Ma 2018 február 25. Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
da3e9e6014825c67ead670abf4fa5ae2.jpg

Kádár Jánosnak is vetkőzött a magyar topmodell

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Sütő Enikő neglizsére vetkőzik a Habselyem Kötöttárugyár termékbemutatóján, Kádár János, a díszvendég pedig úgy bámulja az 1970–80-as évek sztármanökenjét, hogy majdnem kiesik a cigaretta a szájából.

Manek Attila emblematikus felvételén egyetlen képbe sűrítve látható az a kétértelműség, amely a „szocialista erkölcsiség” évtizedeit jellemezte.

Fotó: MTI

A kispolgári erkölcs meghaladását hirdető, de valójában szemforgató szocialista rendszer és a szexualitás ambivalens viszonya az elmúlt években többeket megihletett: a Terror Háza Szabadság a paplan alatt – Szex mint forradalom című kiállítása vagy Fábián Titusz Tollasbál című cikksorozata egyaránt új irányból közelített a témához.

A Nyitott Könyvműhelyben, illetve a helyén létrejött Libri Kiadóban komoly hagyománya van a Rákosi- és Kádár-érát feldolgozó történeti munkák gondozásának: az elmúlt öt évben kiadott, hasonló tematikájú köteteikből mára kisebb sorozat kerekedett. „Nem akartam könyvet írni” – vallotta meg a 2009-es K-vonalban, a „sorozat” első darabjában a szerző, Majtényi György, majd elmesélte, hogyan ásta bele magát egyre jobban az anyagba, és miért kerekített végül mégis monográfiát a szocialista rendszer uralmi elitjéről és luxusáról.

Tóth Eszter Zsófia és Murai András most megjelent munkája, a Szex és szocializmus esetében viszont nem látni ezt a fajta ívet: a szerzők az utóbbi három-négy év folyóirat-publikációit gyűjtötték össze, de az egymás után sorakozó tanulmányok nem járják körbe kimerítően a témát. Az 1985-ös szépségversenyről, a magyar filmekben megjelenő meztelenségről, szexualitásról vagy a Balatonnál nyaraló NDK-s lányokról szóló fejezetek több helyütt elnagyoltak, inkább csak felvillantják a kérdéskör egy-egy részletét.

Az „illusztrációk” gyakran semmilyen viszonyban nincsenek a szöveggel, szerkesztésük nemegyszer teljesen esetlegesnek tűnik – ugyanakkor a kötet gazdag képanyagot vonultat fel: a vékony kiadványban hetvenkét fotót találunk. Ugyancsak a könyv erényei közé tartozik, hogy a szerzők bőven idéznek Tóth Eszter Zsófia interjúiból, melyeket az egykori események szereplőivel, szemtanúival 201213-ban készített.

A szerzők számos fontos adalékkal gazdagítják tudásunkat, de a szex és a szocializmus viszonyának kutatása még rengeteg új felfedezést ígér – kíváncsian várom a monografikus feldolgozást.

]]>www.valasz.hu]]> - Somogyi Marcell

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (412) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (37) Autómánia (61) Életmód (1) Tv fotel (65) Világ história (922) Mondom a magamét (2335) Magyar millenium (1223) Tereb (125) Politika (1564) Alámerült atlantiszom (142) Sport (726) Jobbegyenes (1210) Gasztronómia (538) Heti lámpás (145) Gazdaság (588) Kultúra (3) Rejtőzködő magyarország (170) Flag gondolja (31) Szépségápolás (15) Belföld (2) Mozaik (484) Mozi világ (453) Nagyvilág (1590)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>