Ma 2024 június 01. Tünde napja van. Holnap Kármen, Anita napja lesz.
c99620609f485582dcace851b713163b.jpg

A neoliberalizmus agóniája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„A kapitalista rendszer önmagában nem rossz, de megromlott” – írta XI. Piusz pápa. A romlás fő oka a liberalizmus ideológiája. A liberális kapitalizmus hívei elfeledkeznek arról, hogy a gazdaság csak egy dimenziója az emberi életnek, a szabadpiaci rendszer képtelen arra, hogy az ember és a társadalom minden szükségletét megfelelő módon kielégítse.

A korlátlan szabad verseny a társadalom romlására vezet, hiszen az egyéni érdek hajszolása nem valósítja meg a közjót, és nem biztosítja a javak igazságos elosztását.

Napjaink globális válságának oka a libertinus kapitalizmus ásatag doktrínája, amelyet meghaladt az élet.

A hazai komprádor pénzügyi-politikai oligarchák haszonélvezői e züllött és korrupt szisztémának, akik ezt természetesen nem értik, nem is érthetik. A neoliberális „fejlett világ” erkölcsi és intellektuális értelemben pusztulásra ítéli önmagát.

 

A gazdaság nem az egyetlen, nem is a legfontosabb célja az egyén és a társadalom életének. Fontosabb az emberi méltóság és szabadság, a házasság és a család, a vallás és az erkölcs, a kulturális értékek és „minden dolgok végső célja”, maga az Isten.

A keresztény ember az evangéliumi életforma és cselekvés révén, a belső ember felelősségtudatának ébresztésével igyekszik céljait elérni. Testvériesebb világot kell építenünk, amelyben felelősséget vállalunk egymásért. Olyan társadalmat, amelyben nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe azok, akik Istenben akarnak gazdagodni, az élet vállalásával, a gyermekek nevelésével, a betegekkel való törődéssel, a szegények gondozásával. Az ember közösségi lény, aki a másik emberrel való kapcsolatában valósíthatja meg önmagát, így nem a kollektivizmus vagy az individualizmus egyoldalúsága felel meg természetének, hanem a közösségi perszonalizmus. Sosem volt ilyen fontos a család. Minden társadalomépítés otthon kezdődik, családjainkban, közösségeinkben. Ott kezdődik minden értékőrzés és az értékek továbbadása.

A nemzet újraegyesítése, a nemzeti önazonosság megteremtése alapvető érdekünk, enélkül elpusztulunk. Úgy véljük, ennek helyes útja a magyar múlt és kultúra, valamint kereszténységünk helyes ismerete és megélése.

Noha sokan a nemzetállam végét hirdetik a globalitás korában, semmi kézzelfogható érvük nincs. Tételüket viszont érvekkel cáfolja például Roger Scruton vagy Francis Fukuyama, akik megállapítják: a globális intézmények, a multinacionális vállalatok nem alternatívái a nemzetállamnak. Az ásatag liberális utópiák ugyanis aláaknázzák a nemzetállamot, nem globális összhangot, hanem globális zűrzavart eredményeznek. A globalizáció eloszlatta a fogyasztói mítoszt, szétszakította a társadalmat kevés gazdagra és sok szegényre, közösség- és családellenes. Ahol a gazdasági, materialista diktatúra uralkodik, ott az ország jövője nagy veszélyben van.

A mai demokrácia természetes kerete a nemzetállam, minden ezen túlmenő próbálkozás – ugrás a sötétbe. Ha túl akarjuk élni a jelen időszakot, új utat kell keresnünk. Az egyház a krisztusi örömhírből kiindulva értelmezi a társadalmi változásokat, védi az emberi méltóságból fakadó jogokat, támogatja a békére irányuló törekvéseket, képviseli a szegények érdekeit és biztos erkölcsi értékrendet kínál az emberiség számára.

A katolikus társadalmi tanítás szerint a család, a nemzet és a haza nem helyettesíthető valóság: a család, a nemzet sajátos módon kötődik az emberi természethez, amelynek társadalmi dimenziója van. A társadalom kulturális és történelmi azonosságát a nemzet fogalma táplálja.

A mai korban felcserélődött az élet fogalma a jóléttel, a szórakozással, az igazság az úgynevezett tudással, a Jézusba vetett hit ezoterikus valláspótlékokkal. A globális világ naponta kínálja az új fogásokat, szüli a félelmeket, gerjeszti az igényeket. A hatalom démonivá vált, a haszon irányítja. Az embert nem szolgálja, hanem fölfalja.

Tegyünk tanúságot arról, hogy Krisztus nevében érdemes összefogni, hogy ragaszkodunk keresztény múltunkhoz, s egyben jövőnkhöz.

Farkas Péter - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Kultúra (9) Történelem (18) Belföld (11) Nézőpont (1) Politika (1582) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Gazdaság (711) Heti lámpás (319) Egészség (50) Mozi világ (440) Vetítő (30) Mondom a magamét (7628) Életmód (1) Jobbegyenes (2808) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>