Ma 2019 december 16. Etelka, Aletta napja van. Holnap Lázár, Olimpia napja lesz.
Jönnek, és nem kopogtatnak

Jönnek, és nem kopogtatnak

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Meg kell őket állítani!

Megint nőtt tavaly az Európai Unióba érkező bevándorlók száma: a 2016-os 1,54 millió és a 2017-es 1,33 millió után 2018-ban már közel 1,46 millió főt regisztráltak. Az Eurostat kimutatása szerint a legtöbben, 394 ezren Németországba érkeztek, de a spanyol adat is alig marad el ettől. Közép-Európa sikeresen védi magát, az éllovas Csehországba és Magyarországra is csupán bő 30 ezren érkeztek – utóbbi szám vélhetően határon túli magyarokat takar.

A tavalyelőtti egymillió után tavaly 1,1 millióval bővült az Európai Unió lakossága, ami így megközelítette az 513,5 millió főt. Ám ahogy az elmúlt években rendszeresen, a részletes statisztikákból kiderül: a gyarapodás kizárólag a bevándorlás eredménye, enélkül valójában fogyott volna az uniós lakosság. Sőt, a migránsok száma újra nő: a tavalyelőtti minimális visszaesés után tavaly ismét megközelítette a másfél millió főt. Egyre inkább elmondható, hogy az uniós népességnövekedést a bevándorlók határozzák meg: míg 2016-ban még csak 16 ezer fő volt az uniós polgárok (migráció nélkül számított) fogyása, 2017-ben már 204, 2018-ban 354 ezerrel csökkent az EU lakossága.

A célpont Németország

Németország továbbra is élen jár a migránsok befogadásában. Bár a 2016-os rekord, a 774 ezer fő után évről évre szigorítanak, még tavaly is 394 ezer bevándorlóval gyarapodott a német lakosság. Vagyis ha már nem is minden második, de minden harmadik migráns végül Németországban telepedik le. Itt a demográfiai mutatók valóban ösztönzőt jelenthetnek: az elmúlt három évben rendre mintegy 150 ezerrel többen haltak meg, mint ahány születést jegyeztek a statisztikák.

Az adatsorok szerint tartósan népszerű még Nagy-Britannia, ahová mindhárom évben bő 250 ezer bevándorló érkezett. Itt egyébként is bővülne a lakosság, nagyjából évi 150 ezer fővel – más kérdés, hogy e születések jelentős része már korábban honosított migráns családokhoz kötődik. A korábban rendkívül nyitottnak bizonyuló Svédország a 2016-os 118 ezer bevándorlóval szemben tavaly már csak 86 ezer főt fogadott. Franciaország pedig bezárta kapuit: a megelőző két év 66-68 ezres migrációs többletével szemben tavaly 43 ezren kivándoroltak az országból.

Ellenkező utat jár be a befogadást nyíltan is hirdető Spanyolország, ahová 2016-ban még csak 89 ezren érkeztek, ám aztán ez a szám megduplázódott, majd az is megduplázódott, és tavaly már a migrációs lista második helyére kerültek, 332 ezer fővel. A kikötőit záró Olaszország ugyanakkor csak annyit ért el, hogy a 2017-es 89-ről tavaly 69 ezerre esett a bevándorlók száma – ez a két évvel korábbi adatnak felel meg. A kormányváltással jelentősen csökkent ugyanakkor az Ausztriába érkezettek száma, számuk két év alatt 76-ról 35 ezerre esett.

A lakosságszámot is figyelembe véve a leginkább bevándorláspárti állam egyébként Málta, amelynek 475 ezer fős népessége tavaly 17 ezer migránssal gyarapodott – ez 3,6 százalékos bevándorlói arányt jelent. A régi piacgazdaságok közül északon a gazdag Finnországot és Dániát gyakorlatilag nem érinti a migráció, a másik Földközi-tengeri szigetállamban, Cipruson viszont szintén jelentős. Nem népszerűek ugyanakkor ezek közül a szegényebb déli tagállamok: Görögországba mindössze 15 ezer bevándorló érkezett, Portugáliába pedig 12 ezer.

Közép-Európa fogy

Hasonlóan a görögökhöz, a közép-európai tagországok szintén a migráció tranzitútvonalaként jöhetnének szóba – ám a magyar példa nyomán egyre magabiztosabban védik határaikat. Így az itteni migrációs egyenleget nem is a bevándorlás, hanem többüknél a lakosság kivándorlása határozza meg. Romániából például az elmúlt három évben rendre 50-54 ezren távoztak, amihez a lakosság születések/halálozások közötti évi 70 ezres veszteségét is hozzátéve már a 19,5 milliót sem éri el az állam lakossága. Szintén évről évre fogy Horvátország, migrációs vesztesége tavaly 13 ezer fő volt. Bulgária évi néhány ezer főt veszít, a korábbi komolyabb kivándorlás után ugyanakkor szintén néhány ezerre csökkent Litvánia és Lettország vesztesége.

