszavágni. Azaz ott kell legyőzni Enzo Ferrarit, ahol a legjobban fáj neki: a Fordnak meg kell vernie a Ferrarit Le Mans-ban.
Mangold persze ezt a küzdést megmutatja nekünk, kissé giccses befejezéssel, nem is tehet mást, ha sok pénzből készít stúdiófilmet, de jó érzéssel nem a versenyre helyezi a hangsúlyt, hanem arra a két fickóra, aki a csodát véghez vitte: Shelbyre és Milesra. Utóbbinak ráadásul egy nagylelkűségből bevett keserű pirula is társul az egészhez. Mangold pontosan tudta, hogy a két férfi a mindennapok szuperhősei, és kapcsolatuk a nézőnek legalább olyan izgalmas lesz, mint a dögös versenyautók dübörgése. Így két olyan színészt szerződtetett, akik nem nagyon szoktak hibázni: Matt Damont és Christan Bale-t. Teszem hozzá: most is csaknem hibátlan alakítást nyújtanak.

]]>voxmeter080]]>

152 perc, amerikai-francia

 

A teljes cikk elolvasható itt: ]]>http://www.vox.hu/newvox/?p=16920]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (171) Autómánia (61) Heti lámpás (220) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (4) Mozi világ (440) Belföld (5) Jobbegyenes (1647) Irodalmi kávéház (474) Egészség (50) Mozaik (42) Sport (729) Nagyvilág (1440) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (4138) Életmód (1) Politika (1571) Történelem (13) Tereb (138) Vetítő (37) Szépségápolás (15) Gazdaság (633)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>