Ma 2021 június 18. Arnold, Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
Két számjegyű minimálbér-emelés jöhet 2020-ban

Két számjegyű minimálbér-emelés jöhet 2020-ban

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Robbant a magyar gazdasági bomba!

A várt nyolc-nyolc százaléknál jóval nagyobb mértékben emelkedhet jövőre a minimálbér és a garantált bérminimum, mivel a tavaly megkötött, 2020-ra is érvényes egyezség újratárgyalásának feltételei várhatóan adottak lesznek.

Az egyezséget aláíró két szakszervezeti konföderáció, a Liga és a Munkástanácsok legalább tízszázalékos emelést javasol, mivel az újratárgyaláshoz szükséges, tavaly előrejelzett gazdasági eredményekhez képest jobbak lettek a mutatók, a munkavállalóknak kedvező irányba. A munkáltatói oldal a legkisebb cégek érdekében óvatosságra int.

A korábbi megállapodástól eltérően két számjegyű mértékben is emelkedhet jövőre a minimálbér és a garantált bérminimum. A tavaly év végén aláírt, 2019-re és 2020-ra megkötött bérmegállapodás évi nyolc-nyolc százalékos emelést tartalmaz, ám az alku szerint újra tárgyalóasztalhoz ülhetnek a szociális partnerek. Erre az egyezség lehetőséget nyújt, amennyiben a megállapodás alapját jelentő-, idei évre még 2018-ban előrejelzett infláció, GDP-növekedés, illetve a termelékenységi mutató eltér a várakozásoktól. Ez az eltérés minden bizonnyal teljesül.

– A megállapodás megkötésekor a munkavállalói oldal engedett a tíz százalék feletti emelésről szóló követeléséből, mivel akkor a világgazdaság visszaesésével számoltak a szakértők, s annak Magyarországra gyakorolt kedvezőtlen hatásával. Végül ezek a hatások nem jelentkeztek, hiszen kimagasló gazdasági növekedést sikerült elérni a harmadik negyedévben is – hangsúlyozta Palkovics Imre. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke megkeresésünkre kiemelte: az újranyíló tárgyalásokon a szakszervezetek a minimálbér és a garantált bérminimum két számjegyű emeléséről szeretnének megállapodni 2020-ra. Az elnök emlékeztetett: Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi nyilatkozatából kiderül, hogy a kormányoldal sem zárkózik el a két számjegyű emeléstől, ám a döntést a munkaadói és munkavállalói oldalnak kell meghoznia.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke megkeresésünkre megerősítette: legalább tízszázalékos emelést tartanak elfogadhatónak a minimálbérnél és a garantált bérminimumnál egyaránt. Az elnök ennek okaként kiemelte: a bérmegállapodásban szereplő mutatókhoz képest jóval kedvezőbbek az ország gazdasági eredményei. Ez pedig a munkavállalói oldal javára kedvező, így az eredetileg nyolc-nyolc százalékos emelés mértéke is nagyobb kell hogy legyen. Emellett a vártnál magasabb infláció is indokolja a nagyobb felzárkózást.

A bérmegállapodást aláíró két országos szakszervezeti konföderáció vezetője egyaránt nehéz egyeztetésekre készül a munkaadói oldallal. A Magyar Szakszervezeti Szövetség nem írta alá a megállapodást, így kérdés, hogy az annak alapján újrainduló tárgyalásokon mekkora súlyt képvisel a konföderáció, ám ők is jelentős emelést szeretnének elérni.

A korábbi évekhez hasonlóan óvatosságra int a munkaadói oldal. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára kérdésünkre arra figyelmeztetett, a gazdaság teljesítményénél rendszeresen nagyobb emelések a kis- és középvállalkozásoknak okoznak nehézséget, illetve az ország bizonyos területein jelenthet gondot a cégeknek. Az emelés mértékére vonatkozó álláspontját még nem alakította ki a munkáltatói oldal, ám nyitottak az újrainduló egyeztetésekre.

A főtitkár ugyanakkor arra emlékeztetett: tíz százalék feletti emelés már komoly gondot okozhat.

Nagy Kristóf - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Gasztronómia (539) Heti lámpás (255) Nagyvilág (1456) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (504) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Gazdaság (657) Politika (1578) Mondom a magamét (5373) Autómánia (61) Belföld (6) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (138) Jobbegyenes (2048) Életmód (1) Egészség (50) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Történelem (14)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>