A térség bevándorlási egyenlege tavaly csupán Csehország és Magyarország esetében volt számottevően pozitív, 39, illetve 32 ezres többlettel. Mindkét államban ez az elmúlt három év rekordját is jelenti. Magyarország többletét vélhetően a külhoni magyarok honosítása, valamint a javuló bérszínvonal miatt külföldről visszatérők okozzák. Minimális migrációs többlete van Lengyelországnak, Szlovákiának és Szlovéniának.

Magyarország után immár egyre több közép-európai állam is hangoztatja, hogy bevándorlás helyett a születésszám ösztönzésével szeretnék szinten tartani a lakosságszámot. Ennek keretében például a családok átlagos gyermekszáma hazánkban a 2012-es 1,2-ről napjainkra 1,5-re emelkedett. Mivel azonban a korábbi érték az EU legalacsonyabb szintje volt, a magyar lakosság – hasonlóan a térség többi országához – a javulással együtt is fogyóban van. Tavaly 131 ezer elhalálozásra 93 ezer születés jutott, és csak a migrációs többletnek köszönhető, hogy csupán 5600 fővel csökkent Magyarország lakossága. A népesség (migráció nélküli) 3,9 ezrelékes fogyása a térségben átlagosnak tekinthető: a román és a horvát adat ugyanekkora, Lettországé és Litvániáé 4-5 ezrelék között van, Bulgária pedig 6,6 ezrelékes veszteséget mondhat magáének. Minimális természetes fogyást mértek Lengyelországban és Szlovéniában, és minimálisan gyarapodott Szlovákia lakossága.

A régi jóléti államokban ugyanakkor a születési/halálozási arányok is kedvezőek. A családpolitikájáról híres Franciaországban és a szociális rendszeréről közismert Svédországban tavaly 2,2, illetve 2,3 ezrelék volt a lakosság természetes szaporodása – arról ugyanakkor nincsenek statisztikák, hogy a többgyermekes családok között mennyi a korábbi években érkezett, már állampolgárságot kapott bevándorló. Szintén jelentős – és hasonló hátterű – az 1,7 ezrelékes brit szaporulat. Délen a nemzetállami jelleget őrző Olaszország és Görögország ugyanakkor tavaly is Közép-Európához hasonló, 3,2 ezrelékes veszteséget szenvedett, sőt a spanyol adat is 1,2 ezrelékes mínuszt mutat.

Külön kategória Írország, amelyik évek óta 6 ezrelék fölötti természetes szaporodással büszkélkedhet, és mivel migrációs többlete is magas, csak tavaly 74 ezer (és korábban is évi 50 ezer) fővel bővült szűk ötmilliós lakossága.

Homályban a mély

Összességében az Európai Unió 28 tagállamából 18-ban nőtt tavaly a népesség. Ebből 13-ban a lakosság természetes szaporodása okán is – e listán mindössze két közép-európai állam, Csehország és Szlovákia található, a többi mind nyugat-európai ország. Öt országban pedig (Németországban, Spanyolországban, Finnországban, Észtországban és Szlovéniában) a migrációs többlet lendítette a pozitív tartományba az egyébként csökkenő népességszámot. Tíz államban fogyott a lakosság: a legjelentősebben, 129, illetve 124 ezerrel Romániában, illetve Olaszországban, de esik a lakosságszám Görögországban és Portugáliában, továbbá szinte az összes közép-európai tagállamban is.

A folyamatok mélyebb értelmezése ugyanakkor homályosabb és bonyolultabb a gazdag–szegény, illetve kelet–nyugat összehasonlításoknál. Az egyébként jó demográfiai mutatókat felvonultató nyugati államok statisztikáit ugyanis sokszor a korábban honosított migránsok javítják fel. Ahogy az Eurostat egy másik statisztikájából ki is derül: 2017-ben a tagállamok 825 ezer főnek (vagyis az adott évben érkezett bevándorlói létszám 60 százalékának) adtak állampolgárságot.

Szarka Sándor - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Gazdaság (633) Gasztronómia (539) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (171) Történelem (13) Sport (729) Kultúra (4) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1441) Politika (1571) Mozaik (42) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (4156) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (474) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (5) Heti lámpás (221) Tereb (138) Jobbegyenes (1653) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Vetítő (37)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>